Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Biogorivo-Predlog-Evropski-Ministri
EU ministri zavrnili slab predlog, a status quo je še slabša rešitev

četrtek, 12. december 2013 @ 22:30 CET

Uporabnik: Sonce

Evropski ministri, pristojni za biogoriva, so zavrnili litvanski predlog za politično omejitev biogoriv. Ta predlog je bil slab, vendar bi omejil rabo biogoriv proizvedenih iz poljščin na 7 % (1), kar je blizu ciljem za 2020. Predlog bi uredil tudi izračunavanje in upoštevanje izpustov iz ILUC (indirect land use change).

Belgija, Danska, Nizozemska, Italija in Luksemburg, ki so imele sicer najbolj ambiciozna stališča, so predlog zavrnile, češ da je bil prešibek. Poljska in Madžarska sta ga zavrnili, ker ne želita omejevanja konvencionalnih biogoriv.

Kompromis, ki je bil postavljen pred ministre je bil slab, a status quo je še slabši. Ministri bi morali upoštevati mnenja ambicioznih držav in sprejeti stališča, ki so bližje prvotnemu predlogu Parlamenta. Neomejevanje biogoriv pomeni več izpustov in višje stroške, zato je ta reakcija EU nerazumljiva.

Sedaj je na potezi Grško predsedstvo, ki mora doseči nov politični dogovor, da se lahko začne drugo branje v Evropskem parlamentu.

Opombe:
(1) Prvoten predlog Komisije je bil 5 %. Povečanje na 7 % pomeni 400 milijonov več emisij CO2, kar je enako 9 milijonov dodatnih avtomobilov na EU cestah. Neprimerno poročanje izpustov ILUC, bi na trg lahko spustilo več biogoriv, katerih emisije so višje od dizla ali bencina.

Več informacij:
Marjeta Benčina, marjeta@focus.si, 059 071 327
Nuša Urbančič, nusa.urbancic@transportenvironment.org, 00 32 488 57 44 18

Focus, drustvo za sonaraven razvoj / Focus Association for Sustainable 
Development

1 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Biogorivo-Predlog-Evropski-MinistriDomov
Powered By GeekLog