Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20201020113312193
Tako dolgo lahko shranjujemo kuhano hrano

petek, 13. november 2020 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

Kuhana hrana je še posebej občutljiva za shranjevanje in ni primerna za dolgotrajno skladiščenje, zato jo je treba zaužiti v največ treh do štirih dneh. Toda to je splošno vodilo, veliko je odvisno od tega, kako je hrana pripravljena, shranjena in za katera živila gre, pravi Guy Crosby, znanstvenik in profesor na Harvardu.

Kislina in sladkor sta naša prijatelja
Hrana se razlikuje po ravni pH, vsebnosti vlage in sestavinah, ki nase vežejo vodo. Kuhana hrana z nižjim pH običajno ostaja sveža dlje od enega tedna, saj kislo stanje ne ustreza bakterija. Zato bodo paradižnikova omaka omaka, pita z limono ali sarme zdržijo dlje. Živila z višjim pH, kot so ribe ali jajca, pa so primerno okolje za hitrejšo rast bakterij in jih je treba po treh dneh zavreči.

Suhe in mokre jedi
Upoštevati je treba tudi sestavine, ki nase vežejo vodo in take, ki vsebujejo veliko vode. Hrana z veliko sladkorja, na primer piškoti in kolački, nase veže vodo in preprečuje rast bakterij ter plesni. V dobro zaprti posodi zunaj hladilnika jih lahko hranite do en teden. Medtem ko živila, ki vsebujejo veliko vode, na primer kuhano meso ali kuhana zelenjava, v hladilniku razvijejo veliko bakterij, zato jih je treba pojesti v treh dneh.

Napotki za shranjevanje
Če želite, da bo hrana čim dlje časa užitna, jo je treba shranjevati v posodah, ki jih je mogoče tesno zapreti, saj kisik spodbuja nastajanje bakterij. Temperatura v hladilniku ne sme presegati 4,5 ° C. Ostanke hrane hranite ob zadnji strani hladilnika, čim dlje od vrat, ker je tam najhladneje. Če nameravate hrano shraniti za teden dni ali več, je bolje, da jo zamrznete. Če boste jedem ob shranjevanju v hladilnik dodali kapljico kisa ali limoninega soka bo to pomagalo, da bo dlje časa ostala sveža.

Vir: zurnal24.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20201020113312193Domov
Powered By GeekLog