Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20220614122855870
Cestni promet mora na poti k trajnosti prestaviti v višjo prestavo

torek, 14. junij 2022 @ 12:28 CEST

Uporabnik: Sonce

EEA: Cestni promet mora na poti k trajnosti prestaviti v višjo prestavo
Vse večji obseg cestnega prometa na evropskih cestah je v zadnjih dveh desetletjih povečal izpuste toplogrednih plinov iz tega sektorja. Evropska agencija za okolje poudarja, da bo moral cestni promet na poti v trajnost prestaviti v višjo prestavo.

V danes objavljenem poročilu Evropska agencija za okolje (EEA) opozarja, da so se kljub bolj učinkovitim motorjem in rabi biogoriv v zadnjih dveh desetletjih povečale tako emisije iz potniškega kot tovornega prometa. Od leta 2000 do leta 2019 so tako izpusti ogljikovega dioksida potniških avtomobilov v 27 članicah EU povečali za 5,8 odstotka, izpusti tovornih vozil pa so bili večji za 5,5 odstotka.

Glavni razlog za povišanje v obeh segmentih je večji obseg prometa. Bolj učinkoviti motorji in biogoriva so prispevali v smeri zmanjšanja izpustov, a niso mogli pokriti večjega volumna.

Ob tem EEA kot izziv navaja dejstvo, da se Evropa še ni premaknila v smer okolju bolj prijaznih načinov transporta. V dveh desetletjih so avtomobili ohranili in celo delno povečali dominantni delež v potniškem transportu po kopnem, enako velja za tovornjake v tovornem prometu.

Nadaljnje izboljševanje energetske učinkovitosti vozil, vključno z večjim deležem električnih vozil, bo v prihodnje igralo pomembno vlogo v dekarbonizaciji potniškega in tovornega prometa, še posebej ob okolju prijaznejši proizvodnji elektrike in goriv, navaja EEA. A hkrati agencija opozarja, da bo za dekarbonizacijo evropskega prometa treba več kot le izboljšati učinkovitost cestnega transporta.

"To vključuje večjo zasedenost vozil, denimo z deljenjem voženj, in bolj polne tovornjake, pa tudi zmanjšanje povpraševanja ter premik k bolj zelenim oblikam transporta: hoji, kolesarjenju, avtobusnemu prevozu, vlakom in rečnemu ladijskemu prometu," navaja EEA.

Izračuni Evropske komisije sicer kažejo, da bodo, ob upoštevanju doslej napovedanih ukrepov, izpusti ogljikovega dioksida iz transporta leta 2030 za 3,5 odstotka višji kot leta 1990, do leta 2050 pa bodo upadli le za 22 odstotkov. Za podnebno nevtralnost, ki je cilj EU do sredine stoletja, bi morali izpusti tega sektorja upasti za 90 odstotkov.

Vir: www.caszazemljo.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20220614122855870Domov
Powered By GeekLog