Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Dobrodelna_Sola_Sirote_Tibet_Pomoc
Shechen sirotišnica na Tibetu nujno potrebuje vašo pomoč

četrtek, 29. maj 2008 @ 15:00 CEST

Uporabnik: Sonce

Dragi prijatelji Tibeta, Shechen dobrodelna šola za sirote v vzhodnem Tibetu deluje od septembra 2006 in nudi dom in izobrazbo 50 tibetanskim sirotam. Otroci so stari od 5 do 16 let in nimajo nikogar razen te šole, ki bi skrbel za njih.

Shechen sirotišnica je nevladna organizacija, ki jo je z velikim naporom ustanovil mlad menih Gangshar Rinpoche. Financira se izključno iz privatnih virov, v veliki meri tudi iz Slovenije preko akcije Moja šola, ki poteka v okviru Dobrodelnega društva Tibet.

Po demonstracijah na Tibetu se je šola znašla v zelo težki situaciji:

- zaradi otežkočenega transporta se je cena hrane podvojila;

- prostovoljci so zaradi skrbi za svojo varnost odšli;

- v sklopu novih restrikcij za menihe je vlada duhovnim voditeljem prepovedala zbirati sredstva za njihove verske in humanitarne projekte na Tibetu;

- mediji so ustvarili ozračje sovražnosti med Tibetanci in Kitajci, tako da je na Kitajskem veliko težje pridobiti pomoč za šolo. Tisti ljudje, ki želijo pomagati, se bojijo, da bi zaradi tega imeli negativne posledice.

Poleg tega se je v neposredni bližini v provinci Sechuan zgodil katastrofalen potres, zaradi česar je zelo težko pridobiti pozornost ljudi za pomoč šoli.

Hkrati z temi težkimi razmerami je eden od otrok Shechen šole tudi kritično bolan. Yeshe Chutsong je 12 let star fant. Očeta nima, mati pa ga je zapustila, ko je bil star nekaj mesecev. Svoj nov dom je našel v tej šoli. Najprej je izgubil občutek v levem stopalu, nato pa se je ohromelost razširila na celotno levo polovico telesa.

Hitro so ga odpeljali v bolnišnico v Chengdu, kjer so ugotovili, da ima v možganih tumor oziroma nek drug tujek. Preiskave se potekajo, toda glede na to, da se njegovo stanje hitro slabša, je očitno da potrebuje intenzivno zdravljenje, najbrž bo potrebna operacija. Stroški bivanja v bolnišnici in preiskav so že dosegli 2000 Evrov. Gangshar Rinpoche ga spremlja pri zdravljenju in krije vse stroške iz blagajne šole.

Zaradi vsega tega je šola v hudi finančni stiski in potrebuje našo konkretno pomoč. Vse, ki želite pomagati, prosimo da pomagate preko akcije Moja šola (redni mesečni prispevki poljubne višine za šolo) ali z enkratnimi donacijami. Redni prispevki s pomočjo trajnikov so se posebej zaželjeni, saj omogočajo reden dotok pomoči in planiranje prihodkov.

Pomoč lahko nakažete na:
TR: 02222 0090134297, sklic 00 0008, namen: Za Sečen šolo Dobrodelno društvo Tibet, Pražakova 20, 1000 Ljubljana

V akcijo Moja šola se lahko vključite na naslovu: http://www.shechen-school.org/moja-sola/. Na tem naslovu lahko preberete tudi več o soli in si ogledate kratek film.

Dobrodelno društvo Tibet je uvrščeno na seznam humanitarnih organizacij R Slovenije in prispevke v celoti nakaze končnim prejemnikom.

V imenu prijateljev na Tibetu se zahvaljujemo za vašo pomoč,

Matjaž Trontelj
Dobrodelno društvo Tibet
T: 031 380 466

Fotografiji Yeshe Chutsonga - prva slika je izpred treh let, preden je prišel v Shechen šolo in druga iz lanskega poletja med poukom.

12 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Dobrodelna_Sola_Sirote_Tibet_PomocDomov
Powered By GeekLog