Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20220419105000680
23. aprila je dan za rabljena oblačila

torek, 19. april 2022 @ 10:50 CEST

Uporabnik: Sonce

23. aprila je dan za rabljena oblačila in vrhunec Tedna modne revolucije
Ekologi brez meja in Pravična trgovina Slovenije napovedujejo drugi Dan v rabljenih oblačilih, ki bo potekal 23. aprila. K sodelovanju ob podpori številnih organizacij vabijo tudi posameznike. 

35 organizacij in ustanov iz vse Slovenije se z izmenjavami, okroglimi mizami in aktivnostmi na spletu pridružuje drugemu Dnevu v rabljenih oblačilih, ki ga koordinirajo Ekologi brez meja in Pravična trgovina Slovenije. Namen dogodkov, kjer bodo v ospredju oblačila iz druge roke, je spodbuditi posameznike, da posežejo po rabljenih oblačilih, si jih 23. aprila nadenejo in svoj pozitivni zgled širijo na družbenih omrežjih.

Lani je nastalo več kot 220 ozaveščevalnih objav, letos organizatorji verjamejo v še večji odziv, saj se bodo akciji pridružili nekateri vplivneži, podpira pa jo tudi tudi mreža Zero Waste Europe.

"Vedno več je dokazov o netrajnostni prekomerni proizvodnji in porabi tekstila, ki izhaja iz pomanjkanja odgovornosti podjetij za hitro modo. Zadnje študije so pokazale zaskrbljujočo količino dragocenega materiala, ki se izgubi v linearnem poslovnem modelu tekstilnega sektorja, saj je skoraj 90 % materialov sežganih ali odloženih.

Nujno potrebujemo spremembo politike, da zagotovimo prihodnost z odgovorno/trajnostno proizvodnjo ter podpremo ponovno uporabo in popravilo oblačil, kar je osnova za resnično krožno gospodarstvo. Zato popolnoma podpiramo pobudo Ekologov brez meja,” pojasnjuje Larissa Copello, vodja kampanje za potrošnjo in proizvodnjo pri Zero Waste Europe.

Na sistemske spremembe je opozarjal tudi projekt Obleka naredi človeka, ki je združil organizatorki kampanje in društvo za sonaraven razvoj Focus. Slednji so pobudo za znižanje davčne stopnje za ponovno uporabo in popravila, o kateri bodo ponovno spregovorili 19. aprila v Pritličju, v predvolilnem času naslovili na parlamentarne in neparlamentarne stranke. Konkretno podporo pobudi so zagotovile SD, Desus, Pirati in stranka Vesna. 

Tudi letošnji Dan v rabljenih oblačilih bo vrhunec Tedna modne revolucije, ko od leta 2013 obeležujemo kolaps tekstilne tovarne Rana Plaza v Dhaki, v Bangladešu, ki je pod seboj pokopala 1.134 ljudi, približno 2.500 pa jih je bilo ranjenih.

Organizacije, ki so že potrdile sodelovanje:
Gimnazija Celje - Center, Srednja trgovska šola Ljubljana, spletna komisijska trgovina dajadaja.si, Društvo Humanitas - Center za globalno učenje in sodelovanje, Otroški kotiček, Lučka komisijska trgovina, OŠ Ivana Groharja Škofja Loka, CUP - center uporabnih predmetov Komunala Izola, Zavod Aspira, Infrastruktura Bled d.o.o., Rdeči križ Ljubljana, Gimnazija in srednja šola Kočevje, Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana, Mladinski center Dravinjske doline, Zavod Bob, Inštitut za mladinsko politiko, program Mladost na burji, Osnovna šola Trbovlje, Mladinski klub Kočevje - sekcija Kluba mladih Kočevja, Dijaški dom Bežigrad Ljubljana, Zavod Korak naprej Murska Sobota, so.p., Ljudska univerza Krško, Šolski center Velenje, Komunala Škofja Loka, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Živilska šola, OŠ Neznanih talcev Dravograd, Osnovna šola Miška Kranjca, Indigo second hand, Vintage Petruša, OŠ Livada Ljubljana, SFU Ljubljana, Društvo Kreativni nomadi, Mestna občina Maribor in Skupna občinska uprava Maribor, Fakulteta za uporabne družbene študije, Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, CID Ptuj

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20220419105000680Domov
Powered By GeekLog