Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Evropska-Komisija-Juncker-Okolje-Izpusti
Novoizvoljeni predsednik Evropske komisije Juncker ignorira zahteve...

ponedeljek, 20. oktober 2014 @ 23:25 CEST

Uporabnik: Sonce

Novoizvoljeni predsednik Evropske komisije Juncker ignorira zahteve Evropskega parlamenta in državljanov na področju varovanja zdravja in okolja

Bolj kot se bliža glasovanje Evropskega parlamenta o novi Komisiji, bolj se približuje trenutek resnice: ali bo Juncker izpolnil vsaj nekatere spremembe, ki jih zahtevajo Evropski parlament in okoljske organizacije, ali pa bo še naprej ignoriral njihove zahteve, kot je to delal do sedaj?

Že več kot mesec dni, odkar je javno znana sestava nove Evropske Komisije predsednika Jean Claude Junckerja, okoljske organizacije, skupaj z novimi člani Evropskega parlamenta, opozarjajo, da je trajnostni razvoj postavljen na stranski tir.

Sedaj, po zaslišanjih in manjši rekonstrukciji portfeljev, zavezništvo nevladnih organizacij Green 10, ki ga podpira več kot 20 milijonov državljanov EU, ostaja globoko zaskrbljeno zaradi zmanjšanja obstoječih zavez EU na področju trajnostnega razvoja, učinkovite rabe virov, zdravja, kakovosti zraka, biotske raznovrstnosti in podnebnih sprememb, ki se odražajo skozi sestavo nove Komisije.

Zaskrbljeni so tudi državljani EU, saj jih je več kot 550.000 podpialo peticijo proti imenovanju kandidata za komisarja za podnebne spremembe in energijo Miguela Ariasa Cañete.

Evropski parlament je svojo podporo novi Komisiji pogojeval s pomembnimi spremembami v strukturi in mandatih Junckerjeve ekipe.

Do danes nobena od teh zahtev ni izpolnjena.

Tudi obljuba, da bo področje trajnostnega razvoja vključeno v mandat prvega podpredsednika Fransa Timmermansa ostaja nejasna in neformalizirana. O ključnih vprašanjih, kot so mandati komisarjev, pa se je g. Juncker zavil v tišino.

G. Juncker mora pokazati, da upošteva mnenje 95% Evropejcev, ki kljub gospodarski krizi, smatrajo varovanje okolja kot pomembno za njih osebno, in da bi morali na tem področju narediti več (poseben Eurobarometer 416 z dne 8. septembra 2014). Da bi to storil mora g. Juncker:

  1. Spremeniti mandat komisarja za okolje, ribištvo in pomorske zadeve, da bo lahko v celoti izvedel 7. okoljski akcijski program, kot je to od njega zahteval Odbor za varstvo okolja v svojem priporočilnem pismu in odstrani reference, ki nakazujejo oslabitev Direktive o pticah in habitatih ter ključnih predpisov o kakovosti zraka in kemikalij.

  2. Spremeni mandat in naziv Fransa Timmermansa tako, da bo ustrezal njegovi odgovornosti na področju trajnostnega razvoja ter podnebne in energetske politike.

  3. Razložiti vlogo podpredsednika odgovornega za Energetsko unijo Šefčoviča in njegovo interakcijo z novimi pooblastili g. Timmermansa na področju podnebnih sprememb in energije.

  4. Organizirati zaslišanje podpredsednika Timmermansa pred odboroma za okolje in industrijo, da splošni javnosti da priložnost razumevanja, kako bo izkoristil svoja nova pooblastila.
Evropske volitve so pokazale, da obstaja velik prepad med državljani in evropskimi institucijami. Evropa potrebuje bolj odprte, odzivnejše in bolj demokratične institucije ter vlagati v nizkoogljične tehnologije in inovacije – kot je g. Juncker sam obljubil v svojem volilnem manifestu.

Ne izpolnjevanje obljub in ignoriranje zahtev za čisto in zdravo okolje je izdaja interesov evropskih državljanov, vključno z interesi prihodnjih generacij, in bo poglobilo nezadovoljstvo, ki ga državljani čutijo do evropskih institucij. Evropa si te napake ne more privoščiti.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Evropska-Komisija-Juncker-Okolje-IzpustiDomov
Powered By GeekLog