Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20211221111925101
V prometu brez slušalk! Ali velja to tudi za brezžične slušalke?

torek, 21. december 2021 @ 11:19 CET

Uporabnik: Sonce

Uporaba slušalk med vožnjo z avtomobilom ali s kolesom je prepovedana, saj se mora voznik (kar vključuje tudi kolesarje in voznike električnih skirojev) po Zakonu o pravilih cestnega prometa vzdržati ravnanj, ki bi zmanjševala njegovo slušno zaznavanje. Za kršitev je predpisana globa v višini 120 evrov. Izjema je telefoniranje ob uporabi naprave za prostoročno telefoniranje. Ali to vključuje tudi brezžične slušalke?

Na ministrstvu za infrastrukturo so ZPS v zvezi s tem pojasnili, da se kot taka šteje le brezžična slušalka bluetooth za eno uho, ki jo je mogoče upravljati prostoročno (npr. z glasovnimi ukazi). V vsakem primeru pa telefoniranje med vožnjo močno vpliva na voznikovo zbranost in odzivni čas, zato ga odsvetujejo poudarjajo na ZPS.

Poslušanje glasbe ali pogovarjanje po telefonu med hojo tudi pri pešcih zmanjšuje pozornost, sposobnost zaznavanja okolice in podaljšuje njihov reakcijski čas. Zakonska prepoved se nanaša le na voznike, zato uporaba slušalk med hojo ni prepovedana.

Vendar so tudi pešci udeleženci v prometu, zato bi morali biti zaradi svojega ranljivejšega položaja enako ali še bolj pazljivi kot vsi drugi. Zato na ZPS svetujejo previdnost in če je le mogoče, neuporabo slušalk med hojo. Če že ne gre brez tega, pa vsaj poslušanje glasbe ali pogovor na čim manjši jakosti.

Kupujete slušalke? Preverite rezultate neodvisnega primerjalnega potrošniškega testa (člani dostopajo z geslom) na www.zps.si. Izbor ustreznih slušalk je namreč pomemben tudi iz zdravstvenih razlogov. Uporaba slušalk sama po sebi ni grožnja zdravju, a to lahko postane, če je zvočna raven previsoka.

Slušalke, ki v celoti objamejo ušesa, so prepoznane kot daleč najbolj udobne, hkrati najmanj vplivajo na zdravje sluha, toda po drugi strani jih imamo težko vedno pri sebi. Na ZPS opažajo, da izdelovalci kot po tekočem traku iz svojih naprav umikajo 3,5-milimetrski zvočni priključek, zato je vedno več novih modelov slušalk brezžičnih. Tiste boljše so kombinirane oziroma opremljene z odstranljivim kablom in jih je mogoče uporabljati tudi z napravami, ki brezžične povezave Bluetooth ne podpirajo.

Vir: www.zps.si/

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20211221111925101Domov
Powered By GeekLog