Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20221004112134286
Ukrepi na področju električne energije

torek, 4. oktober 2022 @ 11:21 CEST

Uporabnik: Sonce

ZPS: Ukrepi na področju električne energije da, vendar ne na račun ukinjanja različnih tarif. Te delujejo stimulativno!
Na ZPS pozdravljajo vladne ukrepe za pomoč potrošnikom na področju energentov. Za lažji pregled so za potrošnike ključne ukrepe zbrali (Električna energija: manjša tarifa naj ostane stimulativna).

Pa vendar na ZPS hkrati vlado opozarjajo, da manjša tarifa ne sme izginiti. Po njihovih opažanjih se razlika med večjo (VT) in manjšo (MT) tarifo pri električni energiji zmanjšuje. Tudi z vladnim odlokom določena višina cen ni v korist MT, ki je le 30 odstotkov nižja od VT in le 17 odstotkov nižja od ET. Enako je razmerje povprečne MT in VT v septembru. Za primerjavo: še pred šestimi leti je bila razlika več kot 40-odstotna.

Različne tarife delujejo spodbudno, saj usmerjajo gospodinjstva, da manj energije porabijo v času konic, več pa ponoči in ob koncih tedna, ko je omrežje manj obremenjeno. Tak ukrep je po našem mnenju dober in trajnostno naravnan, številna gospodinjstva ga s pridom uporabljajo in tako dosegajo prihranke ter razbremenijo omrežje, ko je to potrebno. Dobrih praks ne gre ukinjati, čeprav »začasno« v času krize, saj obstaja nevarnost, da jih bomo izgubili za vedno.

Pri ZPS zato vlado pozivajo, da v največji možni meri ohrani cenovno politiko, ki bo še naprej usmerjala rabo električne energije gospodinjstev na način, da bodo doseženi pozitivni učinki za omrežje in da bodo stroški uporabnikov sorazmerno nižji.

Več o drugih cenovnih in vsebinskih ukrepih, ki ščitijo potrošnike, preverite na povezavi.

ZPS nasvet potrošnikom

Več o drugih cenovnih in vsebinskih ukrepih, ki ščitijo potrošnike, preverite na povezavi.

Vir: www.zps.si/

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20221004112134286Domov
Powered By GeekLog