Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20240326103615609
Znebite se svojih starih telefonov in tablic

torek, 26. marec 2024 @ 10:36 CET

Uporabnik: Sonce

Pričela se je zbiralna akcija »Ta starim je odzvonilo«
Vse prevečkrat se zgodi, da stare mobilne telefone in tablice hranimo doma "za vsak slučaj", vendar pa z leti izgubijo svojo uporabnost. Organizatorji zbiralne akcije »Ta starim je odzvonilo«, ki poteka v sklopu projekta Life ECOSWEEEE, vas pozivajo, da preverite svoje predale in prispevate svoje odslužene mobilne naprave.

Z oddajo še delujočih naprav lahko nekaj zaslužite, z nedelujočimi in res starimi napravami pa poskrbite za ustrezno recikliranje in s tem zagotovite vsaj drobec redkih materialov, ki so potrebni za izdelavo novih naprav. Vsi zbrani aparati bodo dobili novo življenje, bodisi v ponovni uporabi, bodisi v reciklaži.

Akcija poteka od 20. marca do 20. julija 2024 in je odprta za vse. Če imate doma še delujoč pametni telefon ali tablico, ga lahko oddate in s tem morda zaslužite. Vaša naprava bo po prejemu pregledana in po izbrisu podatkov še nekaj časa služila naslednjemu uporabniku. Če pa imate pokvarjeno, staro ali neuporabno napravo, pa imate vseeno možnost, da jo oddate in poskrbljeno bo za pravilno recikliranje. V vsakem primeru boste prispevali k ohranitvi okolja.

Kako lahko oddate svoje naprave v sklopu akcije, si lahko ogledate v videu Ta starim je odzvonilo - na dolgo in v videu Ta starim je odzvonilo - na kratko. Vse informacije o tem, kako lahko sodelujete, pa se nahajajo na spletni strani akcije.

Organizatorji akcije so družba ZEOS, d.o.o. skupaj s partnerjem akcije Janus Trade, d.o.o. v sklopu Life projekta ECOSWEEE. Gre za Evropski projekt in v sklopu projekta želijo partnerji iz 12-ih držav Evrope povečati količino zbranih majhnih e-odpadkov in baterij, ki jih imamo vsi v svojih domovih, pa jih ne potrebujemo. Vse večja gora e-odpadkov in odpadnih baterij je namreč vprašanje, ki vzbuja vse večjo skrb. 

Ti odpadki vsebujejo nevarne snovi in povzročajo resno onesnaževanje okolja in skrb za zdravje, če z njimi ne upravljamo trajnostno. Poleg tega vsak izdelek, ki ni oddan na pravo mesto ali v ponovno uporabo, predstavlja zapravljeno priložnost in izgubljene naravne vire, redke materiale, ki so potrebni za izdelavo novih aparatov in baterij.

Vabljeni k oddaji vašega starega pametnega telefona ali tablice, da ne bo odzvonilo tudi naši mladini. Akcija »Ta starim je odzvonilo« je tu in z njo lahko vsaj malo pomagamo ohraniti naše okolje še za prihodnje generacije.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20240326103615609Domov
Powered By GeekLog