Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Cepivo-Cepljenje-Zavajanje-Javnosti
Kdo na IVZ bo odgovarjal za zavajanja javnosti?

četrtek, 28. februar 2013 @ 22:52 CET

Uporabnik: Sonce

Ob nadaljevanju sojenja v primeru Melanie Jakelj, ki je pred 15 leti resno zbolela takoj po cepljenju proti steklini, so se minuli teden v javnosti pojavile kritike, da sta za vnos cepiva odgovorna njena starša Olga Bahun Jakelj in Diano Jakelj. Zaskrbljujoče je, da slovenska javnost ne ve, da cepljenje proti steklini ni prostovoljna odločitev staršev in da odklonitev ni mogoča.

Cepivo je obvezno že ob najmanjšem sumu, za morebitne posledice cepljenja pa odgovarja država. V primeru Melanie Jakelj se te odgovornosti že deset let sramotno izmika. Tudi vrsta drugih cepiv, ki niso v rednem programu, je v določenih okoliščinah obvezna, starši pa tega večinoma ne vedo. Priporočamo jim, da se s tem natančneje seznanijo s pomočjo informacij Ministrstva za zdravje, ki jih povzemamo na povezavi.

http://www.sos-cepiva.si/dokumenti/.pdf

V javnosti se vrti čedalje več podobnih zmotnih informacij. Zmedo ustvarja celo Inštitut za varovanje zdravja (IVZ). Apeliramo na Ministrstvo za zdravje, naj preuči javno komuniciranje IVZ in odgovorne pozove, naj za zavajanje odgovarjajo z umikom spornih navedb ali z odstopom z javnih funkcij.

1. IVZ na svoji spletni strani omenja le »redna«in »rutinska«cepljenja. V dokumentu Program rednih cepljenj v Sloveniji http://img.ivz.si/janez/2062-5641.pdf zamolči, da obstaja razlika med obveznimi in prostovoljnimi cepljenji. Nedopustno je, da prostovoljno(!) cepljenje proti HPV ni označeno kot tako, kajti starši to uradno informacijo razumejo, kot da za cepivoHPV (enako kot za preostala navedena cepljenja) možnost izbire ne obstaja, kar pa ni res. Gre za neetično zavajanje.

2. Na seznamu Program rednih cepljenj v  Sloveniji http://img.ivz.si/janez/2062-5641.pdf, do katerega obiskovalec spletne strani izvorno dostopa s klikom na Nalezljive bolezni, je tudi tetanus naveden kot nalezljiva bolezen. Javno sprašujemo IVZ in Ministrstvo za zdravje, ali se tetanusa lahko nalezemo od druge osebe oz. od kod ta zavajajoča informacija?

3. Poleti se je v postopku javnega odpiranja ponudb za cepivo HPV na enega od zapisnikov podpisal kar hišnik na IVZ. Mediji so to nepravilnost razkrili 4. junija 2012, a pol leta kasneje še vedno ne vemo, kako se je afera razpletla in kdo na IVZ je odgovarjal za napako. http://www.24ur.com/novice/slovenija/

4. IVZ že od 7. januarja 2013 v obvestilu na svoji spletni strani navaja, da določene družbene skupine novinarjem in staršem napačno sporočamo, koliko cepiv obvezno prejmejo otroci v Sloveniji: http://www.ivz.si/. Novinarje in starše z vso odgovornostjo ponovno seznanjamo, da je obveznih doz otroških cepiv v Sloveniji najmanj 33, nikakor ne 11, kot zavajajoče trdi IVZ. Kako je mogoče pri enem samem uradnem cepilnem programu govoriti o dveh tako različnih številkah? Javnost si zasluži razlago.

V mednarodnih znanstvenih virih se kot doza šteje vsak odmerek cepiva proti eni bolezni (tj. en antigen). Dojenčki v Sloveniji prejmejo v starosti 3 mesece 5 cepiv (antigenov), ki jih je proizvajalec združil v kombinirano multi-dozno pakiranje – enotno stekleničko (vialo). Trimesečni dojenček torej ne prejme eno dozo, temveč 5 cepiv proti 5 različnim boleznim, ki so v istem pakiranju.

Mednarodna študija nazorno pojasni, da bi bilo npr. trikratno cepljenje, kjer se vsakokrat vbrizga cepiva proti trem boleznim, »ekvivalentno devetim dozam«. Primerjalna študija cepiv po državah potrjuje, da SOS šteje pravilno in da dojenčki v Sloveniji pred dopolnjenim prvim letom prejmejo 15 obveznih doz cepiv.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/

Želi IVZ z drugačnim štetjem ustvariti vtis, da so danes otroci manj cepljeni kot nekoč? Je cilj prekiniti primerljivost s programi cepljenja v preteklosti, ki so bili za dojenčke in malčke brez dvoma bistveno manj obremenjujoči? Štetje doz, uveljavljeno v medicinskih študijah, take primerjave omogoča:

- Generacija 1968 v Sloveniji ni prejela nobenega cepiva vse do prvega leta, z izjemo cepljenja proti tuberkulozi v porodnišnici, do drugega leta pa je prejela 14 doz cepiv (antigenov).

- Generacija 1982 je do dopolnjenega prvega leta prejela 13 doz (antigenov) obveznih cepiv, do drugega leta pa skupaj 19 doz.

- Generacija 2012 do enega leta prejme 15 doz (antigenov) obveznih cepiv, mnogi še dodatna prostovoljna cepiva (kar zlahka nanese 20 doz in več v prvem letu), dveletni malčki pa bodo imeli za sabo vsaj 23 obveznih doz (antigenov).

Primerjave med generacijami tudi na grafih: www.sos-cepiva.si/plakati.html
.
Poleg štetja doz obstaja še ena težava kombiniranih cepiv: vsebujejo dodatne škodljive konzervanse, zato vrsta mednarodnih strokovnjakov resno problematizira njihova tveganja. Spomnimo na lanski primer, ko je več evropskih držav umaknilo 6-valentno cepivo za dojenčke Infanrix-hexa. To cepivo je na voljo tudi pri nas; IVZ javnosti lani ni obvestil, ali ga je Slovenija tedaj umaknila ali ne.

Če si v en kozarec hkrati natočite dozo viskija, ruma in džina, zaužijete tri doze – ne le eno – z vsemi pričakovanimi posledicami. Vsak toksikolog ve, da se stranski učinki medsebojno potencirajo in da toksični učinek dveh doz ni 1 + 1, ampak povzroči večkratno toksičnost.

Morda bi kar vseh 33 doz cepiv zapakirali v eno samo stekleničko? Tako bi lahko bili slovenski otroci najmanj cepljeni od vseh – dobili bi zgolj eno cepivo.

SOS – Starši obveščamo Slovenijo
starsi.obvescamo@gmail.com
www.sos-cepiva.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Cepivo-Cepljenje-Zavajanje-JavnostiDomov
Powered By GeekLog