Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20220920124513857
ZPS svetuje, potrošnik privarčuje

torek, 20. september 2022 @ 12:45 CEST

Uporabnik: Sonce

Družina, ki danes kupuje po načelu, kar je dražje, je boljše, lahko z informirano izbiro prihrani tudi do 1400 evrov na leto - a ne na račun kakovosti

ZPS danes začenja kampanjo ZPS svetuje, potrošnik privarčuje, s katero želijo potrošnikom pomagati pri soočanju z aktualno draginjo. V okviru kampanje bodo vsak mesec pripravili koristne informacije in napotke za večje in manjše prihranke.

Za vse potrošnike brezplačno. Vsak mesec bodo pokrili eno od področij, za katera ocenjujejo, da so pomembna za vsa gospodinjstva v Sloveniji - od prehrane do telekomunikacij in financ.  Vsako sredo bodo na www.zps.si objavili tudi krajši nasvet, sredin drobižek.

Prva tema, ki so jo vzeli pod drobnogled, je prehrana. Potrošnikom podarjajo vpogled v povzetek rezultatov kar petih prehranskih testov. Ti rezultati dokazujejo, da lahko z izbiro cenejših, a kakovostnih izdelkov veliko prihranimo. Le vedeti moramo, katere izbrati - to pa omogočajo ZPS primerjalni prehranski testi. In rezultati dokazujejo, zakaj se splača poznati rezultate primerjalnih testov.

Na ZPS so izračunali, da lahko štiričlanska družina (dva odrasla in dva najstnika) z informirano izbiro prihrani več kot 1400 evrov na leto. Pri izračunu soupoštevali rezultate ZPS testov dolgozrnatega riža, tunine v oljčnem olju, masla, jajc proste reje in navadnega jogurta ter med izdelki vsaj dobre kakovosti izbrali najcenejšega namesto najdražjega glede na aktualne cene.

Na ZPS pozivajo potrošnike, da jim v kampanji pomagajo pri zbiranju informacij s terena. Najprej jih zanimajo konkretni primeri t. i. skrčinflacije (ko proizvajalec zmanjša količino določenega izdelka, cena pa ostane enaka ali se celo poviša), potrošniki jih lahko oddajo preko spleta na www.zps.si.

Preverite rezultate petih prehranskih testov.

V času, ko cene hrane iz meseca v mesec naraščajo, mnogi pogosteje posegajo po cenejših živilskih izdelkih. Nižja cena sicer ne pomeni nujno tudi slabše kakovosti izdelka, poudarjajo na ZPS, le vedeti moramo, kaj izbrati. Pregled prehranskih testov za preteklih 5 let s poudarkom na razmerju med ceno in izkazano kakovostjo testiranih izdelkov, ki so ga opravili aprila letos, je to potrdil. Nobene potrebe torej ni, da v potrošnikovi košarici pristanejo »ceneni« izdelki, takšni, pri katerih so zaradi nižje cene pri kakovosti pripravljeni zamižati vsaj na eno oko.

Za vseh pet testov potrošniki na spletni strani ZPS najdejo preglednico z izdelki, končnimi ocenami in cenami, veljavnimi konec avgusta 2022. Spodaj za ilustracijo predstavljamo primer navadnega jogurta. Slovenci lahko izbiramo med kakovostnimi jogurti, saj sta na testu navadnega jogurta dva izdelka prejela oceno zelo dobro, preostali (18) pa oceno dobro.

Razpon cen je izjemno velik - za kilogram lahko odštejemo od 1,39 do 4,40 evra, to pomeni, da za lonček najcenejšega (ocena zelo dobro - 81/100) plačamo 25 centov, za lonček najdražjega (ocena dobro - 74/100) pa kar 66 centov. Več informacij je vidnih v preglednici spodaj in na povezavi. Razlika med najcenejšim in najdražjim je kar 3 €/kg. Če vsak član gospodinjstva poje 6 jogurtov na teden, lahko 4-članska družina na mesec prihrani do 57 €, na leto pa kar do 681 €.

Vir: ZPS

Na podoben način so izračunali tudi prihranke na primeru preostalih štirih testov. Preverite jih lahko na povezavi. Če seštejemo vse navedene prihranke, lahko z informiranim nakupom le petih osnovnih živil (riž, tunina, maslo, jajca, jogurt) 4-članska družina prihrani več kot 1400 € na leto. In to ne na račun slabše kakovosti! To člani ZPS vedo, zato je članstvo naložba v informirane odločitve in prihranke. Več informacij na povezavi.

Kaj se je dogajalo s cenami v preteklih petih mesecih?
Na ZPS so cene testiranih izdelkov popisali prvič ob izvedbi testiranja, drugič aprila 2022, ko so pripravili članek na povezavi, in tretjič avgusta 2022. Cene so popisali pri istem trgovcu, kjer so izdelke kupili za izvedbo testa. Na ta način so pridobili tudi nekaj zanimivih podatkov o gibanju cen posameznih testiranih izdelkov: od časa izvedbe testa do aprila 2022 in do avgusta 2022.

Več informacij:

ZPS svetuje, potrošnik privarčuje - https://www.zps.si/trg-in-cene-topmenu-306/zps-svetuje-potrosnik-privarcuje/11525-zps-svetuje-potrosnik-privarcuje

ZPS testi hrane: kdor več ve, lahko prihrani do 1400 evrov na leto - https://www.zps.si/trg-in-cene-topmenu-306/zps-svetuje-potrosnik-privarcuje/11527-zps-testi-hrane-kdor-vec-ve-lahko-prihrani-do-1400-evrov-na-leto

"Skrčflacija" ali ko se količina izdelka v embalaži čez noč "skrči" - https://www.zps.si/trg-in-cene-topmenu-306/zps-svetuje-potrosnik-privarcuje/11526-skrcflacija-ali-ko-se-kolicina-izdelka-v-embalazi-cez-noc-skrci

Na ZPS pozivajo potrošnike, da jim v kampanji pomagajo pri zbiranju informacij s terena. Najprej jih zanimajo konkretni primeri t. i. skrčinflacije (ko proizvajalec zmanjša količino določenega izdelka, cena pa ostane enaka ali se celo poviša), potrošniki jih lahko oddajo preko spleta na www.zps.si.

Preverite rezultate petih prehranskih testov.

V času, ko cene hrane iz meseca v mesec naraščajo, mnogi pogosteje posegajo po cenejših živilskih izdelkih. Nižja cena sicer ne pomeni nujno tudi slabše kakovosti izdelka, poudarjajo na ZPS, le vedeti moramo, kaj izbrati. Pregled prehranskih testov za preteklih 5 let s poudarkom na razmerju med ceno in izkazano kakovostjo testiranih izdelkov, ki so ga opravili aprila letos, je to potrdil. Nobene potrebe torej ni, da v potrošnikovi košarici pristanejo »ceneni« izdelki, takšni, pri katerih so zaradi nižje cene pri kakovosti pripravljeni zamižati vsaj na eno oko.

Za vseh pet testov potrošniki na spletni strani ZPS najdejo preglednico z izdelki, končnimi ocenami in cenami, veljavnimi konec avgusta 2022. Spodaj za ilustracijo predstavljamo primer navadnega jogurta. Slovenci lahko izbiramo med kakovostnimi jogurti, saj sta na testu navadnega jogurta dva izdelka prejela oceno zelo dobro, preostali (18) pa oceno dobro.

Razpon cen je izjemno velik - za kilogram lahko odštejemo od 1,39 do 4,40 evra, to pomeni, da za lonček najcenejšega (ocena zelo dobro - 81/100) plačamo 25 centov, za lonček najdražjega (ocena dobro – 74/100) pa kar 66 centov. Več informacij je vidnih v preglednici spodaj in na povezavi. Razlika med najcenejšim in najdražjim je kar 3 €/kg. Če vsak član gospodinjstva poje 6 jogurtov na teden, lahko 4-članska družina na mesec prihrani do 57 €, na leto pa kar do 681 €.

[1] Izdelki trgovskih blagovnih znamk (v članku uporabljamo besedno zvezo trgovskih znamk) se od običajnih blagovnih znamk proizvajalcev (v članku: blagovnih znamk) razlikujejo po tem, da je njihova prodaja omejena na trgovine posamezne verige. Pod enotno trgovsko blagovno znamko trgovine je množica zelo različnih proizvodov. To so edini izdelki v trgovini, za katere trgovci samostojno odločajo o kakovosti, embalaži in maloprodajni ceni, kar je pri standardnih blagovnih znamkah v domeni proizvajalca.

Izdelki blagovnih znamk proizvajalca (v članku uporabljamo kar besedno zvezo blagovnih znamk) so izdelki, ki nosijo naziv proizvajalca.

Vir: www.zps.si/

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20220920124513857Domov
Powered By GeekLog