Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20201111044850301
Psihiatrična ocena predsednika ZDA Donalda Trumpa (Z/ZDA)

četrtek, 12. november 2020 @ 05:04 CET

Uporabnik: SENAD

V času ameriških volitev, po katerih bo sedanji predsednik postal bivši ali novi stari še štiri leta, je koristno, da vemo, s kom smo ali bomo še imeli opravka. Greely Miklashek, profesionalni psihiater, je napisal zelo zanimivo psihiatrično oceno Donalda Trumpa in z njo na psihonalitični način pojasnil, blago rečeno, čudno Trumpovo vedenje. Članek ima 3 dele, Z, D in A:)

»Psihologija Donalda J. Trumpa

Psihiatrična ocena našega trenutnega predsednika Donalda J. Trumpa je bila narejena po zelo obsežnem pregledu na stotine ur televizijskih intervjujev in internetnih člankov, branja knjig Dr. Mary Trump Preveč in nikoli dovolj (Too Much and Never Enough, Michael Cohen Nezvest (Disloyal), in David Kay Johnston Stvarjenje Donalda Trumpa (The Making of Donald Trump).

Zelo koristni sta bili tudi zbirka esejev profesionalcev za mentalno zdravje, ki jo je napisal Bandy Lee, in analiza Trumpa, ki jo je naredil Justin Frank. Imam 42 let izkušenj v klinični psihiatriji, že 8 let sem upokojen in nikoli nisem imel dvomljivega zadovoljstva, da bi intervjujal Trumpa. Pacienti s to psihopatologijo skoraj nikoli ne iščejo psihiatrične obravnave. On ni kompleksen primer in vsak izkušen psihiater/psiholog, upokojen in brez omejitev Goldwaterjevega pravila Ameriškega združenja psihiatrov (APA) bi z lahkoto naredil podobno oceno.

(To pravilo določa, da ni etično, da psihiatri dajejo psihiatrične ocene javnih ljudi, ki jih niso sami pregledali in ki jim niso dovolili, da v javnosti predstavljajo njihovo mentalno zdravje. Dodal sam.) Ne vem, zakaj nihče drug ni poskusil narediti tega. Na žalost ni mogoče dobiti brezplačnr internetne literature, skupaj s temeljnimi članki Normana Camerona o paranoidni »psevdo-skupnosti«. Upam, da bo bralec tega kratkega eseja dobil jasnejše razumevanje razlogov, ki poganjajo Trumpovo nasprotujoče si vedenje, pogosta izkrivljenja realnosti ter direktno laganje.

Vsaka od mojih 25.000 psihiatričnih ocen, ki sem jih naredil v 42 letni karieri (38 let po zdravniškem usposabljanju) se je začela z glavno težavo in družinsko zgodovino. Vsi smo proizvodi družine, v kateri smo odraščali, skupaj z našimi globokimi notranjimi psihičnimi strukturami in »konflikti«. Trump ne bi iskal psihiatrične pomoči, kljub temu, da so njegovi javni nastopi polni različnih pritožb, ki izražajo njegovo samo podobo žrtve, katero preganjajo številne organizacije: svobodni mediji, sodišča, Ministrstvo za pravosodje in številne Obveščevalne agencije, NATO, Kitajska, Severna Koreja, ženske, ki jih je poznal in imel z njimi afere, bivši sodelavci, Kongres, Robert Mueller in njegovi sodelavci iz Urada za posebno svetovanje, CNN, MSNBC, številni časopisi, itd. Seznam je neskončen. Vendar niso čisto vsi predsednikovi sovražniki, saj zelo občuduje močne ljudi/diktatorje, FOX in Prijatelje/FOX NEWS/Sean Hannity, in tiste okrog njega, ki se mu klanjajo, prilizujejo in izražajo svojo »zvestobo«. Morda še najbolj pomembno, zelo so mu tudi všeč njegovi divje navijaški in zvesti sledilci, ki jih redno obiskuje v njegovih »volilnih srečanjih«.

Kaj njegovo vedenje in razvojna zgodovina povesta o tem, kaj se v resnici dogaja v umu našega predsednika Donalda J. Trumpa, in kaj poganja njegovo vedenje? Razumevanje psihoanalitične analize zahteva osnovno znanje Freudove psihoanalitične teorije. Moje najbolje priljubljeno in najlažje razumljivo delo o tej temi z naslovom EGO IN OBRAMBNI MEHANIZMI, katerega je leta 1946 izdala založba International Universities Press, je napisala Freudova hčerka Anna Freud. Ko rečem »najlažje razumljivo«, govorim o skrajno abstraktnih psihoanalitičnih konceptih, ki so za mnoge tako abstraktni, da niso več pomembni. S tem se ne strinjam, saj moja podpora tem konceptom ne izvira le iz branja zahtevnih besedil, ampak bolj iz študija 25.000 primerov.

Gremo! Dobro se držite, lahko se zgodi, da bo tu zgoraj v redki atmosferi psihoanalize, vožnja divja. Trumpov oče, Fred starejši (Sr., Senior; dodal sam), je bil zelo uspešen nepremičninar, katerega je gnal »perfekcionistični« materialni uspeh. Bil je sin nemških imigrantov iz Bavarske. Fred starejši in njegova žena sta imela 5 otrok. Njegov najstarejši otrok in soimenjak se je uprl preresnemu, trdo delavnemu in vedno kritičnemu očetu in postal civilni pilot, ljubitelj zabav in alkoholik. Umrl je zaradi alkoholizma pri 43 letih.

Donald je bil naslednji moški potomec, ki naj bi prevzel družinski nepremičninski posel. On se je popolnoma identificiral z njegovim izredno kritičnim, dominantnim, deloholičnim, zelo uspešnim in rasističnim očetom. Da bi ohranil njegov ego (ali »jaz«), je mladi Donny razvil ego obrambni mehanizem z imenom »identifikacija z agresorjem«. To je pomembno vedeti, saj sta to Donaldovi dve od treh notranje psihičnih lastnosti: njegov nemogoče zahtevni »ego-ideal« (notranja samopodoba o tem, kaj bi on moral postati) in njegov stalno kaznovalni »superego« (njegov notranji nadzornik, ki ga stalno kaznuje, če ne živi v skladu z ego-idealom). Oba sta združena v njegovi identifikaciji z očetom z namenom ohranitve jaza (ega) in v nasprotju z njegovim uporniškim starejšim bratom, ki se je raje zapil do smrti, kot da bi postal njegov oče.

Njegov neskončno samovšečni narcizem brezdvomno izhaja iz njegovega ponotranjenja brezpogojno ljubeče matere, ki predstavlja Freudovo nezavedno, ID, od katere je bil nenadoma ločen pri starosti 2 let zaradi njene skoraj usodne bolezni, hospitalizacije in dolgega okrevanja doma, med katerim je postala nepristopna (vsaj za Donnija) invalidka do konca njenega življenja. Za to analizo je kritično pomembna predstavitev pomembnosti takšne nenadne izgube ljubeče matere za dve letnega otroka. Otroki v tej starosti so naravno grandiozni (center vesolja) in vsemogočni, zato za takšno zapustitev vedno krivijo sami sebe. Glavni razlog za Donaldovo stalno potrebo po potrjevanju njegove priljubljenosti je izguba njegove matere.

Težava pri njegovi notranje psihični organizaciji je, da mora stalno proizvajati samo-gnusenje in globok strah pred zapustitvijo. To je neke vrste notranji psihični »popolni vihar«, v katerem se stalno trudi, da bi ustregel očetovim nemogočim zahtevam po visokih standardih uspeha in kaznovanja, ker mu ne uspe, da doseže nemogoče, obenem pa sovraži samega sebe za materino nenadno izginotje in zapustitev, zaradi katerega je ostal brez ponotranjene in varne materine ljubezni oziroma »narcistične oskrbe«. Vse narcistično samo-pomirjanje in ljubeče pohvale na njegovih javnih srečanjih ne morejo potrditi Donaldove priljubljenosti in zmanjševati globokega strahu pred zapustitvijo. V paranoidnem obrambnem razkolu med ljubečimi občudovalci in napadajočimi in nevarnimi »psevdo-skupnostnimi« kritiki svoje samo-zaničevanje projicira na druge.

Pri dve letniku ID (nezavedno, ponotranjena brezpogojno ljubeča mati; dodal sam), ki bi negoval njegov ego in ga redno oskrboval z brezpogojno materino ljubeznijo, še ni bil v celoti oblikovan, ampak ga je moral šele kasneje zaslužiti od svojega pogojno ljubečega očeta. (Za brezpogojno materino ljubezen nam ni potrebno narediti nič, če hočemo očetovo pogojno ljubezen, moramo izpolniti njegove zahteve. Najbolj tako, če se v procesu duplikacije v celoti identificiramo z očetom in postanemo njegova kopija. Dodal sam.) Ali ga občudujejo njegovi privrženci, ali ga zaničujejo in napadajo sovražni kritiki, katere mora zavračati z jezo, ker njegova notranja zaloga ljubezni do samega sebe ni bila v celoti oblikovana.

S stališča diagnoze »Borderline Osebnostna Motnja« ta črno beli pogled na zunanji svet imenujemo »razcep«, ki odseva in predstavlja njegov notranji svet. S tem vedenjem lahko vsak nešolan opazovalec vidi Donaldovo stalno kritiziranje medijev, zveznih agencij, pravnih avtoritet itd, ki so projekcije njegovega globoko vsajenega samo-sovraštva, s katerimi jih na shodih v stilu povojnih vojaških Nirnberških sodnih procesih stalno preoblikuje v neskončne zmage v politično/poslovnih/svetovnih zadevah kot glavni vir drugače manjkajoče ljubezni do samega sebe.

Ponotranjeni skrajno deloholični oče, ki je postal Donaldov SuperEgo, ga stalno kaznuje, ker ne živi v skladu z nemogočim standardom, ki mu ga je oče vcepil kot njegov ego-ideal. Polega tega se tudi gnusi samemu sebi, ker je odgnal svojo mamo. Zato mora Donald stalno iskati način, da sprosti svoj bes in prepreči, da bi se obrnil proti njemu. Donald pozna ceno zmanjševanja besa z alkoholom, zato ga raje usmerja proti drugim. Če teh ni dovolj ali niso dovolj močni, da bi upravičili Donaldovo praznenje nabranega besa (»projekcija«), si mora stalno ustvarjati nove izmišljene sovražnike, katere žali in napada, če le malo nakažejo, da bi ga izzvali in zapustili ali bi bili »nezvesti« za sekundo.

Magično mišljenje dve letnikovega psihološkega razvoja mu dobro koristi pri izmišljevanju takšnih sovražnikov, čeprav je pogosto neusklajen z resničnostjo in zaradi tega psihotičen. Če napadeš nekoga, si lahko siguren, da te bo napadel nazaj, s tem si dokazal tvoje paranoidne fantazije: ti si napaden in se moraš boriti in zmagati ali poginiti, kajne? Ko se umaknejo, njihov pravi motiv za zapustitev in zavračanje potrdi njihovo nezvestobo. Tu je navedek iz omenjene knjige Anne Freud, stran 128:

»Ego (DJT) (Donald Jr. Trump; dodal sam), ki se s pomočjo obrambnih mehanizmov projekcije razvije po tej posebni poti in ponotranji avtoritete (kot je Trumpov oče Fred?), ki so ga kritizirale in (Ego jih potem lahko) jih vključi (Trumpov kritični oče) v SuperEgo. Ego (DJT) lahko potem projicira (SuperEgove) prepovedane (jezne) dražljaje navzven. Nauči se, kaj je vredno obsodbe, sebe pa zaščiti s sredstvi te projektivne samo-obrambe pred neprijetnimi samo-kritikami. Jezno ogorčenje nad napakami drugih je predhodnica in nadomestilo za lastne občutke krivde. Egovo ogorčenje raste avtomatično, ko opazi, da se ne more izogniti povečanju občutkov lastne krivde.«

Anna Freud opisuje otrokovo stopnjo mentalnega razvoja v zgodnji dobi, preko katere Trump očitno še ni napredoval, in katero bi Freud imenoval »konfliktna«. Oklepaje sem dodal za boljše razumevanje za bralce, ki niso analitiki. (jaz tudi:)

Lahko, da je to zahtevno besedilo, vendar upam, da ste razumeli, za kaj gre. Kaj pa glede številnih »bromanc« (tesni, ampak ne spolni, odnosi med dvema moškima; dodal sam), v katerih Trump javno nastopa, še posebej s Putinom, Kimom, Dutertejem, Hitlerjem (po navedbah ene izmed bivših žena), Xi-jem, Hannity-jem (verjetno misli na Sean Hannity-ja, republikanskega konzervativca in TV voditelja; dodal sam), itd? Morda bo pri temu pomagal naslednji navedek iz knjige Freudove hčerke:

»Pri uporabi mehanizma projekcije kot obrambe proti homoseksualnim dražljajem se ta poveže z drugim mehanizmom. Spreobračanje (v tem primeru spreobračanja ljubezni v sovraštvo) združi in poveže, kar sta ponotranjenje in projekcija (usmerjanje na ven; dodal sam) začela in rezultira v paranoidnih blodnjah.« Stran 130

(notranjo ogroženost od lastnih homoseksualnih dražljajev preusmeri na ven, kar povzroči preganjavične blodnje, da ga drugi preganjajo in želijo uničiti, zato se rad povezuje z drugimi navzven »močnimi« avtoritarnimi osebami, ki imajo, zelo verjetno, iste, če ne še hujše blodnje kot on:); dodal sam)

To bi lahko pojasnilo njegovo sovraštvo do njegovega predhodnika, Obame.

Vemo, da ima Trump zelo omejeno pozornost in ni sposoben brati daljšega besedila. Vemo, da ima zelo slab kratkoročni spomin, in to kljub temu, da je opravil Mini-Mentalni Test. Ironično je, da so mu pred kratkim v okviru tega testa za minimalno mentalno stanje (minimum prisebnosti; dodal sam) naročili, da ponovi serije besed: »oseba, ženska, moški, kamera, TV«. Prvo pravilo za psihiatre, ki opravljajo ta test, je, da uporabijo pet stvari, ki med seboj niso asociativno povezane.

Pri našem predsedniku so naredili ravno obratno, to naj bi mu omogočilo asociativni spomin in uspešno ponovitev naštetih besed. Test je bil očitno »prirejen« zanj. (to seveda pomeni, da ni opravil niti minimuma prisebnosti; dodal sam) Ta primankljaj pozornosti, ki ga pogosto pripisujejo našemu predsedniku, je klasični simptom ADHD, attention deficit hiperactivity disorder (primankljaj pozornosti in motnja hiperaktivnosti; dodal sam)

Naj zaključim, Donald J. Trump ima »zelo tanko kožo«, kar pomeni, da je zelo »občutljiv na zavračanje«. To je simptom borderline osebnostne motnje, skupaj z njegovo spolno in besno reaktivnostjo, »cepljenjem« (nujnostjo, da druge vidi kot dobre ali slabe, ljubeče ali sovražne). Vse to je dobro vidno v Donaldovem vedenju. Nima nobenega občutka za druge. Storil je neizmerna kriminalna dejanja tistim, ki jim je bil dolžen denar v njegovih gradbenih projektih, propadlih poslih itd, brez kakršnega koli občutka krivde. On kaže vse znake sociopatske motnje osebnosti. Donald ni sposoben tolerirati boleče izkušnje krivde, ker bi bil to njegov čustveni propad. Zgodnja travma zaradi ločitve od matere je povzročila omrtvičenje njegovih čustev in je zelo verjetno odgovorna za pomanjkanje empatije (občutka za druge; dodal sam) Njegove narcistične lastnosti so dobro znane vsem.

Naj povzamem diagnostični pregled. Donald J. Trump trpi zaradi globoke motnje mešane osebnosti s sociopatskimi, borderline, narcističnimi in paranodnimi elementi. Zelo verjetno ima tudi ADHD, ob tem pa ima tudi vse znake odraslega otroka od alkoholika. Ne glede na to, da njegov oče ni pil, je očetovo skrajno kritično vedenje enako alkoholikovemu vedenju. Zato ni čudno, da se je Trumpov starejši brat zapil do smrti. (like father like son:), kot oče tako tudi sin; dodal sam)

Najbolj problematična med temi številnimi psihopatološkimi lastnostmi je njegova paranoja, potreba po stalnem ustvarjanju sovražnega okolja ali občudujočih oboževalcev (»psevdo – (lažna; dodal sam) skupnost«, kar nekako uravnotežuje z njegovimi številnimi »bromancami« in aferami. To je potencialno zelo nevarna kombinacija osebnostnih deformacij, ki lahko močno pade v in iz paranoidno obtoževanje ali veličinske blodnje, ko je v stresu.

To ni čas in prostor za politične analize, zato jih ne bom podal. Moje delo je bilo, da na podlagi mojih velikih kliničnih psihiatričnih izkušenj in ekspertiz opozorim na kritični čas v ameriški zgodovini, da bi razumeli pogosto moteno, zmešano in iracionalno vedenje našega predsednika. Karkoli si mislite o psihoanalitični teoriji in psihiatriji, danes vemo, da človeško vedenje poganjajo primitivni mehanizmi za preživetje, kot so ljubezen, sovraštvo, jeza, lakota, starševska ljubezen, skupnostno povezovanje, stremljenje k prevladi itd. Vemo tudi, da so glasne racionalizacije in zagovarjanja teh vedenj redko v celoti poštena in pogosto niso nič več kot le tanki izgovori, ko nas dobijo v kakšnem od teh kompromisnih preživetvenih vedenjih. Morate priznati, da sem vam dal za misliti glede tega, kaj se v resnici dogaja pod oranžno frizuro (variously bleached blond comb-over; pa prevedi, če moreš:); dodal sam) Kaj boste naredili s to informacijo, je vaša stvar. Veliko sreče!

Hvala za vaš čas in interes.

Greeley G. (“Gregg”) Miklashek, 7-14-18, rev 1-14-19, rev 1-16-20, rev 10-17-20«

Psihiatrično oceno v angleščini lahko preberete na strani:

https://www.letterstopalkies.com/2020/11/08/the-psychiatric-evaluation-of-the-president-of-the-usa-one-donald-j-trump-u-usa/

2. del, D/ZDA, lahko preberete tukaj:

https://www.pismapalkijem.si/2020/11/11/psihiatricna-ocena-predsednika-zda-donalda-trumpa-d-zda/

Vse najboljše za vse.

Seno

Preberite več o prebujanju in vajah za prebujanje, s katerimi se boste z lahkoto osebnostno razvili in pripravili na novo, naravno in čudovito življenje v moji seriji knjig Pisma Palkijem Sporočila mojim prijateljem na drugem planetu.

Vse tri dele si lahko sposodite ali kupite na:

https://www.biblos.si/rezultati-iskanja?q=senad

Na istem naslovu dobite tudi brezplačno knjigo Vi niste vaš um Vi ste Čudovito Bitje Čistega Zavedanja.

Vabim vas, da se naročite na e-novice za prebujanje, osebni, partnerski in družinski razvoj ter spoznavanje vaše Čudovitosti.

Dobili boste brezplačno knjigo »Kje sta Don Juan in Carlos Castaneda?«, v kateri opisujem primerjavo med starodavnim sistemom za osebnostni razvoj in mojim modelom za prebujanje.

Kliknite tu in se naročite tam:)

https://www.pismapalkijem.si/brezplacna-knjiga/

Dobrodošli in vse najboljše.

4 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20201111044850301Domov
Powered By GeekLog