Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Dehodracija-Tezave-Pijte-Vodo
Neverjetno, kakšne težave že zaradi blage dehidracije

ponedeljek, 3. september 2018 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Študija pomembna tudi zaradi globalnega segrevanja.
Znanstveniki so ugotovili, da že izguba dveh odstotkov telesne mase na račun izgube vode iz telesa lahko povzroči motnje kognitivnih sposobnosti. To pomeni, da že blaga do zmerna dehidracija vodita do motenj pozornosti in zmanjšanja zmožnosti sprejemanja odločitev.

Raziskava ameriških znanstvenikov v strokovni publikaciji na temo športa in medicine  "Medicine & Science in Sports & Exercis Mediji", ki jo povzema Reuters ugotavlja, da dehidracija povzroča še posebej veliko težav zaradi motenj pozornosti, centra za prostorsko orientacijo in vpliva na tako imenovane izvršilne funkcije v možganih, torej na tiste procese, ki narekujejo ciljno orientirano vedenje, kot so prepoznavanje zemljevida, pravopis, računanje in na primer lektoriranje.

Naše telo je v 70 odstotkih sestavljeno iz vode, ki igra ključno vlogo pri uravnavanju telesne temperature. Telo za to poskrbi z znojenjem – pri vadbi, ko se telesna temperatura dvigne, začnejo žleze znojnice delovati pospešeno. Ker pa telo vodo le odvaja in je ne proizvaja, jo je treba vnašati s pitjem.

"Do sedaj je bilo dokazano, da izguba več kot dveh odstotkov vode vpliva na zmanjša učinkovitost vadbe še posebej po vadbi v toplem okolju," je pojasnila vodja raziskave in profesorica na Fakulteti za biološke znanosti tehnološkega inštituta v Georgiji Mindy Millard-Stafford.

Znanstvenica dodaja, da jih je sedaj zanimalo, kaj  ob enaki izgubi tekočine dogaja v možganih tistih, ki delajo na prostem ali so drugače aktivni. "Tako kot mišične celice, vodo potrebujejo tudi naše možganske celice," je dodala Millard-Staffordova. Učinki na možgane so se povečevanjem dehidracije samo še zviševali, je pojasnila.

Študija ni prva te vrste, vendar je v prejšnjih sodelovalo premalo oseb.  Raziskava Millard-Stafford vključuje 33 študij, kar je skupaj 416 sodelujočih, po katerih so fizično aktivni na vročini izgubili enega do šest odstotkov telesne mase na račun izgube vode iz telesa.

Dr. Ronald Roth , profesor urgentne medicine na medicinski šoli Univerze v Pittsburghu, ki v raziskavi ni sodeloval je opozoril na pomembnost tovrstnih študij zaradi globalnega segrevanja. Pravi, da bi bilo treba športnike, aktivne med vikend in seveda delavce na prostem še posebej opozarjati na pomembnost vnašanja tekočine.

Vir: zurnal24.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Dehodracija-Tezave-Pijte-VodoDomov
Powered By GeekLog