Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Dovoljenje-Cement-Lafarge-Eko-Krog
Eko krog se je pritožil na dovoljenje Lafargeu

četrtek, 27. februar 2014 @ 22:30 CET

Uporabnik: Sonce

Društvo Eko krog se je pritožilo na okoljevarstveno dovoljenje za proizvodnjo cementa v trboveljski cementarni, ki ga je agencija za okolje po več letih znova izdala januarja letos. V Eko krogu, kjer so pritožbo na ministrstvo za kmetijstvo in okolje naslovili prejšnji teden, opozarjajo, da v sprejetem okoljevarstvenem dovoljenju za Lafarge Cement ni bilo upoštevanih 82 hektarjev pridobivalnega prostora cementarniškega kamnoloma med Trbovljami in Hrastnikom niti ni upoštevanega mnenja zdravstvenega delavca. V društvu so sicer ugotovili tudi številne napake v dokumentaciji, ki je bila podlaga za izdajo dovoljenje.

Po mnenju Eko kroga izdano dovoljenje ne upošteva vseh priporočil mednarodno sprejetih najboljših dostopnih tehnologij za cementno industrijo. Te med drugim v izpustih zahtevajo določene nizke koncentracije amonijaka in nekaterih škodljivih onesnažil ter izogibanje surovini, ki vsebuje visoko vsebnost nevarnih organskih strupov.

Eko krog pričakuje, da bo resorno ministrstvo ugodilo njihovi pritožbi, saj so prepričani, da izdano okoljsko dovoljenje Lafargeu Cementu ni izdelano skladno z načeli okoljskega prava. "Pri izdanem dovoljenju gre po obliki za okoljevarstveno dovoljenje, glede na vsebino pa zgolj za neke vrste uporabno dovoljenje, ki se izdaja onesnaževalcu, pri čemer se zdravstveni in okoljevarstveni vidik v celoti zanemarjata," navajajo v Eko krogu.

Dovoljenje je Lafarge že imel med letoma 2009 in 2011
Lafarge Cement je, kot je znano, januarja znova pridobil okoljevarstveno dovoljenje, s katerim zdaj spet izpolnjuje vse pogoje za proizvodnjo cementa v skladu z direktivo o celovitem preprečevanju in nadzoru onesnaževanja (IPPC). Brez dovoljenja je trboveljska cementarna ostala novembra 2011. Prvič ga je pridobila leta 2009, potem ko je vložilo več kot 33 milijonov evrov v nadgradnjo in posodobitev cementarne, da bi zmanjševali okoljske vplive.

Vir: rtvslo.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Dovoljenje-Cement-Lafarge-Eko-KrogDomov
Powered By GeekLog