Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20210727110211155
Korenine Greenpeacea

torek, 27. julij 2021 @ 11:02 CEST

Uporabnik: Sonce

V 50‑ih letih prejšnjega stoletja so običajni ljudje po vsem svetu spoznavali nove izraze, kot so »radioaktivne padavine« in »genetske mutacije«, in svet je zatrepetal v strahu pred jedrskim holokavstom.

Na Japonskem se je kot odziv na dogodke v Hirošimi in Nagasakiju začelo gibanje za jedrsko razorožitev, ki se je povezalo z že obstoječimi tradicijami pacifizma po vsem svetu. Med milijoni ljudi, na katere so vplivale grožnje z jedrsko bombo, sta bila tudi Irving in Dorothy Strasmich (kasneje Stowe) iz mesta Providence v ameriški zvezni državi Rhode Island.

Leta 1962, ko je bil star 21 let, je Hunter prebral znanstveno knjigo Tiha pomlad avtorice Rachel Carson in začel razmišljati o novem konceptu: ekologiji. Spoznal je, da trditev Rachel Carson, da »v naravi nič ne obstaja samo po sebi«, drži dobesedno, in to je spremenilo njegov pogled na svet. Ustavitev militarizma ni bila dovolj; potrebno je bilo preprečiti še eno vojno - proti naravi.


Posadka Greenpeacea na svoji prvi poti do Amčitke leta 1971 v poskusu preprečitve jedrskega poskusa ameriške vlade © Greenpeace / Robert Keziere

To je le nekaj stavkov o samih začetkih naše organizacije izpod rok Rex Weyler - direktorja prvotne fundacije Greenpeace, urednika prvega glasila organizacije in soustanovitelja organizacije Greenpeace International leta 1979. Preberite si celoten zapis o prvih korakih, o ljudeh, o družbenem in političnem dogajanju v času, ko se je rojevalo okoljsko gibanje.

PREBERI BLOG "Korenine Greenpeacea"

Letošnjega septembra bo Greenpeace praznoval 50. obletnico svojega okoljskega aktivizma. Naša zgodba se je začela leta 1971, ko se je skupina aktivistov iz Vancouvra v zarjaveli ladji odpravila proti Aljaski, da bi preprečila podzemni jedrski poskus ameriške vlade. V petdesetih letih smo prerasli v mednarodno organizacijo, ki je prisotna v 55 državah sveta in katere okoljske kampanje še vedno slonijo na podpori posameznikov.

DONIRAJ

S polnimi jadri skupaj še naprej

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20210727110211155Domov
Powered By GeekLog