Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Cokolada-Certifikati-Trgovske-Verige-Foc
Grenki priokus sladkih čokoladnih zajčkov

petek, 25. marec 2016 @ 21:48 CET

Uporabnik: Sonce

Od 16 čokoladnih zajčkov in 15 čokolad trgovskih blagovnih znamk, ki jih je društvo Focus v sodelovanju s partnerji v okviru projekta "SupplyCha!nge - za pravične trgovske verige" razvrstil glede na njihov okoljski in družbeni odtis ter transparentnost podatkov o izvoru, ni niti en izdelek dosegel zadovoljivih standardov - vsi so se uvrstili v rdeče ali oranžno polje, predvsem zaradi široko razširjenega družbenega in okoljskega izkoriščanja v okviru konvencionalne kakavove nabavne verige.

Edini certifikat, ki ga je bilo mogoče v okviru čokolad in čokoladnih zajčkov trgovskih blagovnih znamk najti, je bil certifikat UTZ, ki sicer stremi k zagotavljanju trajnostne pridelave kakava, ne upošteva pa družbenih kriterijev in ne vključuje ekološkega kmetovanja.

V povprečju vsak Slovenec poje skoraj 6 kilogramov čokolade na leto, velik delež predstavljajo čokoladni izdelki trgovskih blagovnih znamk. „Veliko nas išče sladke užitke v čokoladi, ki pa morala ostati prestižni izdelek, ki bi ga kupili redko, takrat pa pravičnega. Žal nam male čokoladne živalice ki nas iz trgovskih polic vabijo k nakupu, puščajo grenak priokus zaradi uničenega okolja in teptanih človekovih pravic“ poudarja Živa Kavka Gobbo iz društva Focus.

Na kakavovih plantažah v zahodni Afriki dela več kot 2 milijona otrok. Zaslužki kmetov, ki se ukvarjajo s kakavom so nevzdržno nizki - v Gani zaslužijo zgolj 80 dolarskih centov na dan, v Slonokoščeni obali pa 50 centov. Do kmetov pride le 6,6 % cene, ki jo plačamo ob nakupu čokolade potrošniki. Zelo strupeni pesticidi, ki so v uporabi v nasadih kakavovca imajo škodljive posledice tako za obdelovalce nasadov, njihove družine in širše okolje, kot razkriva nedavno izdano poročilo o raziskavi "Grenko sladka čokolada" v okviru projekta „SupplyChainge - za pravične trgovske verige !“.

Objavljamo tudi peticijo za pravično in eko čokolado. 

Celotno sporočilo za javnost ter podrobnosti o raziskavi in analizi si lahko preberete na naši spletni strani: http://focus.si/grenki-priokus-sladkih-cokoladnih-zajckov/

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Cokolada-Certifikati-Trgovske-Verige-FocDomov
Powered By GeekLog