Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Gravitacijsko-Polje-Zemlja-Topljenje-Led
Topljenje ledu na Antarktiki spreminja gravitacijsko polje Zemlje

ponedeljek, 27. oktober 2014 @ 22:30 CET

Uporabnik: Sonce

Na Antarktiki se vsako leto stopi več milijard ton ledu, kar naj bi do konca stoletja dvignilo gladino svetovnih morij za 1,3 metra. Na ledenem kontinentu Antarktika se je v minulem desetletju stopilo toliko ledu, da se je spremenila sila gravitacijskega polja, opozarjajo raziskovalci Svetovne vesoljske agencije (ESA).

Do najnovejših šokantnih podatkov so znanstveniki prišli, ko so preučevali visokoresolucijske meritve gravitacije Esinega satelita GOCE in meritve nižje resolucije, ki jih je v daljšem časovnem obdobju posnel nemško-ameriški satelit Grace. V skladu z rezultati naj bi na zahodu Antarktike, kjer naj bi se stopilo več milijard ton ledu, prišlo do drastičnega padca gravitacijskega polja.

Nihanje gravitacijskega polja na Antarktiki je sicer navadno zelo blago, zato tako velike spremembe, kot so jih opazili, dokazujejo, kako temeljne spremembe povzroča topljenje ledu.

''Topljenje ledu v zahodnem delu Antarktike od leta 2009 do 2012 je povzročilo velik padec gravitacije nad tem območjem,'' je objavila ESA.

Moč gravitacijskega polja se sicer od enega do drugega območja precej spreminja, odvisna pa je od številnih dejavnikov - tako od geografske širine kot od rotacije Zemlje, pozicije in velikosti gora ter oceanskih prelomnic. 

V skladu z izračuni strokovnjakov naj bi led na zahodni Antarktiki izginil v roku 200 let, pričakuje pa se, da naj bi se že do konca stoletja gladina svetovni morij dvignila za 1,3 metra. V roku 200 let pa že za okoli 3 metre. Skeptiki pravijo, da so to optimistične napovedi.

Vir: dne.enaa.com/

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Gravitacijsko-Polje-Zemlja-Topljenje-LedDomov
Powered By GeekLog