Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Evropska-Komisija-Nagrada-Ljubljana
Ljubljana: Zelena prestolnica Evrope za leto 2016

torek, 1. julij 2014 @ 22:30 CEST

Uporabnik: Sonce

Ljubljana je osvojila naziv zelena prestolnica Evrope za leto 2016. Nagrado podeljuje Evropska komisija.

Zmagovalca je na slovesnosti v Köbenhavnu, sicer letošnji zeleni prestolnici Evrope, razglasil evropski komisar za okolje Janez Potočnik. "V veliko veselje mi je razglasiti Ljubljano za zeleno prestolnico Evrope za leto 2016," je poudaril Potočnik, ki je izpostavil, da je tudi sam prebivalec Ljubljane. Mestu je za njegove okoljske dosežke čestital "z neizmernim ponosom".

Za Potočnika sicer vsa mesta, ki so se uvrstila v finalni izbor, predstavljajo odlične primere, kako so lahko okolje, visoka kakovost življenja in gospodarska rast uspešno združeni.

Projekt Zelena prestolnica Evrope je pobuda Evropske komisije, v okviru katere skupina okoljskih strokovnjakov in žirija vsako leto eno evropsko mesto imenujeta za zeleno prestolnico Evrope. Nagrado vsako leto prejme mesto, ki dosega visoke okoljske standarde in je zavezano velikopoteznim ciljem za nadaljnje okoljske izboljšave in trajnostni razvoj.

Ljubljana žirijo navdušila
Žirijo je Ljubljana navdušila z uresničevanjem svoje trajnostne strategije, imenovane Vizija 2025, ki zasleduje celovit pristop k upravljanju okolja. V viziji namreč mesto združuje načrt za zaščito okolja, načrt trajnostne mobilnosti, načrt trajnostne oskrbe z energijo in strategijo za elektromobilnost. Ljubljana je tudi napravila "občuten napredek" na področju zelenih javnih naročil, ki so bila uresničena za 70 odstotkov vseh mestnih nakupov, je izpostavljeno v sporočilu za javnost.

Tudi promet v Ljubljani se je v zadnjem desetletju "dramatično" spremenil. V mestu, v katerem so prevladovali avtomobili, se je pozornost obrnila k do okolja prijaznejšim alternativam. Ljubljana je leta 2013 spremenila prometne tokove in omejila motoriziran promet, prednost pa je dala pešcem, kolesarjem in javnemu prometu. Povečuje se tudi število kolesarjev, komisija pa izpostavlja tudi sistem Bicikelj.

Za naziv zelene prestolnice Evrope se je za leto 2016 potegovalo 12 mest, pri čemer se jih je v ožji izbor uvrstilo pet, poleg Ljubljane še Essen, Nijmegen, Oslo in Umea. Prihodnje leto bo naziv zelena prestolnica Evrope nosil Bristol. Naziv sicer podeljujejo od leta 2010.

Vir: rtvslo.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Evropska-Komisija-Nagrada-LjubljanaDomov
Powered By GeekLog