NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

sreda 26-jun
 • Festival Lent 2024: Vita Mavrič in Kvartet Akord
 • Val 202 na Lentu: Izštekanih 10 - Poklon Vladu Kreslinu

 • četrtek 27-jun
 • Poletne pravljične vesele počitnice
 • Plavi Orkestar

 • petek 28-jun
 • Disco opera

 • sobota 29-jun
 • 36. Folkart: zaključek

 • ponedeljek 15-jul
 • Mednarodna poletna šola - Podnebju prijazne kmetijske prakse

 • sobota 20-jul
 • VegaMarket v Kopru

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Naravne možnosti lajšanja težav v klimakteriju in menopavzi (brez hormonov)   
  sreda, 8. april 2009 @ 19:42 CEST
  Uporabnik: Pozitivke

  Naravne možnosti lajšanja težav v menopavzi (brez hormonov)
  Cimicifuga racemosa ali grozdnata svetilka je rešitev iz narave

  CIMICIFUGA RACEMOSA ali slovensko grozdnata svetilka spada v skupino Ranunculaceae. Človek jo že stoletja uporablja v zdravilne namene. Severnoameriški Indijanci ter po njihovem izročilu tudi kolonialisti, so rastlino uporabljali za različne namene - pri zdravljenju pljučnih, živčnih in ginekoloških bolezni, pri boleznih notranjih organov, pri porodih ter proti kačjim pikom. Na zahodu jo je leta 1680 prvi opisal botanik R. Morrison. Cimicifuga racemosa raste v Kanadi, ZDA, v Evropi, severni Aziji in arktičnem delu Sibirije.

  V tokratni predstavitvi Fidimedovih izdelkov bomo spoznali to zanimivo rastlino ter njene dobrodelne učnike pri lajšanju težav mnogih žensk v menopavzi. V Evropi je namreč izvleček korenike cimicifuge že 50 let registriran kot zdravilo Remifemin®, ki je vodilno rastlinsko zdravilo brez hormonov za lajšanje težav v meni. Prav tako pa učinkovitost in varnost grozdnate svetilke potrjujejo številne resne znanstvene raziskave.

  Menopavza pomeni nekakšno prelomnico v življenju ženske na telesni in duševni ravni.
  Ženska vstopi v drugo polovico življenja. Soočati se prične s pospešenimi starostnimi spremembami svojega telesa, pešanjem umskih zmogljivosti ter duševnimi spremembami, ki vplivajo na kakovost življenja. Vse te spremembe so lahko tudi spodbuda, da se odloči za korenito spremembo življenjskega sloga.

  Najprej si poglejmo kaj natančno pomenijo izrazi, s katerimi se bomo v nadaljevanju članka srečevali:
  Klimakterij - naravno obdobje, v katerem hormonska aktivnost jajčnikov postopoma slabi in traja od nekaj let pred zadnjo menstruacijo do vsaj eno leto po menopavzi. Izvira iz grške besede klimax, kar pomeni zadnji klin na lestvi.
  Menopavza - je trajno prenehanje menstruacije in je posledica naravnega procesa usihanja delovanja jajčnikov. Datum menopavze določimo, ko je od zadnje menstruacije minilo vsaj eno leto.

  SIMPTOMI KLIMAKTERIJA IN MENOPAVZALNE TEŽAVE

  Prvi simptomi klimakterija se običajno začnejo pri štiridesetih. Zaradi starostne degerativne spremembe jajčnikov se zmanjša nastajanje spolnih hormonov, ovulacije postajajo redkejše in neredne, ženski se sposobnost rojevanja izteka. Neredne postajajo tudi menstruacije, ki okrog petdesetega leta povsem prenehajo.
  Čeprav gre za popolnoma fiziološko in naravno fazo v razvoju vsake ženske, pa so težave s katerimi se ženske srečujejo, lahko zelo moteče.

  V starostnem obdobju od 40 do 60 let nastopijo menopavzalne težave. Raziskave so pokazale, da so ti simptomi blagi ali zmerni pri 70% žensk. Četrtina žensk ima hude težave, 5% žensk pa je tako prizadetih, da so nesposobne za delo.

  Najbolj značilni klimakterični simptomi so:
  - oblivi vročine, ki se pojavljajo tudi desetkrat ali dvajsetkrat na dan in običajno trajajo do nekaj minut
  - oblivom vročine lahko sledi naval znojenja in mrzlice
  - nočno znojenje
  - vrtoglavica
  - nespečnost
  - glavobol
  - razbijanje srca
  - tiščanje pri srcu
  - bolečine v želodcu
  - motnje razpoloženja - razdražljivost, potrtost, zaskrbljenost
  - motnje koncentracije
  - utrujenost
  - depresivnost
  - izguba libida
  - motnje spanja in pomnenja

  Pozneje, ob ali po menopavzi, se pojavijo se naslednji simptomi:
  suha koža, izpadanje las, bolečine v kosteh in sklepih, suha nožnica in bolečine pri spolnih odnosih.

  V kakšni meri ter kako izraziti bodo (ali so) menopavzalni simptomi ni zgolj posledica hormonskega neravnovesja. Odločilen vpliv na počutje ženske imajo tudi socialni in kulturni dejavniki ter družinske obremenitve. Pomembno je, da si ženska prizna in se zave svojih težav, saj lahko z odločitvijo za zdrav življenjski slog veliko naredi za boljše počutje v tem občutljivem obdobju.

  HORMONSKO NADOMESTNO ZDRAVLJENJE (HNZ)

  Ginekologi še vedno, kljub učinkovitim rastlinskim zdravilom (cimicifugi), priporočajo HNZ Zakaj je tako? Hormonsko nadomestno zdravljenje temelji na dodajanju manjkajočih spolnih hormonov, deluje hitro in dejansko pomaga. Druga plat medalje HNZ pa so stranski učinki in tveganja: povečanje tveganja za razvoj raka dojk, endometrija in jajčnikov.

  Leta 2003 je bila objavljena evropska multicentrična raziskava "One Million Women Study", v kateri je sodelovalo milijon žensk. Raziskava je potrdila zvečano pojavnost raka na dojki in maternici pri ženskah, ki so 10 let jemale hormonsko nadomestno zdravljenje. Prav tako je pri ženskah, ki jemljejo HNZ, večje tveganje za nastanek srčne in možganske kapi in pljučne embolije. Nekoliko manjše je tveganje za nastanek raka na debelem črevesu in tveganje za zlom stegnenice zaradi osteoporoze. Poleg naštetih so možni neželeni učinki in zapleti HNZ še: zvečanje telesne teže, otekanje, slabost in bruhanje, glavoboli, prebavne motnje, mišični krči v mečih.
  HNZ sicer učinkovito blaži menopavzalne težave, vendar pa je razmerje med koristmi in tveganji pod vprašajem. Ženske zaradi navedenih tveganj in neželenih učinkov vse bolj odklanjajo hormonsko zdravljenje in povprašujejo po naravnih načinih za lajšanje svojih težav.

  KAJ LAHKO ZA SVOJE ZDRAVJE STORITE SAME?

  Kot smo že na začetku članka omenili, so težave v klimakteriju deloma odvisne tako od kulturnega okolja v katerem ženska živi, kako in koliko je obremenjena ter njenih pričakovanj, kot tudi sposobnosti organizma, predvsem nadledvične žleze, da uravnava hormonsko stanje.

  Nadledvična žleza se odziva na telesne in duševne obremenitve tako, da dejavno sodeluje pri uporabi in obnavljanju življenjske energije. Če smo prekomerno in dolgotrajno obremenjeni, se življenjska energija ne obnavlja, kar se v dobi klimakterija pokaže v obliki klimakteričnih simptomov.

  Menopavzalne težave si lahko vsaka ženska lajša na več načinov. Naj jih omenimo nekaj.

  1. OMEJITEV UŽIVANJA:
  - PREČIŠČENIH OGLJIKOVIH HIDRATOV

  bela moka, beli sladkor ipd.
  - ALKOHOLA IN KOFEINA
  do dve skodelici kave na dan, saj kofein izplavlja kalcij iz kosti

  2. URAVNOTEŽENA PREHRANA
  polnovredna živila, zelenjava in sadje. Pomembnoje, da so obroki redni.

  3. UŽIVANJE ŽIVIL, KI VSEBUJEJO RASTLINSKE ESTROGENE (fitoestrogene): soja, sojini izdelki, lan, oreščki, ovseni kosmiči, pšenica, jabolka ...

  4. VITAMINI IN MINERALI
  antioksidanti - selen, vitamin C, vitamin E, vitamini skupine B, vitamin A, kalcij, magnezij, cink

  5. DOVOLJ SPANJA
  Nočni počitek naj traja vsaj sedem ali osem ur. Delovanje nadledvične žleze se najbolj obnavlja po polnoči, zato je priporočljivo iti v posteljo pred deseto uro zvečer.

  6. OPUSTITEV KAJENJA
  Kajenje zmanjšuje delovanje žlez, ki izločajo spolne hormone ter pospešuje razgradnjo spolnih hormonov.

  7. METODE SPROŠČANJA
  joga, meditacija, avtogeni trening, dihalne tehnike, .. za notranje umirjanje

  8. REDNA TELESNA AKTIVNOST
  hoja, kolesarjenje, vadba z utežmi, ...
  Redna telesna dejavnost pomeni najmanj trikrat na teden po 30 minut ali dvakrat na teden po 40 minut vadbe prilagojene sposobnostim.

  9. SONČENJE
  Izpostavljanje kože obraza in rok zmernemu soncu trikrat na teden po 15 minut zadosti potrebam po vitaminu D za ohranjanje kostne mase.

  10. SPODBUDNO OKOLJE
  družba naklonjenih ljudi dobro vpliva na imunski sistem

  ZDRAVLJENJE MENOPAVZALNIH TEŽAV Z RASTLINSKIMI ZDRAVILI

  Raziskave kažejo, da imajo ženske večje zaupanje v rastlinska zdravila ter dajejo herbalnim preparatom prednost pred HNZ. Prav tako pa so rastlinska zdravila vse bolj priljubljena tudi med zdravniki.
  V nemški raziskavi je 97 odstotkov vprašanih ginekologov zdravljenje klimakteričnega sindroma s cimicifugo označilo kot pomambno ali zelo pomembno. Na pozitiven odnos stroke do zdravil, ki vsebujejo cimicifugo, poleg dobrih izkušenj, gotovo vpliva tudi dejstvo, da je ta zdravilna rastlina deležna izjemnega števila znanstvenih raziskav, ki kažejo na 80-odstotno uspešnost zdravljenja težav v menopavzi. Večina raziskav je bila narejena z zdravilom Remifemin®.

  Remifemin®- vodilno rastlinsko zdravilo za lajšanje težav v menopavzi, brez hormonov

  Remifemin® je v svetu vodilno rastlinsko zdravilo za zdravljenje klimakteričnega sindroma. Njegovo učinkovitost, varnost in prenosljivost potrjujejo številne nadzorovane klinične raziskave, v katerih je sodelovalo na tisoče žensk.

  Remifemin® je zdravilo rastlinskega izvora. Izdelano je iz korenike zdravilne rastline cimicifuga racemosa, ki jo slovensko imenujemo grozdnata svetilka.
  Za pripravo zdravila Remifemin® se uporablja celoten izvleček korenike, ki vsebuje številne aktivne učinkovine.

  Remifemin® lajša navale vročine, ugodno vpliva na raven maščob v krvi in ščiti pred osteoporozo, obenem pa ne povečuje tveganja za nastanek raka na dojki in maternici.
  Zdravilo blaži posledice zmanjšanega izločanja ženskih spolnih hormonov v obdobju klimakterija in je namenjeno lajšanju značilnih menopavzalnih težav, kot so navali vročine, znojenje, motnje spanja, razdražljivost in brezvoljnost.
  Ne vsebuje hormonov in je popolnoma varen tudi za ženske, ki ne smejo ali ne žeiljo uživati hormonske terapije.
  Cimicifuga racemosa je še en primer iz narave, ki dokazuje, da narava še vedno najbolje ve kaj človeku pomaga.

  Pomembno je, da lahko ženske za zmanjšanje klimakteričnih težav veliko naredite same. S odločitvami in ravnajem, ki so v vaše dobro ter upoštevanjem pravil zdravega načina življenja, lahko klimakterične težave omilite. Naj bo življenje po petdesetem zdravo in sproščeno.

  Več o klimakteriju, menopavzi ter rastlinskemu zdravilu Remifemin® preberite na:http://www.fidimed.si/zdravstvene_teme/clanki_strokovnjakov/30/klimakterij.html
  http://www.fidimed.si/nasveti/fidimedovi_nasveti/30/klimakterij.html

  Veliko koristnih informacij o najpogostejših boleznih in uporabi naravnih zdravil najdete na spletni strani www.fidimed.si

  Družinsko podjetje fidimed, d.o.o., je eden od vodilnih slovenskih proizvajalcev prehranskih dopolnil in zdravil naravnega izvora.
fidimed d.o.o., Brodišče 32, Trzin, telefon: 01/5634520

Prihodnjič preberite:

  FidiMag® 300, za optimalno oskrbo telesa z magnezijem in vitaminom C

  FidiOsan®, odlična kombinacija kalcija z magnezijem in vitaminom D za zdravje kosti

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • http://www.fidimed.si/z...
 • http://www.fidimed.si/n...
 • www.fidimed.si
 • Več od avtorja Pozitivke
 • Več s področja * Ekskluzivno in intervjuji

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Naravne možnosti lajšanja težav v klimakteriju in menopavzi (brez hormonov) | 0 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2024 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 0,59 seconds