Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20220725115327631
Rdeča pesa je dejansko zdravilna rastlina!

torek, 26. julij 2022 @ 11:02 CEST

Uporabnik: Sonce

Rdeča pesa je bila pri starih Grkih in Rimljanih najprej znana kot zdravilna rastlina, šele v 16. stoletju je prvič omenjena kot vrtnina. Kaj je torej tako zdravilnega v njej?

V rdeči pesi najdemo vse polno rudnin in je zato eno od najbogatejših rudninskih živil na svetu - a le, kadar je gojena naravno. Zato ne sme manjkati na domačih vrtovih.

Priporočljiva je pri slabokrvnosti, zelo razstruplja jetra, čisti sečila, sveže naribana na solati velja za eno najmočnejših protirakavih rastlin. Uporablja se tudi pri zniževanju telesne temperature, kar je uporabno tako pri bolezenskih vročinskih stanjih, kot pri hlajenju v poletni vročini.

Sveže pese ne uporabljamo v velikih količinah naenkrat, ne v hrani ne v pijačah. Kuhane pa lahko pojemo več. Najboljša rešitev je kisana oz. fermentirana pesa, saj jo na tako način lahko shranimo za dlje časa, hkrati pa ohranimo vsa njena bogastva.

Priporočljivo jo je mešati z drugo zelenjavo, saj vsebuje precej sladkorja in lahko povzroči hiter dvig sladkorja v krvi.

Peso lahko sejemo večkrat čez celo poletje, saj lahko uživamo tudi liste, če gomolji jeseni ne zrastejo več.

Vir: www.zazdravje.net

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20220725115327631Domov
Powered By GeekLog