Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20210816183007405
Prikriti dosežki Nikole Tesle 11.del

sreda, 29. september 2021 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Prezrti genij

Nikola Tesla je bil genij, ki svojih talentov ni razvil in uporabil po naključju. Bil je visoko duhovno bitje, ki se je razvijalo v drugih, tehnološko razvitejših svetovih, in se na poti svojega razvoja ustavilo na Zemlji, da bi pripomoglo k njenemu tehnološkemu napredku.

Čeprav se zdi, da ga je bolj kot karkoli drugega zanimala predvsem tehnologija, je bil velik človek tudi po moralnih in srčnih vrednotah. Želel si je osrečiti človeštvo in ga osvoboditi, a ni okleval pri navezovanju stikov z vojaškimi generali in finančniki. A če bi mislili, da ga je zanimal denar, bi se motili. Želel je ponuditi bolj humano orožje v času, ko brez orožja človeštvo ni znalo živeti.

Ogibal se je družbe in žensk, a ne zaradi nedružabnosti, temveč zato, ker je bilo raziskovanje njegova strast. Imel pa je nenavadno nežen odnos do živali, predvsem do ptic. Te so bile njegovi srčni prijatelji. Z njimi se je pogovarjal, jih zdravil in hranil ter njihovo dobrobit postavljal pred vse drugo. Ob vsem, kar je izumil, se je zavedal, da tehnologija brez etike človeka vodi v propad, dokler človeštvo še ni zrelo zanjo.

Prispevek, ki ga je dal človeštvu Nikola Tesla, je neprecenljiv. Pokazal je, da so možnosti za izkoriščanje naravnih sil neizčrpne in da se pravih raziskav nismo še niti zares lotili. Meje možnega je prestavil bolj kot kdorkoli drug pred njim in za njim. Žal družba v njegovem času še ni bila zrela za takšen napredek in je številne njegove izume izkoristila – tako kot vse doslej – za dosego neplemenitih ciljev ozkih priviligiranih krogov.

Morda so prav Teslove fantastične ideje krive, da se je resničen razvoj znanosti po njem pričel odvijati daleč od oči javnosti. Tesla tega ni želel in je že leta 1903 govoril o možnostih za osvoboditev človeštva od dela za preživetje. Kopica njegovih izumov visoke tehnologije (brezplačna energija in umetna inteligenca) bi svet v hipu izvlekla iz številnih obstoječih kriz – energijske, prehranske, vodne, pa tudi ekonomske, finančne itd., a tu je pri veljakih naletel na gluha ušesa. Človek, ki se ubija s preživetjem, nima ugodnih pogojev za razmišljanje o filozofskih vprašanjih, napredna tehnologija, ki bi mu to breme odvzela, pa bi ga lahko v tolikšni meri osvobodila, da bi se globlje podal v duhovnost. Žal Tesli ni bilo dano, da bi doživel takšno uresničenje svojih vizij. Niso ga razumeli in še danes ga mnogi ne razumejo. Bil je človek mnogo pred svojim časom. Ni pričakovati, da se bo človek njegovega kova zopet rodil pač pa pravijo, da bo celotno človeštvo, spodbujeno z njegovimi idejami, ustvarjalni dedič njegove zapuščine.

Kako lepo bi bilo, da bi se danes pojavil nekdo, ki bi z enako prodornostjo kot Tesla v svojem času, prebudil človeštvo iz materialistične otopelosti in zaverovanosti v lažno znanost, ki bi sklatil profit in denar z vrha lestvice vrednot in tam ustoličil ljubezen in modrost. A da bi ta rešitelj lahko svet odrešil tudi revščine in pomanjkanja, bi potreboval nekaj Teslovih izumov za proizvodnjo brezplačne energije, ki jih do današnjega dne dobro skrivajo. Tega z vetrnimi in sončnimi elektrarnami ni mogoče uresničiti.

KONEC

Zoran Železnikar

Vir: www.prisluhni.si

1 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20210816183007405Domov
Powered By GeekLog