Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Gostje-Pesniki-Verz-Poezija-Placilo-Valu
Na svetovni dan poezije bo verz postal plačilna valuta

torek, 17. marec 2015 @ 22:32 CET

Uporabnik: Sonce

Gostje bodo za en dan postali pesniki, plačali pa bodo z verzom
Ob svetovnem dnevu poezije, 21. marca 2015, bo verz postal nova plačilna valuta. Na ta dan se bodo gostje v 1.200 kavarnah, barih, restavracijah in drugih lokalih iz 27-ih držav s celega sveta prelevili v pesnike, kavo pa plačali z verzom. Del mednarodne iniciative je tudi Slovenija, kjer bo s poezijo moč plačati na 15-ih lokacijah. Za pobudo stoji Julius Meinl, dunajska pražarna kave in globalni ambasador kulture dunajskih kavarn. S pesniškim gibanjem želijo navdahniti posameznike ter jih spodbuditi, da se, vsaj za en dan, prepustijo čustvom in ustvarjanju.

Prebudite poeta v sebi in se pridružite mednarodnemu pesniškemu gibanju!
V sklopu mednarodne pobude Plačaj z verzom (Pay with a Poem) se bodo tudi Slovenci in Slovenke za en dan lahko prelevili v poete. Na svetovni dan poezije, v soboto 21. marca, bo stih mogoče zapisati in zamenjati za kavo v 15-ih slovenskih lokalih širom Slovenije. Seznam kavarn in lokalov, ki so del pobude, najdete na Facebook aplikaciji pod značko #PayWithAPoem, k širjenju poetičnega navdiha pa lahko prispevate tudi na družabnem omrežju Twitter. S svojimi verzi boste tako postali del globalnega pesniškega gibanja in prispevali k tvorjenju največje pesniške zbirke, ki bo nastajala na vseh kontinentih.

»Prepričani smo, da poezija ni le domena umetnikov. Skriva se povsod, le prepoznati jo je treba. Marsikdo med nami že z majhno spodbudo prebudi pesnika v sebi in ravno ta pesniški navdih želimo pripeljati na plano. Tako lahko skupaj dokažemo, da je poezija živa in biva med nami. Prav čustva, ki jih poetično ustvarjanje sproža, pa so tista, ki delajo svet lepši,« je povedal Tomaž Milič, direktor podjetja Julius Meinl d.o.o.

Za ustvarjalnost je včasih potreben le droben navdih
Z mednarodnim projektom želi Julius Meinl ljudi spodbuditi, da se v nenehnem hitenju vsaj za trenutek ustavijo in svoje občutke prelijejo v poezijo. S tem nadaljujejo tradicijo navdihovanja pesnikov in drugih umetnikov, ki jo gojijo že od leta 1862. Kultura dunajskih kavarn, ki jo širi podjetje Julius Meinl že od svojih začetkov, je še dandanes prežeta s poezijo. Njena edinstvenost se ne kaže le v posebnih kavnih mešanicah in načinih njihovega serviranja, temveč predvsem v navdihujoči atmosferi. Kavarne, ki predstavljajo prostor srečevanj in družbenega dogajanja ob kavi, so že od nekdaj vir inspiracije mnogih pesnikov, glasbenikov, pisateljev, intelektualcev in drugih ustvarjalcev po celem svetu. S tokratno pobudo Julius Meinl stopa še korak dlje, saj dokazuje, da poezije ne ustvarjajo samo prepoznavni umetniki. Prepričani so, da se lahko vsakdo kreativno izrazi in tako postane svojevrsten poet. Nekateri potrebujejo le drobno pobudo ali navdih, ki je morda lahko tudi zgolj skodelica kave.

O projektu »Plačaj z verzom«
Podrobnosti o mednarodnem gibanju najdete na družabnem omrežju Facebook www.facebook.com/JuliusMeinlCoffee (#PayWithAPoem) ali na spletni strani www.meinlcoffee.com.

O Julius Meinl
Zgodovina družinskega podjetja Julius Meinl s sedežem na Dunaju je že več kot 150 let tesno povezana s kulturo dunajskih kavarn. Ponosni so na prvo pražarno v Evropi in bogato zgodovino, ki jo nadgrajujejo stalne inovacije. Danes Julius Meinl premium kava v segmentu HoReCa zaseda vodilno mesto v svetu. Kot ambasador kulture dunajskih kavarn Julius Meinl deluje v več kot 70-ih državah na vseh kontinentih, kjer je vsak dan serviranih približno 5 milijonih skodelic njihove kave. Blagovna znamka ima zelo močan položaj v Evropi, še posebej v matični državi Avstriji. Na področju Srednje Evrope ohranja vodilni položaj že od samih začetkov. Zelo dobro je uveljavljena tudi v tujini, od leta 2002 pa je prisotna tudi na ameriškem trgu. V Sloveniji je blagovna znamka Julius Meinl poznana že vrsto let. Pri nas je zastopana v več kot 2.000 lokalih, pri čemer zaseda približno 40 % tržni delež.

1 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Gostje-Pesniki-Verz-Poezija-Placilo-ValuDomov
Powered By GeekLog