Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Ego-Zvijaca-Vpliv-Lazni-Jaz-Zavest
Dih življenja - duša 5.del

sreda, 1. marec 2017 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

Egove zvijače
Ob razumevanju njegovega vpliva na dušo lažni jaz uzremo v novi luči. On je ovira na poti do harmoničnega, z zakoni vesolja usklajenega, z lučjo ljubezni obsijanega življenja. Ko se lotimo osvobajanja iz zasužnjenosti z njim nam je v pomoč poznavanje njegovih trikov in mehanizmov delovanja, ki smo jih deloma že osvetlili. A njegova premetenost nam povzroča veliko težav.

Ta se med drugim kaže v tem, da skuša sebe prikazati kot nujno, pozitivno sestavino zavesti. Ustvaril je mit, usklajen z zakonom polarnosti, da obstajata dva dela ega – višji in nižji jaz. Višji naj bi bil dober, vodeč nas k Izvoru, nižjega pa naj bi transformirali s »kultiviranjem«. A to seveda ne drži. Ego, tako višji kot nižji, temelji na lažnih temeljih. Treba se je izviti iz njegovih klešč.

Duša je tudi brez ega sposobna živeti v fizičnem svetu, kar dokazujejo realizirani duhovni mojstri kot je bil denimo Jezus Kristus.

Tudi kadar so dejanja, izvirajoča iz ega, usmerjena k dobremu (bonizem), je v ozadju sebični interes – poskrbeti predvsem zase. Dobro, storjeno iz duše, ne pričakuje nobenega povračila ali nagrade. Kadar delujemo iz ega, je duša, »esenca« v nas, uspavana, ne zavedajoča se sebe.

Ega ne moremo obvladati zgolj z mentalnimi postopki; vsakdo ve, da potopljeni v vrtinec močnih čustev (za katerimi stoji ego), z razumom nismo sposobni obvladati položaja. V nasprotju z mnenjem nekaterih jeze ne moremo transformirati v ljubezen, lahko jo le izpraznimo ali preoblikujemo v kak drug negativen izraz. Ego je zares možno obvladati le s pozitivno, življenjsko energijo, ki jo najlaže črpamo iz spolnosti.

KONEC

Zoran Železnikar
www.prisluhni.si/

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Ego-Zvijaca-Vpliv-Lazni-Jaz-ZavestDomov
Powered By GeekLog