Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Evropsko-Leto-Prostovoljstva-Geslo-Pomoc
Prostovoljstvo spreminja svet na bolje

ponedeljek, 31. januar 2011 @ 05:02 CET

Uporabnik: Sonce

Prostovoljstvo spreminja svet na bolje
"Med prostovoljce – za boljši svet!" je geslo letošnjega evropskega leta prostovoljstva, kar lahko razumemo kot priznanje 94 milijonom prostovoljcev, ki v evropski družbi opravljajo najrazličnejša dela brez plačila.

Evropska unija si z evropskim letom prostovoljstva 2011 prizadeva za vzpostavitev boljšega okolja za prostovoljstvo znotraj njenih meja, okrepitev pristojnosti prostovoljcev, skrb za priznavanje njihovega dela in dvig ozaveščenosti javnosti o koristih in pomenu prostovoljstva.

Po mnenju Sveta EU je prostovoljstvo »ena ključnih razsežnosti aktivnega državljanstva in demokracije, s katero se uresničujejo evropske vrednote, kot sta solidarnost in nediskriminacija, ter ki prispeva k usklajenemu razvoju evropskih družb.«

V vsaki državi članici za aktivnosti skrbijo nacionalni usklajevalni odbori, v katerih sodelujejo predstavniki ministrstev in nevladnih organizacij. V Sloveniji poteka usklajevanje pod vodstvom Ministrstva za javno upravo.

Projekti evropskega leta bodo namenjeni spodbujanju prostovoljstva pri različnih ciljnih skupinah. Dijakom in osnovnošolcem bo namenjen natečaj "Evropa v šoli", za novinarje pa je Evropska komisija pripravila projekt novinarskih prostovoljcev, ki bodo spremljali evropsko turnejo prostovoljstva.

Slednja se bo ustavila v vseh državah Evropske unije ter z razstavami, predstavitvami in konferencami spodbujala prostovoljstvo. Turnejo v Ljubljani pričakujemo med 20. in 26. majem, istočasno pa bo pod okriljem usklajevalnega odbora organiziranih več kot 20 dogodkov po vsej Sloveniji.

Več o aktivnostih in evropskem letu prostovoljstva 2011 lahko najdete na spletni povezavi www.europa.eu/volunteering, na spletni strani Ministrstva za javno upravo (www.mju.gov.si) in na posebnem portalu prostovoljstva www.prostovoljstvo.org.

Vir: www.euekspres.eu

1 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Evropsko-Leto-Prostovoljstva-Geslo-PomocDomov
Powered By GeekLog