Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Dan-Noc-Spanje-Nespecnost-Dormeasan
Dan se po noči pozna...ali obratno?

ponedeljek, 27. marec 2017 @ 20:00 CEST

Uporabnik: Pozitivke

DAN SE PO NOČI POZNA … ALI OBRATNO?

Prespimo več kot tretjino življenja. Količino spanja, ki ga potrebujemo za regeneracijo z odraščanjem znižujemo. Tako je za zadovoljiv nivo energije za povprečno aktivnost človeka odmerjenih 8 ur strnjenega spanja, v ležečem položaju. Med zaspanci v živalskem svetu smo nekje v zlati sredini. Mačke si namreč v izredno udobnih telesnih položajih privoščijo kar 15 do 18 ur spanja. V nov dan se lahko prebudijo in aktivirajo v sekundi.

Žirafe pa s kratkimi 5 minutnimi počitki čez dan naberejo dobro uro, ob tem pa nikoli ne poležejo svojega dolgega vratu. Če bi ga, bi njihovo prebujanje in ozaveščanje trajalo neznansko dolgo, v vmesnem času pa bi lahko postale plen. Tako različni smo si. Spalne navade in dolžine pa si vsaka vrsta oblikuje glede na čas aktivnosti, potrebe regeneracije  ter delovanje možganov.

Spanec je sestavljen iz globoke ter plitve faze, kvaliteto pa odreja čas v katerem si ga privoščimo. Noč ima resnično svojo moč. S spancem dobesedno razkrojimo posledice stresa, ki smo si jih naložili čez dan. Globoke faze spanca pa imajo izjemne regeneracijske sposobnosti za prav vse celice, še posebej za centralni živčni sistem - možgane. V posteljo bi se morali odpraviti pred polnočjo, po lahki večerji, večerni higieni in z umirjenimi mislimi. Na spanje se pravzaprav pripravljamo čez cel dan.

Stres, napetost, kava in obilni obroki v popoldanskem času nam preprečujejo kvaliteten nočni počitek. Seštevek naštetih faktorjev lahko povzroča tudi spalne motnje – smrčanje, pogosto prebujanje, nemirnost in obilno potenje.

Rahel spanec ali pomanjkanje spanja pa vodi tudi v izgorelost in kolaps imunskega sistema. Baterija, ki je ne polnimo se iztroši. Spanje pa je kot polnilec. S primanjkljajem se nam dobesedno spremeni tudi telesna kemija in prištevnost. Posledice kronične neprespanosti so namreč primerljive z vinjenostjo.

Dnevne napetosti in nespečnost lahko odpravimo tudi na naraven način. Zdravilo Dormeasan vsebuje izvlečke baldrijana in hmelja. Obe sestavini sproščata, pomirjata in pripomoreta k boljšemu spancu. Prednost naravnega zdravila je vsekakor, da ne povzroča odvisnosti. Dormeasan je bližnjica do vzpostavitve spalne higiene. »Le nekaj kapljic na dan odžene nespečnost stran.« Učinke Dormeasana kot tudi kvalitetno prespanih noči boste občutili že v nekaj dneh rednega uživanja. V jutra se boste prebujali spočiti, čili ter z optimalno količino energije.

Po vzpostavitvi spalnega ravnovesja boste morda lahko opustili tudi navado – pitje kave. V kolikor ste kofein uporabljali za dramljenje ali ohranjanje budnosti, se mu boste tokrat zlahka odpovedali.

Dobremu spancu botruje tudi udobje. Preden se namestite na mehko in udobno perjanico ter zvijete v klopčič  pod žametno odejo, prostor temeljito prezračite. Poskrbite tudi za nočni mir in zatemnjenost. Udobje ležišča ter vse tkanine v katere se ovijemo bojda spominjajo na bivanje v maternici. Varnost, toplina, mir in brezskrbnost pa so sestavine spanca novorojenčkov. In, če jim tega varnega udobja ne nudimo tudi po rojstvu, še kako hitro vplivajo na dolžine noči in čuječnost svojih staršev.

Zagotovo ste si že kdaj dejali, da bi bilo potrebno katero od pomembnih odločitev še enkrat prespati? Zakaj? Le čili in spočiti lahko sprejemate jasne odločitve. Naj vam Dormeasan pomaga do uresničitve vaših sanj! Lahko noč!

Lucija Šušteršič

www.farmedica.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Dan-Noc-Spanje-Nespecnost-DormeasanDomov
Powered By GeekLog