Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Gospodinjstvo-Hladilno-Zamrzovalni-Apara
Veliko dobrih, tudi po dostopnih cenah

sreda, 30. april 2014 @ 22:31 CEST

Uporabnik: Sonce

ZPS test prostostoječih kombiniranih hladilno-zamrzovalnih aparatov
Hladilno-zamrzovalni aparati so v gospodinjstvu med največjimi porabniki električne energije. Testi kažejo, kako pomembno je poskrbeti za primerno postavitev, saj bo strošek za elektriko opazno večji, če bo temperatura okolice višja.

Tokrat so na ZPS postavili pod drobnogled 16 modelov, v cenovnem razponu med 250 in 1.190 evrov, kjer so preverili, priročnost, stabilnost temperature v hladilnem in zamrzovalnem delu, izolacijo, zmogljivost zamrzovanja in hlajenja, hrup, vibracije in vpliv na okolje. Če je bil najcenejši res najslabši, pa je bil na vrhu izdelek, za katerega bi odšteli nekaj več kot 600 evrov.

Prostostoječi aparati so v primerjavi z vgradnimi vedno bolj priljubljeni, nekaj zaradi atraktivnega oblikovanja, so pa tudi nekoliko prostornejši od vgradnih aparatov podobne velikosti. Pogostejše so izvedbe, ki imajo hladilnik nad zamrzovalnikom. Hladilnik uporabljamo vsakodnevno, zato je prav, da je na primernejši višini. Testirani modeli imajo dvoje vrat, kar pomeni, da imata hladilni in zamrzovalni del ločeno upravljanje.

»Tako lahko v primeru okvare enega drugi nemoteno deluje naprej. Če smo dalj časa odsotni, pa lahko v hladilniku povišamo temperaturo, ali pa ga celo izključimo, da bi tako varčevali z energijo. Zamrzovalnik bo normalno deloval naprej in skrbel za ustrezno temperaturo zamrznjenih shrankov,« je poudarila Dušica Breskvar iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Veliki porabniki energije
Hladilniki in zamrzovalniki so med vsemi gospodinjskimi aparati med največjimi porabniki energije, kar je po svoje razumljivo, saj delujejo ves čas, 24 ur na dan in vse dni v letu. Podatki o porabi energije (pri merjenju smo upoštevali prostornino aparatov) kažejo na velike razlike, temu primerne so tudi ocene za vpliv na okolje. »Medtem ko najvarčnejša porabita 1,6 Wh, porabi najbolj potraten 4,3 Wh na dan na liter prostornine,« je predstavila rezultate Dušica Breskvar in dodala:

»Razlike v porabi pa so tudi posledica razlik v temperaturi okolice. Ugotovili smo, da je v toplejših dneh (meritve smo izvedli pri temperaturi okolice 32 °C) poraba precej večja (za 16 do 36 %), v hladnem okolju (meritve pri 10°C) pa nekoliko manjša (za 9 do 25 %).«.

S temperaturo ni bilo težav, večina tudi ni bila preglasnih
Tehnologija delovanja aparatov je odvisna od temperature okolja, zato je na vsakem označen klimatski razred, ki sporoča, pri kateri temperaturi okolice bo aparat brezhibno deloval. »Čeprav so vsi aparati na testu uvrščeni v klimatski razred, ki ustreza našemu podnebju, smo preverili, ali bomo lahko tudi poleti, v najhujši vročini, in v hladnem obdobju leta brez strahu za shranke. Izvedli smo meritve temperature v notranjosti hladilnega in zamrzovalnega dela tudi, ko je bila zunanja temperatura 32 in 10 °C in ugotovili nekaj odstopanj.

Precej večje so bile razlike med hladilniki, ko smo preverjali, kako hitro se vložena živila v hladilniku ohladijo in kolikšnem času pa zamrznejo živila. Kar nekaj aparatov je pri merjenju doseglo odlične rezultate, medtem ko so drugi dobili oceno pomanjkljivo,« je poudarila Breskvarjeva in dodala: »Pozorni smo bili tudi na glasnost in vibriranje, a med testiranimi pretirano glasnih ni bilo.«

Nasvet ZPS:

1. Vzemite si čas za nakup hladilnika. Preverite rezultate neodvisnih testiranja, saj cena in blagovna znamka nista pravo merilo.

2. Pri nakupovanju s seboj natančne mere prostora, kamor ga boste postavili, da ne boste kasneje neprijetno presenečeni. Aparati so visoki od 140 do 210 cm, v širino pa merijo od 55 do 75 cm in več. So tudi globlji, in sicer bolj kot klasična kuhinjska oprema (60 cm), tudi zato, ker potrebujejo prostor za kroženje zraka.

3. Uporabna prostornina je lahko tudi za tretjino manjša! Na testu so preverili tudi podatke o prostornini hladilnega in zamrzovalnega dela, ki so zapisani na energijski nalepki, in ugotovili, da so pri mnogih modelih precejšna odstopanja od te, recimo ji nazivne prostornine, in pa uporabne prostornine aparata. Na energijski nalepki je namreč zapisana prostornina praznega hladilnega in zamrzovalnega dela, brez polic, predalov in druge opreme.

4. Hladilno-zamrzovalni aparati so občutljivi na temperaturo okolice. Pri visoki zunanji temperaturi je lahko temperatura v hladilniku nižja od nastavljene, pri nizki pa se poveča temperatura v zamrzovalnem delu. Zato bodite pozorni, kam boste postavili aparat: ne smemo ga postavitvi k peči ali drugemu viru toplote (k radiatorju in na zelo osončeno mesto). Odsvetujemo tudi postavitev v neogrevano garažo, hladno klet ali balkon.

5. Pogled v notranjost aparatov kaže na velike razlike v izvedbi, uporabljenih materialih in opremi. Za uporabnika je zelo pomembno, da ima dober pregled nad temperaturo v hladilnem in zamrzovalnem delu, zato so najboljše izvedbe z upravljanjem in prikazovalniki na zunanji strani vrat.
Na spletni strani www.zps.si je na razpolago primerjalnik s 150 modeli.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Gospodinjstvo-Hladilno-Zamrzovalni-AparaDomov
Powered By GeekLog