Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Dobri_Recepti_Gibanica_Zmeckanka
Gibanica zmečkanka

nedelja, 8. marec 2020 @ 16:03 CET

Uporabnik: Sonce

Sestavine:
500 g vlečenega testa
650 g skute
180 g mladega slanega sira
1 kisla smetana
4 rumenjaki
1-2 žlički začinke
1 dl mleka
2 dl sifona
4 beljaki
poper
sol
150 g drobno zmlete špinače ali blitve /lahko tudi več/

Potek:
V naoljen pekač položimo list testa tako, da ga del gleda preko roba pekača. Naoljimo tisti del testa znotraj pekača. Prekrižamo še z enim listom in ga prav tako naoljimo. Pripravimo nadev. S kuhalnico v skuto vmešamo v mleku razžvrkljane rumenjake, kislo smetano in nakockan sir. Prilijemo mleko in sifon, popramo, začinimo z začinko in po potrebi dosolimo ter vmešamo trd sneg.

Nadev mora biti toliko redek, da lahko vanj pomakamo liste testa, ki jih v nadevu rahlo zmečkamo v obliko teniške žogice in nalagamo tesno enega poleg drugega v pekač. Ko porabimo približno polovico mase, vmešamo v maso drobno sesekljano ali s paličnim mešalcem zmleto blitvo (špinačo) in po potrebi dolijemo še nekaj sifona ali mleka ter nadaljujemo z oblikovanjem in nalaganjem testenih žogic.

Na koncu po vrhu polijemo morebitno ostalo maso. Testo, ki visi preko pekača, naoljimo in ga zavihamo nazaj na maso. Z zadnjim listom testa pokrijemo vse skupaj in ga ob robu posode zatlačimo. Gibanico naoljimo in do dna na gosto prepikamo.

Pečico predhodno segrejemo na 250 stopinj. Gibanico damo na spodnjo rešetko in temperaturo zmanjšamo takoj na 200 stopinj. Pečemo približno 45 minut.

Maso, s katero polnimo gibanico,lahko prirejamo. Včasih jo osladkamo in ji dodamo pehtran, drugič namesto mladega sira vmešamo nariban nanoški sir ipd....

Dodatek:
Uporabljam okrogel pekač premera 24 cm s štiri centimeterskim robom (včasih ovalnega, približno 30 cm dolgega). Za takšen pekač so tudi prirejene navedene količine.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Dobri_Recepti_Gibanica_ZmeckankaDomov
Powered By GeekLog