Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20210316151524900
Evropa za več ponovne uporabe

torek, 16. marec 2021 @ 15:15 CET

Uporabnik: Sonce

Ob svetovnem dnevu potrošnikov - Evropa za več ponovne uporabe
Na pobudo potrošniških organizacij smo obeležili svetovni dan potrošnikov, ki letos v ospredje postavlja boj proti onesnaževanju s plastiko. Ekologi brez meja ugotavljajo, da je zavedanje o problemu plastike končno preraslo okoljska gibanja in organizacije ter pod okriljem evropske pobude #WeChooseReuse pozivajo k preprečevanju nastajanja odpadkov prek ponovne uporabe. 

Cilj potrošniških organizacij na ta dan je spodbujanje bolj trajnostnih nakupovalnih praks, za kar pa je tudi po mnenju okoljevarstvenikov potrebno ukrepanje odločevalcev in proizvajalcev, ki nosijo največji delež odgovornosti. Zato so Ekologi brez meja prevzeli vodenje evropske kampanje #WeChooseReuse za Slovenijo, katere slogan je Evropa za več ponovne uporabe.

Ob podpori posameznikov in nevladnih organizacij, občin in trajnostnih podjetij želijo vplivati na evropske in nacionalne odločevalce ter apelirati na zamenjavo izdelkov za enkratno uporabo z bolj trajnostnimi sistemi. 

Ekologi brez meja tako nagovarjajo vse omenjene deležnike k podpori in podpisu zaveze, ki jo je med drugimi sprejelo že pet slovenskih zero waste občin. Tokratni poziv je namenjen predvsem ozaveščenim in naprednim trgovcem, ki si že prizadevajo za zmanjšanje količin odpadkov in bi za svoj obstoj v morju plastične konkurence potrebovali sistemsko podporo in ambiciozne cilje za ponovno uporabo. Tako med zahtevami, ki so jih oblikovali v gibanju Break Free From Plastic, najdemo pozive k ekomodulaciji dajatev, spremembi sanitarnih predpisov in spodbujanju k ponovni uporabi na državni ravni.  

Že vse od njenega izuma po drugi svetovni vojni se ukvarjamo z odpravljanjem posledic, ki jih ima plastika na naše okolje in zdravje. Količine odpadkov iz leta v leto naraščajo, očitno rešitev ni v recikliranju: 

V 21. stoletju je tako napočil trenutek, ko je treba zagrabiti za novo rešilno bilko - ponovno uporabo. Letošnji svetovni dan potrošnikov in kampanja #WeChooseReuse dokazujeta, da gre za zgodovinski trenutek združevanja civilne družbe v boju proti plastičnemu onesnaževanju, od odločevalcev in proizvajalcev pa je odvisno, ali se bomo pozicionirali na pravi strani zgodovine, še poudarjajo Ekologi brez meja. 

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20210316151524900Domov
Powered By GeekLog