Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20210907195723232
Kozmetika, ki sega v antiko

petek, 10. september 2021 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Sonce

Piše: Tatjana Svete v novih Misterijih, www.misteriji.si

Ročno narejena kozmetika ima dušo
Zdrav duh v zdravem telesu in v zdravi koži.« Tako Ana Plešec dopolnjuje rek starih Grkov. Za zdravo kožo pa potrebujemo kakovostno kozmetiko. Za to poskrbijo v Miobi. Njen ustanovitelj je magister farmacije Milan Plešec, ki že več kot trideset let ustvarja zeliščno kozmetiko. Hči Ana, ki nadaljuje družinsko tradicijo, nam je predstavila prednosti njihove zeliščne kozmetike.

Vodilo Mioba kozmetike je, da mora biti več kot petdeset odstotkov sestavin naravnega izvora. Zakaj?
Upoštevamo dva znamenita latinska reka. Prvi je »Zdravnik zdravi, narava ozdravi.« Drugi pa je Paracelzusov rek »Vsaka snov je strup, le od količine je odvisno, ali je zdravilo ali strup.« To velja tudi pri kozmetičnih izdelkih. Ni vse, kar je v naravi, zdravo in stoodstotno pozitivno; in vse, kar je izdelano v laboratoriju, ni škodljivo. Povsod velja pravilo, da je le od količine odvisno, ali je neka stvar strup ali pa zdravilo.

Najboljša kombinacija je torej, da združimo stare izkušnje in znanja o uporabi naravnih učinkovin s sodobnimi odkritji, moderno analitiko in dermatološkim vrednotenjem. Samo kakovostna in strokovna kozmetična proizvodnja ter pazljiva izbira sestavin zagotavljajo varnost in učinkovitost izdelka ter zadovoljstvo uporabnika. Surovine, ki jih uporabljamo za naše kozmetične izdelke, so preizkušene in imajo certifikate, ki zagotavljajo varno uporabo.

Katere naravne sestavine, učinkovine uporabljate?
Na voljo imamo več kot dvajset izdelkov za nego celotnega telesa: kreme, mleka, mazila, masažne gele, olja in šampone, zato uporabljamo najrazličnejše naravne sestavine. Iz zelišč, ki jih sami nabiramo, denimo rmana, preslice, šentjanževke, rožmarina, smrekove smole, naredimo izvlečke in macerate in jih vklju­čimo v izdelke. Med rastlinskimi olji pa izpostavljam jojobino olje, na katerega prisegamo že od vsega začetka.

Zakaj?
Ker je med najčistejšimi snovmi v naravi. Predvsem zaradi kemične sestave. Pravzaprav je tekoči vosek, ki je zelo podoben zaščitnemu plašču kože. Zato se dobro vpije vanjo in po njej zelo lepo porazdeli. Je osnova vseh naših krem in mazil. Njegova prednost je tudi, da ne postane žarko, zato ne izzove alergij in je primeren za otroke.

V vaši kozmetiki so tudi bolj eksotične surovine - kakav, kavino olje …

Dvanajst let sem živela v Srednji Ameriki, kjer sem raziskovala tamkajšnje botanične zaklade oziroma skrivnosti starodavnih Majev. Predvsem tri sestavine so se mi zelo priljubile: kakav, črni balzamovec in kavino olje.

Kaj ste spoznali?
Kakav tam velja za sveto rastlino in je naravni antioksidant. Črni balzamovec, ki je v starih evropskih lekarnah bolj poznan kot perubalzam, je črna zdravilna smola tamkajšnjega drevesa črnega balzamovca. Kavino olje vsebuje zelo veliko antioksidantov, fitosterole, kofein in esencialne maščobne kisline; je pogosto sestavina anticelulitnih in antiaging krem. Olje se hitro vpije v kožo in jo ščiti pred staranjem, jo pomirja ter izboljša njeno gladkost in prekrvitev.

Kje jih uporabljate?
Vse tri sestavine uporabljamo v kolekciji Maya kozmetika, v kateri so krema za obraz, šampon in tonik za lase ter masažna olja.

Ohranili ste maloserijsko proizvodnjo, v obsegu galenskega laboratorija, tako da so izdelki tako rekoč ročno izdelani. V čem je prednost?
Prednosti je več. Celoten postopek izdelave je pod strokovnim nadzorom farmacevta; moj oče ima ta nadzor od začetka do konca. S tem zagotovimo varnost in kakovost izdelkov. Bolj ko je proizvodnja industrijska in več ko je zaposlenih, prej lahko pride do nepravilnosti, težja pa je tudi sledljivost, kje je prišlo do napake.

Drugo pa je starodavna modrost, ki velja pri hrani: mamina oziroma babičina hrana je najboljša, ker je pripravljena z ljubeznijo. Enako je pri kozmetiki. Izdelke delamo z zbranostjo in ljubeznijo, kar kupci prepoznajo. Ročni izdelki imajo dušo, a postajajo v svetu redki, ker je težko cenovno konkurirati industrijskim izdelkom. Mi vztrajamo, ker nas to delo veseli.

Tatjana Svete

ETNO KOZMETIKA MIOBA
Ustanovitelj podjetja Mioba Milan Plešec je bil najprej zaposlen na Fakulteti za farmacijo in na Zavodu za farmacijo, nato je delal za razna podjetja. »Vzporedno sem se posvečal zdravilnim zeliščem in kozmetiki, nato pa sem začel s samostojno dejavnostjo. Redno spremljam izsledke raziskav na področju kozmetike, upoštevam pa tudi ljudska izročila. Bili smo verjetno prvo podjetje v Sloveniji, ki je začelo uporabljati jojobino olje, »tekoče zlato«. Na podlagi tega olja sem pred petintridesetimi leti razvil še danes prepoznavno jojobino kremo, ki ne vsebuje alergenov in poskrbi za nego problematične in zahtevne kože,« nam je povedal.

V družinskem podjetju sodeluje tudi hči Ana Plešec, ki je v El Salvadorju študirala medicino, antropologijo in tradicionalno zdravilstvo. Leta 2019 sta odprla Lekarniški in alkimistični muzej v Radovljici, kjer lahko kreme preizkusite tudi »na lastni koži«.

Ker v muzeju hranijo stare alkimistične in zdravilske knjige, smo ga še vprašali, ali je uporabil tudi kak recept, napotek iz teh knjig.

»Seveda, saj je veliko učinkovin aktualnih še zdaj, nekatere že od antike. Tako smo po starem receptu izdelali mazilo Perubalzam zoper glivične težave; vsebuje ognjič in dišeči balzam, ki so ga v sedemnajstem stoletju v Evropo prinesli Španci iz Srednje Amerike.«

HRANILNE KREME ZA POMLADITEV KOŽE

MODROZELENA KREMA PROTI GUBAM (11,80 €) - Vsebuje klamatske modrozelene alge, klorofil, med in jojobino olje, ki z bogastvom naravnih vitaminov, mineralov, aminokislin in zlasti antioksidantov zaščitijo kožo pred izgubo vlage, onesnaževali iz okolja in prostimi radikali. S tem pa upočasnimo nastajanje gub in peg. Uporabljamo jo kot zaščitno dnevno ali kot aktivno večerno kremo, ki pripomore k pospešenemu nočnemu obnavljanju kože.

MAYA KREMA (11,80 €) - Zelo hranilna krema z izvlečkom kakava in kavinega olja, ognjenega grma in preslice ter z naravnimi olji jojobe in kokosa je namenjena negi obraza, rok in vratu. Naravne učinkovine zdravilnih rastlin, ki so jih v Srednji Ameriki poznali že v stari majevski kulturi, kožo ščitijo, obnavljajo ter jo ohranjajo gladko, mladostno in vitalno.

HELIA POLŽJA KREMA (27,20 €) - Polžji izvleček upočasni staranje in gubanje kože; obnavlja, mehča in globinsko vlaži kožo; izboljša prožnost in preprečuje nastajanje strij in pigmentnih peg. Polžji izvleček preskrbi kožo z naravnimi aktivatorji, ki jih starajoča koža ne more več tvoriti sama. Glavne naravne sestavine polžjega izvlečka so alantoin, kolagen in elastin, glikolna kislina, hialuronska kislina, beljakovine (hranijo, obogatijo in mehčajo kožo) in vitamin E. Dodali so ji še naravne sestavine preslice, vinske trte in vanilije. Polžev izvleček se je izkazal pri negi opeklin kože po jedrski nesreči v Černobilu. Dokazano deluje tudi proti gubam in staranju kože, če ga seveda uporabljamo redno.

Vse tri kreme so na voljo na Misteriji.si (051/307 777).

Mazilo Perubalzam zoper glivice vsebuje balzam, ki so ga že v 17. stoletju v Evropo prinesli Španci iz Amerike.

Foto: Ana in Milan Plešec s svojimi kremami in mazili v Lekarniškem in alkimističnem muzeju v Radovljici. (Foto T. Svete)

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20210907195723232Domov
Powered By GeekLog