Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Ekologi-Brez-Meja-Festival-Pomlad-Stojni
Festivalska pomlad v družbi Ekologov brez meja

ponedeljek, 23. junij 2014 @ 22:30 CEST

Uporabnik: Sonce

Ko pride v deželo pomlad in poženejo telohi, zvončki in narcise, po mestih “zacvetijo” tudi festivali. Vse več jih je, vedno bolj raznoliki so in nič več niso vezani samo na prestolnico. Ekologi brez meja smo radi zraven tam, kjer se dogaja kaj zanimivega, kjer se družijo ljudje dobre volje in ustvarjalnih idej, zato smo se letošnjo pomlad udeležili kar štirih.

In ker kljub visoki tehnologiji, ki vlada našemu vsakdanu, še vedno velja fizikalni zakon, da človek ne more biti hkrati na dveh različnih mestih, smo morali iz pestre ponudbe festivalov izbrati le peščico. Seveda smo si želeli biti tam, kjer se lahko najbolje predstavimo in kjer se lahko spoznamo ter povežemo z drugimi društvi in organizacijami. Nekaterih festivalov se udeležujemo že tradicionalno, letos pa smo preiskusili tudi nekaj novih.

Eden takih je bil v soboto, 17. maja 2014, pod okriljem Tedna mladih – prvi ekološki festival Zeleni planet v Kranju. V dopoldanskem času smo predstavili naše projekte, poseben poudarek smo tokrat dali Tekstilnici in tako se je naša stojnica kar šibila pod ličnimi izdelki, narejenimi iz rabljenih oblačil, izdelanih v Zadrugi Dobrote v Dravogradu. Kljub slabemu vremenu se je med stojnicami na Glavnem trgu sprehodilo veliko ljudi, ki so se spoznavali z različnimi oblikami naravnega sobivanja z naravo in zdravim načinom življenja. Poleg stojnic z ekološkimi izdelki, so festival dopolnjevala številna zanimiva predavanja in delavnice za najmlajše.

Istočasno je v Ljubljani v parku Tabor potekal prvi slovenski Chelsea Fringe Festival, ki sta ga na prostovoljni osnovi organizirala Zelemenjava in Inštitut za politike prostora s podporo Turizma Ljubljana. Veseli smo bili, da so nas povabili zraven, saj smo ravno v tem času začeli izvajati naš najnovejši projekt Volk sit, koza cela – Za Slovenijo brez odpadne hrane in ta festival je bil odlična priložnost, da ga predstavimo. Pritegnili smo veliko pozornosti, saj se je na naši stojnici veliko dogajalo – eksperimentirali smo s hrano, prepoznavali okuse, poskušali uganiti po videzu in okusu, katera zelenjava je ekološko pridelana in katera ne, za povrh pa smo obiskovalcem ponudili sveže skuhano juho iz delov zelenjave, ki jih običajno v kuhinji zavržemo.

Ko je juhe zmanjkalo in smo pogrizljali vse korenčke in kumare, smo pospravili lonce in se v četrtek, 22. maja 2014, odpravili na Prešernov trg, kjer je v organizaciji Slovenske filantropije potekal žetradicionalni 15. Festival prostovoljstva. Ta je namenjen predstavitvi prostovoljskih organizacij ter medsebojnemu spoznavanju in druženju prostovoljcev. Lep sončen dan je privabil v staro mestno jedro veliko obiskovalcev, ki so se radovedno ustavljali ob stojnicah in veliko spraševali. Takšen dogodek je odlična priložnost za predstavitev delovanja društva in iskanje novih prostovoljcev, ki jih vedno primanjkuje. Lepo je videti vedno več mladih ljudi, ki jih zanima veliko stvari in so pripravljeni nekaj svojega prostega časa nameniti tudi skrbi za druge in okolje.

V soboto, 7. junija 2014, smo spet nabrusili nože, zloščili lonce in se odpravili na Znanstival dogodivščin, ki ga že od leta 2009 organizira Hiša eksperimentov. Različni eksperimenti in druge znanstveno obarvane dogodivščine so okupirale celotno staro Ljubljano. Na naši stojnici se je v okviru projekta Volk sit, koza cela s pomočjo treh nalog pod delovnimi naslovi: Pretečeno je nezaželeno?, Najdi eko živilo! in Veš, kaj ješ? okušalo, primerjalo, ugibalo in opazovalo. Ugotovili smo, da ljudje veliko vedo o hrani, da se zavedajo problema zavržene hrane in da se poskušajo obnašati racionalno in ekološko. Ker pa vsi niso takšni, bomo imeli še veliko dela!

Za konec tega našega festivalskega potepanja pa še tole – hvala vsem organizatorjem, ki se trudite, da ljudem približate zagnane posameznike in društva, ki se trudijo za boljši in lepši svet in še posebno velik hvala vsem prostovoljcem, brez katerih tudi mi ne bi mogli opravljati našega poslanstva.

Pišeta: Helena Nieboer in Katja Sreš

Vir: http://ebm.si/o/sl/

1 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Ekologi-Brez-Meja-Festival-Pomlad-StojniDomov
Powered By GeekLog