Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20220809145846507
Prva odstranitev jezu v Sloveniji

torek, 9. avgust 2022 @ 14:58 CEST

Uporabnik: Sonce

WWF: Prva odstranitev jezu v Sloveniji - Sprostitev potoka Sevnična
Po uspešnem prvem odstranjevanju jezu v Črni gori, je WWF (Svetovna organizacija za varstvo narave) ob podpori European Open Rivers Programme (Evropska organizacija, ki zagotavlja finančna sredstva za obnovo rek) pričela izvajati projekte odstranjevanja ovir na rekah v Sloveniji. V Sloveniji bo kot prvi odstranjen jez Kopitarna na potoku Sevnična, ki se kot levi pritok izliva v reko Savo.

Po temeljitih raziskavah in terenskih ogledih se v partnerstvu z lokalno skupnostjo ter Ribiško družino Sevnica in s finančno podporo Open Rivers Programme bližamo prvi odstranitvi jezu v Sloveniji. Jez Kopitarna na potoku Sevnična je že dolgo neuporaben, njegova odstranitev bo prispevala k zmanjšanju izgube biotske raznovrstnosti ter ostalim koristim, ki jih zdrave, prosto tekoče reke zagotavljajo ljudem in naravi.

»Na tem projektu dela WWF Adria v partnerstvu z Ribiško družino Sevnica že več let. Z odstranitvijo jezu Kopitarna na potoku Sevnična bo za selitev rib odprtih 25 kilometrov. To bo imelo znatne  koristi za širše povodje reke Save, saj bo zagotovilo več drstitvenih območij za domorodne vrste, kot so potočna postrv, potočni raki in sladkovodne školjke. Odstranitev jezu Kopitarna bo imela dodatne koristi za druge živalske in rastlinske vrste in bo izboljšala naravno ravnovesje ter vrnila življenje v potok Sevnična ter njegovo širšo okolico« je povedala Nevenka Lukić Rojšek, predstavnica WWF v Sloveniji.

»Open Rivers Programme z veseljem podpira prvo odstranitev jezu v Sloveniji. Ne samo, da bo ta odstranitev obnovila rečni tok in biotsko raznovrstnost vzdolž celotnega potoka Sevnične,« meni Jack Foxall, izvršni direktor Open Rivers Programme, »ampak bo tudi navdihnila in utrla pot nadaljnjemu odstranjevanju rečnih ovir po celi državi.«

Čeprav bo to prva odstranitev jezu v Sloveniji, želi WWF Adria z lokalnimi partnerji nadaljevati pobudo za prosto tekoče reke z odstranjevanjem ovir na slovenskih rekah. V pripravi so že novi projekti odstranjevanja, s katerimi bi lahko Slovenija postala primer dobre prakse in trajnostnega upravljanja z odstranjevanjem zastarelih ovir na rekah.

»Odprava ovir poleg varovanja naravnih vrednot prispeva ekonomske koristi za lokalne skupnosti ter predstavlja enega izmed ukrepov blaženja posledic podnebnih sprememb. Odstranjevanje ovir je običajno cenejše kot popravilo in vzdrževanje starih ovir, poleg tega pa pomaga zmanjšati tveganje za poplave. Z odstranitvijo jezu na reki, oziroma z vzpostavitvijo ugodnih pogojev za obnovitev staleža rib, se ustvarijo razvojne možnosti za to območje. Z združevanjem moči z lokalnimi skupnostmi in pristojnimi organi ter ob podpori Open Rivers Programme bo prihodnost slovenskih rek svetla,” zaključuje Lukić Rojškova.

O WWF:
WWF je ena največjih in najbolj uglednih neodvisnih organizacij za zaščito narave s skoraj petimi milijoni podpornikov in globalno mrežo, ki deluje v več kot sto državah. Misija WWF je ustaviti propadanje Zemljinega naravnega okolja in zgraditi prihodnost, v kateri ljudje živijo v sožitju z naravo, pri čemer ohranjajo svetovno biotsko raznolikost in zagotavljajo trajnostno rabo obnovljivih naravnih virov s spodbujanjem zmanjševanja onesnaževanja in potratne potrošnje.

WWF Adria je njena podružnica, ki deluje v Sloveniji, na Hrvaškem, v Albaniji, Bosni in Hercegovini, Črni Gori, Severni Makedoniji, ter Srbiji in na Kosovu.

Za več informacij: https://www.wwfadria.org/sl/.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20220809145846507Domov
Powered By GeekLog