Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Genocid-Ruanda-Levi-Rezervat-Akagero
V Ruando se po več kot 20 letih vračajo levi

četrtek, 16. julij 2015 @ 22:59 CEST

Uporabnik: Sonce

V Ruando se bodo po več kot dveh desetletjih znova vrnili levi, ki so iz te vzhodnoafriške države izginili po genocidu konec 90. let prejšnjega stoletja. "Vrnitev levov v Akagero je pomemben mejnik ohranitve vrste tako za park kot za državo," je dejal Peter Fearnhead, direktor organizacije African Parks, ki je zadolžena za upravljanje parka Akagera.

Pet samic in dva samca sta podarila južnoafriška rezervata v pokrajini Kwazulu-Natal, v Ruando pa naj bi z letalom prispeli v ponedeljek. Po dvotedenski karanteni jih bodo izpustili v 112.000 hektarjev velik park ob meji s Tanzanijo.

Yamina Karitanyi, zadolžena za turizem pri ruandskem uradu za razvoj, je prepričana, da bo ponovna naselitev levov pripomogla k naravni uravnoteženosti ekosistema in povečala zanimanje turistov za Ruando, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Levi v Ruandi so bili iztrebljeni po genocidu leta 1994, v katerem je bilo ubitih okoli 800.000 ljudi, in sicer po vrnitvi ruandskih beguncev iz Ugande in Tanzanije. Ti so se naselili v del parka in pri tem iztrebili leve, da bi zaščitili živino.

Narodni park Akagera, ki je dobil ime po reki Kagera in je med drugim zavetišče za žirafe, zebre, več vrst antilop, leoparde in slone, je leta 2014 obiskalo 28.000 ljudi.

Vir: rtvslo.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Genocid-Ruanda-Levi-Rezervat-AkageroDomov
Powered By GeekLog