Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20210326092418383
Zapoved: prezračite prostore!

sreda, 31. marec 2021 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Sonce

Piše: Anja Drašler v novih Misterijih, www.misteriji.si

Notranji zrak je do šestkrat bolj onesnažen kot zunanji
Prejšnjič smo zapisali, da je redno temeljito prezračevanje prostorov pomembno za zdravje. Da omejimo možnost okužbe v prostoru z več ljudmi, tako doma kot na delovnem mestu, tudi z novim koronavirusom, moramo na stežaj odpreti okno zjutraj za dvajset minut in vsako uro za deset minut.

A tako pozimi izgubljamo toploto, izpostavljeni smo prepihu, učinek je kratkotrajen. In še zebe nas. V celjskem MIK-u pa so razvili lokalni prezračevalni sistem MIKrovent. Za prezračevanje pri zaprtih oknih. V stanovanjih, hišah, pisarnah, bolnišnicah, domovih za ostarele, hotelskih sobah ...

»Prezračevalni sistem lahko vgradimo znotraj okenskega razširitvenega profila, skupaj v kombinaciji z žaluzijami ali roletami, ali kot samostojno enoto na steni. Zaradi raznolikih možnosti vgradnje ga lahko namestimo domala v vsak prostor. Zagotavlja naravno zračenje prostora s stoodstotno izmenjavo zraka v prostoru in z najmanjšimi možnimi toplotnimi izgubami.

Naprava zaradi vgrajenega rekuperatorja ali prenosnika toplote - ki pozimi prenaša toploto iz izstopnega na vstopni zrak, pri čemer se ta dva zraka med seboj ne mešata - namreč zadrži kar do sedeminosemdeset odstotkov toplote odhajajočega zraka,« pravi Boštjan Brenčič, prodajni svetovalec za MIKrovent iz podjetja MIK.

Imajo naprave MIKrovent Home35 za posamezne bivalne prostore in manjše pisarne, MIKrovent Office60 za večfunkcionalne bivalne in poslovne prostore ter MIKrovent Professional120 za prezračevanje večjih prostorov, v katerih se sočasno zadržuje več ljudi, kot so učilnice, igralnice, čakalnice in konferenčne sobe. Več o napravah je napisano na spletni strani Mikrovent.io.

LOKALNO PREZRAČEVANJE
Pišemo o lokalnem prezračevalnem sistemu. Obstajata centralni in lokalni prezračevalni sistem. Centralni sistem je za posamična stanovanja cenovno težje dostopen in težje vgradljiv, je pa pogost v bolnišnicah, domovih za ostarele in hotelih.

Centralni prezračevalni sistem meša isti zrak in ga razprši po vsej zgradbi skupaj z vsemi neželenimi »dodatki«, kot so bakterije, virusi in drugo. Ocenjujejo, da v Evropi vsak dvajseti bolnišnični bolnik dobi bolnišnično okužbo, kar pomeni letno v Evropski uniji 4,1 milijona bolnikov in 37.000 smrti, povezanih s temi okužbami. Poseben problem je širjenje protimikrobne odpornosti mikroorganizmov prek tega sistema. Stanje v domovih za ostarele je tudi zaradi primerljivega načina prezračevanja verjetno zelo podobno.

Lokalni prezračevalni sistem MIKrovent pa v vsak prostor uvaja svež zrak iz okolice, vstopni in izstopni zrak pa se ne mešata, kar je ključno, poudarja Brenčič. Naprava namreč zrak izmenjuje protitočno po dveh ločenih ceveh, kar preprečuje mešanje slabega zraka, ki ga odvaja iz prostora, s čistim, svežim, filtriranim zrakom, ki prihaja v prostor.

NEMEŠANJE ZRAKA
To pa je ključno zato, ker je notranji zrak do šestkrat bolj onesnažen od zunanjega. V zaprtih prostorih so lahko povišane emisije hlapnih organskih snovi, ki so rakotvorne, mutagene ali strupene. V starejših stavbah se zaradi vlage razvijajo plesni, vzrok za težave dihal in alergije. Tem težavam so najbolj izpostavljeni otroci in starejši ter vsi z oslabelim imunskim sistemom.

V zaprtih prostorih se viša koncentracija ogljikovega dioksida CO2. Visoke koncentracije ogljikovega dioksida so neposredno povezane z upadom kognitivnih sposobnosti ljudi, ki so tam dlje časa. Pomislimo na otroke v šoli.

Slab zrak v notranjosti zgradb botruje alergijam, pljučnim in dihalnim boleznim, glavobolu, kašljanju, tiščanju v prsih in drugem. V prostoru je lahko tudi radioaktiven plin radon, ki je glavni povzročitelj pljučnega raka pri nekadilcih; večja prisotnost je v kletnih in pritličnih prostorih.

V notranjem zraku so lahko, kot smo že omenili, tudi virusi, ki se prenašajo prek aerosola. Tveganje za okužbe brez preventivnih ukrepov in neprekinjenega prezračevanja prostora, če se dlje časa zadržujemo v prostoru z okuženo osebo, je velika.

Nas seveda najbolj zanima MIKrovent Home35, ki je namenjen posameznim bivalnim prostorom: kuhinji, spalnici, otroški sobi ali manjši pisarni. S pretokom zraka do največ petintrideset kubičnih metrov na uro je primeren za prezračevanje prostorov s površino do petintrideset kvadratnih metrov, s pravilno razporeditvijo več naprav pa lahko površino prezračevanja znatno povečamo.

Z nakupom dobimo napravo s serijskimi senzorji temperature in vlage, komplet filtrov F7 in G4 (zunanji in notranji) ter daljinski upravljalnik. Filter zunanjega zraka je občutljiv na izjemno majhne, fine delce v zraku, ki merijo dva in pol mikrometra ali manj. Zadrži alergene, bakterije in viruse ter poskrbi, da v prostor pride čist in svež zrak. Da filter uspešno zadrži majhne delce, je narejen iz posebnega materiala, ki pa ni pralen.

Dobi pa se tudi HEPA filtre z oznakami od H10 do H13, ki zadržijo delce velikosti ePM 1, med katere spadajo cvetni prah in virusi. Filter notranjega zraka G4 pa je pralni filter, ki prepreči vstop trdih delcev velikosti od dva in pol do deset mikrometrov.

Filter zunanjega zraka menjamo glede na onesnaženost zraka, najmanj enkrat na leto. Filter notranjega zraka je pralen in ga operemo nekajkrat na leto.

SPODBUDA EKOSKLADA
Za lokalni prezračevalni sistem MIKrovent lahko pridobimo tudi nepovratno finančno pomoč Ekosklada. Pogoj je, da se pri nakupu naprave MIKrovent odločimo tudi za MIK-ovo strokovno montažo. Dobimo lahko do dvajset odstotkov priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot tristo evrov na prezračevalno napravo, namenjeno lokalnemu prezračevanju.

Več informacij dobimo na povezavi bit.ly/3rwIq7U.

Anja Drašler

PARAMETRI KAKOVOSTNEGA ZRAKA
Objavljamo »semafor« preglednico priporočenih vrednosti parametrov kakovosti zraka v zaprtem prostoru. Zelena pomeni optimalno vrednost, rumena še sprejemljivo, rdeča preveliko vrednost merjenega parametra.

Naprava MIKrovent ima serijsko vgrajene senzorje vlage (HUMIDITY) in temperature, dokupimo pa lahko senzorsko postajo s senzorji hlapnih organskih spojin (VOC), ogljikovega monoksida CO in ogljikovega dioksida CO2 ter posamezno enoto s senzorjem radona. Podatki se shranjujejo v oblaku na spletu štiriindvajset ur na dan, tako da so vedno dostopni prek telefona in spleta. Naprava je zasnovana tako, da sama uravnava delovanje tako, da vzdržuje vse merljive parametre v zelenem območju.

Naprava neprekinjeno zrači prostor s stoodstotno izmenjavo zraka in minimalno izgubo toplote.

Nemešanje zraka je ključno, ker je notranji zrak do šestkrat bolj onesnažen od zunanjega.

Boštjan Brenčič iz podjetja MIK z napravo MIKrovent Home35 (Foto: N. Čampelj)

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20210326092418383Domov
Powered By GeekLog