Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Cerkev-Sv-Pavla-Baltimor-Naglica-Ponos
Desiderata!

nedelja, 1. maj 2022 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Miran Zupančič

Tekst je bil najden v stari cerkvi Sv. Pavla, v Baltimoru leta 1692.

Pojdi mirno skozi hrupnost in naglico in spomni se miru, ki se lahko najde v tišini. +
Koliko je to možno, bodi v dobrih odnosih z vsemi ljudmi. +
Govori svojo resnico mirno in jasno ter poslušaj druge, četudi neumne in nespametne; tudi oni imajo svojo zgodbo. Izogibaj se hrupnih in, agresivnih oseb, oni so breme duhu.

Če primerjaš sebe z drugimi, lahko postaneš ogorčen ali ponosen; vedno bo večjih in manjših od tebe. +
Veseli se svojih dosežkov kot tudi svojih planov. Obdrži entuzijazem za svoj lastni poklic če je on še tako skromen;to je pravo bogastvo v spremenljivih časih. +

Bodi obziren v svojih delih; svet je poln prevare. +
Toda to naj te ne ovira da vidiš vrline, kolikor jih je. Mnogi ljudje težijo za visokimi ideali in povsod je življenje polno herojstva.

Bodi to kar si (Bodi svoj).+ Posebno ne igraj ljubezni. A tudi ne bodi ciničen proti ljubezni, ker kljub svoji ogorčenosti in razočaranju , ona je večna kakor trava. Mirno sprejmi iskušnje let, skladno zapuščaj stvari iz mladosti. Neguj duhovno moč, ki te bo ščitila od nenadne nesreče.+ Toda ne žalosti samege sebe z lažmi. Mnogo strahu nastane od utrujenosti in osamljenosti. Razen vzdrževanja zdrave discipline bodi blag proti samemu sebi.

Ti si otrok vesolja, nič manj kot so to zvezde in drevesa. Imaš pravico da si tu. In bilo ti to jasno ali ne, ni dvoma, da se vesolje razvija, kot je treba.

Potemtakem, bodi v miru z Bogom, kakorkoli si ga predstavljaš in brez obzira, kakšno ti je delo in kakšne aspiracije v hrupnem gibanju življenja, obdrži mir v svoji duši. Poleg vse umazanije in jadikovanja ter porušenih sanj, je to vseeno čudovit svet.

+ Bodi pazljiv.+
+ Trudi se, da boš srečen.+

Miran

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Cerkev-Sv-Pavla-Baltimor-Naglica-PonosDomov
Powered By GeekLog