Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20201104184849895
Klistir

nedelja, 27. december 2020 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

»Čudno, mar ne, toda brez pokajene cigarete, prave kave, celovitih žit, dolgega sprehoda, polnega mehurja zaradi zadrževanja urina, hitenja v službi ali brez dobrega počitka, spanca ne grem več na veliko potrebo,« bi se hudovala razumska duša.

»Verjamem, pa saj so cigareta, kava, dovolj zaužite vode in vlaknine vendarle poživila, nekakšna črevesna metla ali naravna odvajala»,je modrovala druga razumska duša. »Rada vama verjamem, toda po nekaj letih intenzivnega življenja ne grem več redno na blato, četudi na tešče pokadim nekaj cigaret, popijem pol litra prave kave in vzamem ne ravno blago odvajalo,« se je nič kaj zadovoljno namuznila duša tretjega sogovornika.

Smo razumeli sporočilo? »Dobro, toda kaj ima to opraviti s klistirjem,« boste morda pripomnili. Malo in veliko. Temo o klistirju sem namenoma izkoristil za razmišljanje o možnih vzrokih odmika moči peristalitke, ki v debelem črevesju skrbijo za pomikanje človeških iztrebkov v smeri zadnjične odprtine. Obenem pa se mi je zdelo pomembno, da se naučimo, kako si lahko vsaj na neškodljiv in dovolj sonaraven način pomagamo preprečevati zaprtost. Preprečevati in ne zdraviti, se razume. Ste že opazili, kako je prehlajen nos postal bolj prehoden, kako hitro ste postali ponovno lačni, da se vam je občutno znižala povišana telesna temperatura, da vas je prenehala boleti glava in »praskati« po grlu ali bolj natančno, žrelu, skorajda v trenutku, ko ste se vsaj zadovoljivo, če že ne temeljito iztrebili? Poleg ravnokar omenjenega, četudi predvsem simptomatske pomoči klistirja, se bodo v primeru njegove pravilne izvedbe v trebuh utelešale tudi malce večje moči imunskega sistema.

Včasih, ko se pripravlja gripa, je dovolj že en sam klistir in »kelih« gripe gre mimo nas. Nekaj podobnega se dogaja z glavobolom, a le začasno, kajti pravo organizacijo duha bomo trebuhu uspeli dolgoročno zagotoviti le skozi korenito odpravo vzrokov zaprtosti in glavobola. Klistir ali izpiranje debelega črevesja bomo izvedli s pripomočkom, ki ga imenujemo enteroklizma. Imeti bi ga morali v vsaki lekarni in v vsakem domu. V plastično vrečo napolnimo liter do dva mlačne vode, izpraznimo zrak iz cevke, se uležemo na desni bok, na brisačo in spustimo vodo skozi danko v debelo črevo. Takoj zatem se uležemo na levi bok, si pomasiramo predel predzadnjega dela črevesja, ki se imenuje sigma in se usedemo ali le počepnemo nad wc školjko. S klistiranjem ali pasivnim izpiranjem črevesja uspemo izprazniti le zadnjo tretjino debelega črevesja, zato ni tako učinkovit kot aktivno izpiranje ali hidrokolon »terapija« (kolonik po slovensko), ki pa ga lahko izvedemo le nekajkrat na leto.

Klistirja ali pasivnega izpiranja se lahko poslužujemo zelo pogosto, saj ne povzroča psiholoških, še manj pa kemičnih odvisnosti in ne iritira ali draži črevesne sluznice, saj ga izvajamo le z mlačno vodo.

Izogibati pa se ga moramo vsaj eno leto po operativnem posegu na debelem črevesju, v prvih treh mesecih nosečnosti, v primeru divertiklov, krvavitev in akutnega vnetja debelega črevesja. Izrecno pa je izpiranje črevesja prepovedano pri vnetju slepiča, saj bi se v primeru razlitja slepiča lahko razvil zelo kompliciran, včasih celo smrtonosen proces vnetja, ki ga imenujemo peritonitis (vnetje potrebušnice).

Diareja ni ovira, da si črevesja ne bi smeli izprazniti z navadnim pasivnim klistiranjem. S klistiranjem ne bomo odpravili pravih vzrokov diareje, bomo pa vsaj malce očistili in osvežili z rahlim vnetjem pregreto debelo črevo.

Pojasnilo
Prijemi ali različne tehnike harmoniziranja in razlage nastanka neravnovesij, ki so navedene, predstavljajo le možnosti, ki bi vam jih morda razložili in priporočili zdravniki in/ali različni profili zdravilcev, poznavalcev določenih filozofij, miselnosti, zato za morebitne neuspehe, upam, da se razumemo, ne morem prevzemati odgovornosti. Vsebina je namreč polna večplastnih razlag, zatorej izbiro prepuščam vam. Vseeno pa se ob raznih dilemah posvetujte z vašim zdravnikom ali zdravilcem.

Franc Božjak

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20201104184849895Domov
Powered By GeekLog