Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/DrnovsekPolitikaNovaDoba
Politik(a) nove dobe

nedelja, 7. maj 2006 @ 06:05 CEST

Uporabnik: Anonymous

Piše: Rok Kralj

˝Obstajajo različne definicije tega, kaj je zlo. Vsekakor pa je zlo ubijanje, širjenje strahu ter opazovanje trpljenja ljudi, ne da bi nekaj naredili oziroma jim pomagali.˝ Te modre besede je izrekel Mustafa Cerić, vodja bosanskih muslimanov v nedavnem intervjuju za Sobotno prilogo Dela. V resnici bi se morali nad njegovimi besedami zamisliti.

Ali ne velja ravno zadnja kategorija, ki jo je opisal g. Cerić, še najbolj natančno za opis ravnanja in obnašanja večjega dela pripadnikov tako imenovanega razvitega sveta: ˝opazovanje trpljenja ljudi, ne da bi nekaj naredili oziroma jim pomagali.˝ A še posebej to velja za večino današnjih politikov.

Nedoumljivo trpljenje velikega dela prebivalstva: huda revščina, lakota, umiranje zaradi ozdravljivih bolezni, suženjsko izkoriščanje (tudi otrok), uničevanje njihovega in našega okolja. Vse to se odvija tako rekoč pred našimi očmi – skozi oči medijev, ki so ˝oči javnosti˝. In ne storimo nič ali pa zelo malo.

Težko nam je darovati za humanitarne organizacije, češ, da pomoč itak ne pride v prave roke (kar v resnici ne drži, razen v redkih primerih), ne pritiskamo na politike, ki imajo veliko moči, da rešujejo največje probleme človeštva. Rajši se ukvarjamo s svojimi malimi, pogosto nepomembnimi problemi.

Zato je še posebej potrebno pozdraviti dejavnost našega predsednika republike in ustanovitelja Gibanja za pravičnost in razvoj, ki se je lotil reševanja problemov v sudanski pokrajini Darfur (in tudi drugje po svetu). Navsezadnje so se stvari vendarle premaknile z mrtve točke, verjetno bo v kratkem prišlo (če že ni) do podpisa mirovnega sporazuma med uporniki in sudansko vlado. Dr. Drnovšek je politik, kakršni bodo morali postati politiki prihodnosti, ki se bodo morali ukvarjati z resničnimi problemi človeštva: revščino, lakoto, boleznimi, uničevanjem okolja itd.

Zdaj v ZDA poteka celo pohod (protest), katerega namen je pozvati vlado ZDA, da se dejavneje vključi v reševanje darfurske krize. Ta pohod vodi znani oskarjevec George Clooney!

Ljudje imamo veliko moči, še posebej, če nas veliko skupaj deluje za skupni cilj, in politiki to dobro vedo. Zato nam ˝mečejo kosti preteklosti˝ (kot na primer zdaj okoli 27. aprila), da se v neskončnost prepiramo okrog njih, čeprav so te ˝kosti preteklosti˝ že dolgo spremenjene v prah in zato po nepotrebnem izgubljamo koristno energijo. Sprtim med sabo je najlažje vladati – to je stara zgodba. A njihovo početje je vse bolj brezplodno z rastjo naše zavesti, da smo eno človeštvo, da smo skupaj odgovorni za naš planet in za vse ljudi (ter druga bitja) na njem. Politiki žal živijo v preteklosti. Dr. Drnovšek pa je politik Nove dobe.

Vir: http://www.gibanje.org

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/DrnovsekPolitikaNovaDobaDomov
Powered By GeekLog