Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20220517133020136
Popis koralnih grebenov

torek, 17. maj 2022 @ 13:30 CEST

Uporabnik: Sonce

Znanstveniki popisali koralne grebene, ki bi preživeli podnebne spremembe
Znanstveniki so popisali koralne grebene na Karibih, da bi identificirali tiste, ki bodo najverjetneje preživeli podnebne spremembe. Največ potenciala, da se izognejo uničenju zaradi morskih vročinskih valov, imajo korale, ki se nahajajo pretežno ob severni obali Kube.

Druga obetavna mesta, kjer so korale, ki bi lahko preživele podnebne spremembe, so združena okoli Bahamov, Dominikanske republike, Guadeloupa, Haitija, vzhodne Jamajke in ameriške zvezne države Florida.

Koralni grebeni so čudesa oceana. Sestavljeni so iz sto tisoč drobnih bitij in so eden najbolj ogroženih ekosistemov na planetu. Glede na nedavno poročilo IPCC (poročila ZN na najvišji ravni, ki so ga napisali znanstveniki) naj bi pri segrevanju do 1,5 stopinje Celzija preživelo le 10 do 30 odstotkov koralnih grebenov. Pri segrevanju nad 1,5 stopinje Celzija pa se možnosti za preživetje drastično zmanjšajo.

Raziskovalna skupina je primerjala različne podnebne modele in preučila dejavnike, kot so poškodbe zaradi orkana in toplotni stres. To so uporabili, da so opredelili seznam koral, ki jih je treba, zaradi njihove boljše odpornosti na podnebne spremembe, prednostno zaščititi.

Vodilna raziskovalka Iliana Chollett je dejala, da je iskanje in upravljanje s kraji, ki imajo "največjo možnost za ohranitev ključnih vrst, ključnega pomena za pomoč tem dragocenim habitatom, da se ohranijo, saj se planet še naprej segreva". 

Študije že oblikujejo prizadevanja za ohranjanje grebenov, "da bi zagotovili trajno, podnebno pametno zaščito za tiste ekosisteme, ki bodo najverjetneje preživeli to stoletje," je dodala Ximena Escovar-Fadul iz globalne okoljske neprofitne organizacije The Nature Conservancy.

Toda znanstveniki pravijo, da njihove raziskave - v skladu z drugimi študijami - kažejo, da koralni grebeni ne bodo preživeli segrevanja za dve stopinji Celzija, kar pomeni, da je nujno treba zmanjšati emisije toplogrednih plinov, da jih ohranimo za prihodnje generacije. Raziskava je objavljena v reviji Global Change Biology.

Vir: 24ur.com

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20220517133020136Domov
Powered By GeekLog