Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20240529140028825
Človek, ki ne odpravlja vzroka bolezni, se ne more imenovati zdravnik

sreda, 19. junij 2024 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Sonce

Piše: Andreja Paljevec v novih Misterijih, www.misteriji.si

Tumor je zaščitni mehanizem
Ruski znanstvenik in zdravilec Viktor Kotolupov*, avtor številnih odmevnih članov o biomedicini, je svoje praktične rezultate pri terapijah prenesel v teorijo o bioloških zakonih. Biološke zakone je prenesel tudi na družbo, v pravni sistem, in razvil novo znanstveno smer »biološko pravo«. »Moramo razumeti biološke zakone, in priti je treba h Kotolupovu,« pravi med smehom in razloži: »Ljudi naučim, da lahko ohranjajo zdravje tudi brez mene. Vedno je treba odpraviti vzrok bolezni!«

Že v Rusiji so ga zanimale alternativne tehnike zdravljenja, s katerimi je nadaljeval tudi v Sloveniji, kamor se je preselil leta 1991 in si ustvaril dom v slikoviti vasi Goče na Vipavskem. Za dobre rezultate, ki jih dosega pri terapijah, ni našel ustrezne razlage v medicini. Zato se je znanstvenega raziskovanja lotil kar sam.

Njegovi članki o biomedicini, s katerimi je nadgradil obstoječe znanje, so bili objavljeni v najuglednejših svetovnih znanstvenih publikacijah, med drugim pri znanstveni založniški hiši Springer, ki ima med svojimi avtorji več kot dvesto Nobelovih nagrajencev.

Kaj vas je gnalo k odkrivanju novega znanja?
Vedno sem bil zelo radoveden in samokritičen. Brskal sem in brskal … Če pobrskate po raznih enciklopedijah, lahko v njih najdete definicijo boga. Bog je optimalna organizacija. Optimalna organizacija so biološki zakoni. Beseda ni pomembna, ali rečeš bog, stvarnik, Alah … Vse vere so imele stremljenja k boljši organizaciji. Pri vašem telesu celice niso sprte. V dobro organizirani državi prav tako ne sme biti konfliktov, zato je bila vera začetna stopnja pravnega sistema. Iskali so način, da je med ljudmi čim manj konfliktov.

Na podlagi izkušenj pri zdravljenju ste razvili teorijo bioloških zakonov, ki so skupni vsem živim bitjem. Zakaj pride do porušenja homeostaze in različnih bolezni?
Homeostaza daje možnost predvidljivosti biokemičnih in fizičnih procesov. Pri enaki kemični sestavi bodo v telesu potekale enake kemične reakcije. En biološki zakon je, da imajo vsa živa bitja omejen dostop do virov energije - virov, gradbenega materiala in energije - v organizmu. Lahko imaš več ali manj. Ali vlagaš veliko energije za vire, denimo hrano, ali pa vlagaš manj.

Če vlagaš preveč, si v minusu. Psiha uravnava sorazmerje iskanja med prihodki in odhodki. Če več daš in manj dobiš, greš energijsko ali strukturno v minus. Telesu tako zmanjka snovi za gradnjo sklepov, kože, organov … Ljudi, ki so športno zelo dejavni, pogosto pestijo prehladi, težave s sklepi, hrustancem, infekcije … Ker so toliko energije potrošili za fizično aktivnost, jim zmanjka materiala za obnovo. Z leti se človeku možnosti oskrbe manjšajo, zato mora biti tudi aktivnosti manj.

Tumor, denimo, delno podaljšuje življenjsko dobo organizma v konkretni situaciji, v kateri je nastal. Celice se zato same organizirajo in vzdržujejo tako, da naredijo tumor. Tako lahko živiš še pol leta, eno leto … Na račun manj pomembne funkcije se torej vzdržujejo bolj pomembne funkcije. Največ težav imajo običajno ljudje s sklepi, ker telo varčuje najprej na njihov račun.

Raziskovali ste tudi mehanizem nastanka raka. Kakšne so vaše izkušnje z rakavimi bolniki?
Če izboljšaš možnosti organizma za regeneracijo, so možnosti ozdravitve. Poznamo ljudi, ki se nikjer niso zdravili, a je telo naredilo ovojnico okrog tumorja in ga izoliralo. Če telo tumorja ne uničuje, ampak ga zapre, izolira, ima organizem več možnosti za reševanje svojih težav in boljše pogoje za realizacijo genskega zapisa.

Kaj je glavni vzrok za mutacijo celic?
Vse se vrti okoli normalne, zdrave homeostaze. Tudi celica jo potrebuje. Ali vzdržuje homeostazo na račun sodelovanja s telesom ali pa sama išče drugo možnost. Če ji sodelovanje s telesom ne zagotavlja potrebnih hranil, se celice organizirajo same in nastane nova oblika življenja, ki ji rečemo tumor. Če ni možnosti sodelovanja, celica poišče drug način za homeostazo. Osnovni vzrok za mutacijo celic je sprememba okolja.

Lahko poveste kaj več o svoji terapiji? Menda dajete osebi elektriko, ki spodbudi telo k samozdravljenju?
Ta telesna energija, elektrika, je dejavnik, ki je vedno navzoč pri metabolizmu. In če je ta dejavnik manjši, metabolizem ni dovolj močan. To polje okrog celic prispeva k mehanizmu zdravljenja. Če se pri vas začne to polje zmanjševati, se metabolizem spreminja počasi. Ni vseeno, ali kemična reakcija poteka pod večjim ali manjšim magnetnim poljem. Če povežemo prazno in polno akumulatorsko baterijo, bo šla elektrika iz polne v prazno.
To je znanje, ki ničemur ne nasprotuje.

Sam nikoli ne rečem, da zdravim. Telo zdravi sámo sebe in ima najboljši vpogled vase, če ima dobro povezavo med deli svojega sistema. Če je povezava boljša in prenos podatkov večji, če je boljša organizacija, telo najde rešitev. Če je, denimo, norma v sistemu tisoč dražljajev na sekundo, vaše telo pa jih je sposobno obdelati samo petsto, to pomeni dvakrat manj podatkov, ste bolj počasni. In če informacije popačimo z analgetiki, drogo, alkoholom, so povezave v sistemu slabše.

Zdravnik pomeni človeka, ki zdravi. Kaj pomeni zdravljenje? To je proces, ki odpravlja vzrok bolezni in izboljšuje funkcionalne možnosti. Človek, ki ne odpravlja vzroka, se ne more imenovati zdravnik. Gre za usklajevanje informacij povezav v telesu. Znanost zahteva ustrezno terminologijo. Če ni pravega znanja, greš v napačno smer. Medicina uporablja moje znanje. Moje znanstvene članke lahko dobite na spletni strani nacionalne medicinske knjižnice v ZDA.

V člankih o biologiji in medicini ste se dotaknili tudi evolucije. Ali je evolucija progresivna? Ali proizvaja vedno bolj kompleksne organizme?
Vsa živa bitja imajo iste zakone, iste algoritme, organizacije. Vsa živa bitja so informacijski sistemi. V čem je razlika med njimi? V izkušnjah. Gre za to, ali ste nadgradnjo genskega zapisa delali en milijon ali deset milijonov let. Eno je, če je vaše življenje ves čas nepredvidljivo, drugo pa, če živite na globini pet tisoč metrov, denimo kot školjka, ki se ni nič spremenila v sto milijonov let. Tam ni sprememb. Ljudje pa živimo v različnih pogojih, na toplem, vročem, v hribih, na morju, tam, kjer je led, in se moramo vedno znova prilagajati: naš način prehranjevanja, potovanja, obrambe …

To so vse izkušnje. Z leti dobivate vse več informacij. Dojenček, ko se rodi, ima na primer sto tisoč podatkov. Z leti imate sto milijonov informacij. In vsako leto prihajajo nove. Vsakič ocenjujete situacijo v krogu izkušenj, ki ste jih dobili. In ni vseeno, ali gre za deset milijonov ali sto milijonov. Z leti se to zmanjša, vaša baterija ne zmore več vzdrževati celotnega obsega informacij.

Sam ljudem pogosto rečem: »Izključite logiko!« Genski zapis in z njim povezana intuicija sta namreč bistveno večja. To, kar vi štejete »Jaz sem takšna«, je največ en odstotek. Vi uporabljate samo en odstotek. Vaše telo ne potrebuje vaše udeležbe, samodejno proizvaja kri, lasje rastejo, koža se obnavlja … Ta en odstotek je namenjen za nepredvidljive stvari, o katerih še nimate izkušnje. Naši predniki, denimo, niso vozili avtomobila. Jaz sem uslužbenec pri svojem telesu. Ne dela telo za mene. Ne potrebuje tvoje udeležbe, evolucija je trajala toliko milijonov let.

Biološke zakone ste prenesli tudi na družbo, v pravni sistem. Lahko na kratko pojasnite skupni imenovalec?
Država spada k živim sistemom, tako kot živ organizem. Tako kot so v telesu organizirane celice, so v državi organizirani ljudje. V državi je torej celica človek. Mimogrede, če vzameš celico in ji daš življenjske pogoje, ona ne potrebuje mojega organizma. Lahko živi dlje kot moj organizem. Celica živi v okviru bioloških zakonov. Iz celic je sestavljen organ, prav tako v okviru istih bioloških zakonov. Iz organa je sestavljen organizem v okviru istih bioloških zakonov.

To so torej enaki programi, ki si med seboj ne nasprotujejo. Država je sestavljena iz živih bitij v okviru bioloških zakonov. To pomeni, da če pišeš zakonodajo, ta ne sme nasprotovati zakonom posameznika. Potem se kot posameznik ne bom upiral. Vsaka dobra celica mora biti nagrajena, plačana, sicer lahko nastanejo pogoji, da se spreminja v raka.

Uspešno pomagate tudi pri depresiji, za katero pravite, da ni bolezen?
Depresija je organizacija vaših aktivnosti v omejenih možnostih. Je zaščitni mehanizem, varčevalna organizacija, ki se vzpostavi pri težavah v organizmu. Depresija poskuša uskladiti sorazmerje med prihodki in odhodki. Če je vaša prebava petdesetodstotna, vaše telo dobiva polovico manj. To pomeni, da je treba zmanjšati aktivnost v okviru prioritet. Začneš se varčno obnašati. Bolečina ravno tako organizira zdravljenje. Bolečina je signal prioritet. Ne trošiš energije za manj pomembne aktivnosti. To, kar je telo privarčevalo, usmeri tja, od koder prihaja signal prioritet.

Pri depresijah in duševnih motnjah je pogosto vzrok v glavi. Motnje te bolezni so lahko povezane z odvajalno funkcijo, limfnim sistemom … Odvajanje mrtvih celic je povezano z izločanjem gnoja. Medicina to pojasnjuje z vnetjem sinusov. Če je v organizmu infekcija, telo se bori, pobije in potem to izloči. Če gnoja ne izloči, se začne nabirati v limfnih žlezah v lobanji. In gnoj, sluz začneta stiskati možgane. Možgane lahko stiskata tudi tumor ali možganska krvavitev, ampak to je le v dveh odstotkih; vse ostalo, osemindevetdeset odstotkov, je posledica infekcij. Prostornina je omejena.

Gnoj je posledica infekcij. Naši predniki nikoli niso bili izpostavljeni infekcijam tako, kot smo mi sedaj. Včasih niso tako veliko potovali in bili izpostavljeni infekcijam celega sveta. Mi smo se naučili boriti z infekcijami. A posledica zmage nad infekcijo je vedno več gnoja. In če se ta ne izloči, se zamaši, razširi se pri malih možganih, stisne hrbtenjačo navzdol. Sam pomagam, da se to sčisti. Terapije se je treba lotiti korak za korakom. Depresija ni bolezen, ampak je organizacija aktivnosti v bolezenskem stanju. Če možgani dobijo več krvi, je njihova funkcija boljša.

Postavili ste tudi novo definicijo psihe in napisali o tem enega najbolj odmevnih člankov. Kakšna je vloga psihe v zdravju in počutju?
Psiha je algoritem organizacije. Nima je samo človek, ampak jo imajo vsi, tudi trava, plesen, drevo … Psiha je poseben algoritem, ki išče optimum. Psiha je prioritetna dejavnost danega trenutka. V okviru česa?

Pri tem so pomembni štirje dejavniki: genska informacija, to so izkušnje vseh prednikov; informacija, pridobljena skozi življenje, to so osebne izkušnje; trenutna informacija, ki prihaja iz okolja; in trenutna informacija, ki se generira znotraj vas, to je denimo stanje notranjih organov, sklepov … Če imaš moč, se boš na določen način odzval na informacijo iz okolja. Če nimaš moči, se boš odzval drugače, ne boš se boril, ampak prilagajal. Imamo različne izkušnje, zato se na iste stvari različno odzivamo. Genski zapis pa se ves čas nadgrajuje.

Andreja Paljevec

* viktor@kotolupov.si; 041/617 288 (Viktor Kotolupov)

Slika: Viktor Kotolupov

Foto osebni arhiv

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20240529140028825Domov
Powered By GeekLog