Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20210509092540857
Sivenje las lahko upočasnimo, pravijo strokovnjaki

četrtek, 8. julij 2021 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Ali si želite sive lase prikriti z barvanjem ali jih pustiti naravne, je stvar osebne odločitve.  A temu temu pojavu se žal ne moremo izogniti, saj je del naravnega procesa staranja. Lahko pa ga do neke mere upočasnimo, pravijo strokovnjaki. Med preventivne dejavnike spadajo izogibanje stresu, zdrava prehrana in tudi meditacija, ki pripomore k zmanjšanju stresnih situacij oziroma, da se z njimi lažje soočamo.

"S staranjem encimi, ki sodelujejo pri oksidativnem stresu, na primer katalaza in MSR A in B, ne delujejo tako učinkovito kot v mladosti. Na koncu to vodi do zmanjšane sinteze melanina.

Posledično je v laseh manj pigmenta. Ker je sivenje skoraj vedno posledica naravnega staranja, ni pravega načina, da bi ga popolnoma preprečili," pravi dermatologinja dr. Michele Green. Poleg staranja pa ima na sivenje las velik vpliv tudi genetika, se pravi, kako hitro so osiveli naši predniki, pomanjkanje vitamina B12 in težave s ščitnico. Stanje poslabšajo tudi kajenje, anemija, stres in slaba prehrana.

Da bi vsaj malo prelisičili proces staranja in upočasnili sivenje las, je priporočljivo uživati čim več rastlinske prehrane, bogate z antioksidnti in uživanje dobrih maščob, kot so oreščki in avokado, saj so bogati z vitaminoma E in C. 

Triholog Penny James pa priporoča še dva dodatka, ki imata lahko obetajoče učinke: kompleks vitamina B in aminokislino L-tirozin. "Verjamem, da je lahko zmanjšanje stresa skupaj z jemanjem dodatka L-tirozina in kompleksa vitamina B koristno in lahko ustavi videz sivih las. Ti dodatki bodo zmanjšali edeme na lasišču, skupaj z zmanjšanjem notranjega stresa. Pomagali bodo ohranjati lase in lasišče zdrave in izboljšali pretok krvi," pravi James.

Vir: zurnal24.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20210509092540857Domov
Powered By GeekLog