Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Astronomi_Odkrili_Novo_Sonce
Še eno Sonce?

torek, 18. december 2007 @ 02:00 CET

Uporabnik: Andreja Cepuš

Astronomi so pred kratkim odkrili novo rumeno zvezdo, za katero pravijo, da je skoraj identična našemu Soncu in zdaj najboljši približek, kar so ga kdaj odkrili.

To je zanimivo, saj naše Sonce sveti na planet, ki nosi življenje. Toda zvezde kot je Sonce, so izredno redke. Da bi bile skoraj identične našemu Soncu pa še toliko redkejše. Astronomi pravijo, da naj bi takšni obliki odgovarjali samo približno 4-odstotki vseh zvezd v naši mlečni galaksiji.

Astronoma Jorge Melendez iz Avstralije in Ivan Ramirez iz Texasa, ZDA, sta tista, ki sta odkrila dvojnika našega Sonca. Ime zvezde je HD 101364 (tudi HIP 56948), od Zemlje pa je oddaljena približno 220 svetlobnih let.

Astronoma pravita, da so masa, temperatura in kemična sestava odkrite zvezde popolnoma enaki našemu Soncu. Edina razlika je, da novo Sonce sije svetleje kot naše. Glede na to, da je svetloba zvezd večja ob večji starosti zvezde, bi to lahko pomenilo, da je nova zvezda skoraj bilijon let starejša od našega Sonca.

Ta razlika je pravzaprav dobra novica za vse, ki iščejo izvenzemeljsko življenje. Višja starost dvojčka našega Sonca namreč lahko pomeni, da je imel kak planet, ki kroži okoli njega veliko več časa za razvoj življenja kot naša Zemlja.

Andreja Cepuš
www.earthsky.org

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Astronomi_Odkrili_Novo_SonceDomov
Powered By GeekLog