Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20210406144848815
Evropa je na pol poti do zaprtja vseh premogovnih elektrarn do leta 2030

torek, 6. april 2021 @ 14:48 CEST

Uporabnik: Sonce

Z napovedjo podjetja EDF, da bo zaprlo premogovno elektrarno v West Burtonu v Veliki Britaniji leta 2022, je Evropa dosegla pomemben mejnik: polovica premogovnih elektrarn v Evropi je napovedala svoje zaprtje do leta 2030 ali pa je že zaprtih. Glede na potrjene načrte bo v Evropski uniji do leta 2030 zaprtih 60 odstotkov premogovnih elektrarn.

Zaradi višanja cen CO2 kuponov je pričakovati, da bo v naslednjih letih napovedi o predčasnem zaprtju premogovnih elektrarn še bistveno več. Zelo velika možnost je, da bo med njimi tudi TEŠ.

162 od 324 premogovnih elektrarn v Evropi je zaprtih ali pa so uradno napovedale zaprtje do leta 2030. Slovo od premoga se tako dogaja hitreje od pričakovanj, medtem pa je Slovenija ena izmed sedmih držav v EU, ki še ni sprejela letnice izstopa iz premoga.

Komentar dr. Tomislava Tkalca iz Focusa, društva za sonaraven razvoj: »Kljub predlagani letnici 2033 obstajajo politične težnje, da se letnica za izstop iz premoga v Sloveniji postavi čim bolj v prihodnost, kar zna biti zelo nevarno, sploh glede na to kaj se s premogovnimi elektrarnami dogaja v Evropi.

V zadnjih štirih letih se je zaprlo ali do leta 2030 napovedalo zaprtje skoraj 60 % premogovnih elektrarn v Evropski uniji, vključno z Veliko Britanijo. Glede na trenutne visoke cene CO2 kuponov ter še predvideno rast njihovih cen, je konec rabe premoga v EU neizogiben. Obstaja realna možnost, da bo TEŠ zaradi finančnih razlogov potrebno zapreti že pred letom 2030, zato je še toliko bolj pomembno, da čim prej začnemo s prestrukturiranjem regije in pravičnim prehodom.«

Celotno sporočilo za javnost je na voljo TUKAJ.

Focus je del zavezništva civilnodružbenih skupin Europe Beyond Coal, ki si prizadevajo spodbujati zapiranje premogovnikov in elektrarn na premog, preprečiti gradnjo nove infrastrukture za proizvodnjo energije iz premoga ter pospešiti pravičen prehod na čiste, obnovljive vire energije in energetsko učinkovitost.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20210406144848815Domov
Powered By GeekLog