Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/2022081612355569
Lahko Evropa nahrani samo sebe?

torek, 16. avgust 2022 @ 12:35 CEST

Uporabnik: Sonce

Vabljeni k ogledu oddaje 27 - Evropski magazin: Evropa v prehranski krizi na programu ARTE TV (v francoskem jeziku in v nemškem jeziku), ki z različnih zornih kotov prikazuje problematiko prehrane in prehranske politike v Evropi, v kateri sodeluje predsednica ZPS Breda Kutin.

Oddaja je že na spletu 27 - L'Europe face à la crise alimentaire - Regarder l’émission complète | ARTE.

Po začetku vojne v Ukrajini so se namreč okrepili "napadi" na strategijo "od vil do vilic" (načrt EU za pravičnejši, bolj zdrav in bolj zelen prehranski system). Lobiji, oblikovalci politik itd., ki strategije nikoli niso podpirali, so vojno v Ukrajini in njen vpliv na kmetijsko proizvodnjo izkoristili za poziv Komisiji, naj prekliče oziroma zaustavi načrtovane politične pobude, namenjene na primer ohranjanju narave in zmanjšanju uporabe pesticidov.

Z zavajajočimi trditvami ki nasprotuje prehranski varnosti in trajnosti hrane, pozivajo k nadaljnjemu povečevanju kmetijsko-živilske proizvodnje v EU - na račun podnebja in okolja.

Breda Kutin, predsednica ZPS, je v oddaji poudarila, da mora biti kmetijstvo trajnostno, namenjeno prehrani ljudi danes in tudi jutri. Način, kako danes pridelujemo hrano v Evropi, ogroža razpoložljivost hrane za prihodnje generacije, saj prispeva h globalnemu segrevanju, uničuje naravne vire, spodbuja krčenje gozdov po vsem svetu.

Zdaj, ko je postalo jasno, da EU ne bo primanjkovalo hrane (problem v Evropi je bolj naraščanje cen hrane), so nasprotniki strategije "od vil do vilic" spremenili taktiko in zdaj predlagajo, da bi morala EU povečati svojo kmetijsko proizvodnjo, da bi nahranila svet.

Nekateri poslanci Evropskega parlamenta v odboru za kmetijstvo želijo spremeniti novo skupno kmetijsko politiko (ki je bila izglasovana šele lani) in odpraviti nekatere "zelene" ukrepe, še preden so se začeli izvajati.

Evropska potrošniška organizacija BEUC in druge nevladne organizacije poudarjamo, da mora Komisija vztrajati pri izvajanju zelenega dogovora in stregiji "od kmetije do vilice".

Zdaj smo v odločilnem trenutku, zato moramo odločno podpreti načrte EU, da bi naš prehranski sistem postal trajnosten.

Vir: www.zps.si/

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/2022081612355569Domov
Powered By GeekLog