Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Dunaj-Soncna-Elektrarna-Vir-Energije
Sončna elektrarna za vsakega Dunajčana

nedelja, 24. april 2016 @ 10:19 CEST

Uporabnik: Sonce

Na Dunaju se že dalj časa osredotočajo na pridobivanje okolju prijazne energije. Mestno energetsko podjetje „Wien Energie“ meščanom ponuja soudeležbo pri modelu trajnostnih virov energije z vgradnjo sončnih elektrarn. Trenutno z eko elektriko oskrbujejo 800.000 ljudi, do leta 2030 jih želijo 1,5 milijonov.

Sonce je center našega osončja in skrbi za življenje na Zemlji, medtem je veda za pridobivanje njegove energije (fotovoltaika) še sorazmerno mlada. Prve silicijske solarne celice so bile zgrajene leta 1954 in od petdesetih let prejšnjega stoletja je tehnika tudi na tem področju bistveno napredovala. V primerjavi z izkoriščanjem vetrne energije, ki je zaradi potreb po več prostora zanimiva predvsem na podeželju, pa je pridobivanje sončne energije vse bolj razširjeno predvsem v mestih.

Dunajsko mestno podjetje „Wien Energie“ je razvilo model udeležbe, ki temelji na sončnih elektrarnah za meščane. Vsak meščan si lahko zagotovi največ deset takšnih fotovoltaičnih modulov, v vrednosti 950 evrov za kos. „Wien Energie“ module postavi in meščani jih nato oddajajo nazaj „Wien Energie“. Za to meščani na letni ravni prejmejo 3,1 odstotek investiranega zneska. Trajanje je omejeno na najmanj pet let. Po zaključku življenjske dobe modula, ki znaša približno 25 let, „Wien Energie“ fotovoltaične module odkupi nazaj.

Na Dunaju v rokah meščanov trenutno deluje 25 elektrarn, med njimi je 23 sončnih in dve vetrni. Pri tem z 27 milijoni evrov sodeluje 6.000 oseb. „Wien Energie“ upravlja s skupno 60 sončnimi elektrarnami. V prihajajočih letih je za obnovljive rešitve predvidenih 460 milijonov evrov investicij. Do leta 2030 tako načrtujejo podvojitev pridobljene obnovljive energije namenjene za elektriko in ogrevanje. Trenutno lahko „Wien Energie“ z eko elektriko oskrbuje 800.000 ljudi, do leta 2030 bi naj to število naraslo na 1,5 milijonov.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Dunaj-Soncna-Elektrarna-Vir-EnergijeDomov
Powered By GeekLog