Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20230226131347301
Cene semen letijo v nebo

torek, 28. februar 2023 @ 10:02 CET

Uporabnik: Sonce

Ste vedeli, da se je povpraševanje po semenih vrtnin od leta 2021 do 2022 potrojilo? Epidemija covida-19 je spodbudila številne ljudi, da so začeli vrtnariti.

Tudi v tem letu se obeta, da bo povpraševanje presegalo ponudbo, semenske hiše pa so lani razprodale vse stare zaloge, zato lahko pričakujemo, da bo prihajalo tudi do pomanjkanja nekaterih semen.

Cene semen so se v zadnjem letu dvignile za 21 odstotkov, ekoloških pa za več kot 50 odstotkov! K temu, da dvig cen ni tako zelo opazen, prispeva »skrčflacija« - za enako količino denarja v vrečkah dobimo vse manj semen.

Zato je preudarnost pri nakupih še kako na mestu. Preden se odločite za nakup, preverite, kaj imate doma - in kaj lahko izmenjate. Takoj po nakupu pravilno shranite semena za naslednje sezone ali celo desetletje.

Dobro ste prebrali - nekatera semena (to velja predvsem za ekološka) imajo rok uporabe, ki je veliko daljši, kot si mislite.

Preberite, koliko časa lahko zdržijo semena, če jih pravilno hranite: https://www.samooskrbni.net/blog/koliko-casa-semena-ohranijo-kaljivost.

Kako do svojih semen?
Pridelava, izmenjava in celo hranjenje semen skrivajo številne pasti, ki jih je dobro poznati, če želimo dober pridelek.

Vir: www.zazdravje.net

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20230226131347301Domov
Powered By GeekLog