Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20240401102918410
Na Mladinskem svetu Slovenije pričeli z zagovorniško kampanjo “Nimam kam”

torek, 2. april 2024 @ 11:24 CEST

Uporabnik: Sonce

Na MSS-ju pričenjamo z zagovorniško kampanjo o stanovanjski problematiki mladih pod geslom »NIMAM KAM«. Tekom kampanje bomo na javnost in odločevalce naslovili dejstva ter problematiko, s katero se dandanes soočamo mladi.

Posebno težavo predstavlja dejstvo, da na nekaterih območjih stanovanj za najem preprosto ni kljub temu, da je po podatkih iz leta 2018 v Sloveniji 152.280 praznih stanovanj, ta številka pa se v zadnjih letih ni kaj bistveno spremenila.

Stanovanjska problematika je v zadnjih letih prerasla v najbolj perečo problematiko mladih. Po navedbah Statističnega urada so se od leta 2015 pa do 2022 cene nepremičnin na ravni celotne države zvišale za 72,56 %, kar je ob veliko nižji rasti dohodkov še toliko bolj zaskrbljujoče .

Znano je, da naj bi potrebe po neprofitnih stanovanjih znašale okvirno 10.000 stanovanj, vendar gre pri tem le za število prosilcev za neprofitno stanovanje, ki so se v zadnjih letih prijavili na razpise za dodelitev neprofitnih stanovanj in so do njih upravičeni, a so ostali na čakalnih listah.

Dodamo lahko celo, da so se cene drugod zaradi odsotnosti sistemov pomoči, dvigale celo bolj drastično kot v Ljubljani. Medtem ko so se cene stanovanj v Ljubljani dvignile za 84,47 %, so se drugod po Sloveniji, v kolikor izvzamemo mestni občini Ljubljana in Maribor, cene dvignile za 89,21 %.

Dejstvo je, da si povprečen mlad človek, ki se preživlja z lastnim delom, ne more kupiti stanovanja, zelo težko pa tudi plačuje tržno najemnino.

Kampanja “Nimam kam” bo trajala od 26. marca do 23. aprila 2024. Zaključek kampanje bomo zaokrožili z novinarsko konferenco, na katero vas vse prav lepo vabimo.

Našim aktivnostim znotraj kampanje lahko sledite tudi na naši spletni strani in na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in TikTok.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20240401102918410Domov
Powered By GeekLog