Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20200702181959527
Toliko se jih po hujšanju zredi nazaj

petek, 24. julij 2020 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Pri ekstremno hudi, bolezenski debelosti (ITM nad 40) je pogosto potrebno uporabiti tudi druge metode, ki pa zahtevajo kvalitetno multidisciplinarno obravnavo. Omogočimo dostop do varnega in učinkovitega zdravljenja debelosti, ki postaja vse večji problem, dodaja naša strokovnjakinja.
Debelost je eden izmed najbolj perečih zdravstvenih problemov moderne družbe.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je že leta 1997 debelost razglasila za globalno epidemijo, delež ljudi s prekomerno težo se je od takrat samo še povečal. Letošnji  svetovni dan je posvečen poznavanju korenin tega zdravstvenega problema, stroka poudarja pomen odpravljanje stigme in izboljšanje razumevanja debelosti.

Svetovna zveza za debelost (World Obesity Federation) ugotavlja, da bo v letu 2025 zaradi debelosti in z njo povezanih bolezni imelo pomembne zdravstvene težaven več kot 1 milijarda ljudi,  od tega bo pri 177 milijonih odraslih prisotna huda debelost funkcijskega razreda III.

Večina jih težo pridobi nazaj
Raziskave kažejo, da 80 do 90 odstokih predebelih, ki jim je sicer dieto in telesno uspelo shujšali, prvotno težo pridobi nazaj. Tadeja Pintar s Kliničnega oddelka za abdominalno kirurgijo na UKC Ljubljana ob tem opozaja, da delež pridobljene teže pogosto presega delež izgubljene teže. "Pri debelosti v višjih funkcijskih razredih so podatki pomembno slabši - moški imajo le 1 / 1.290 možnosti, da brez bariatričnih kirurških posegov dosežejo zdravo telesno težo, medtem ko imajo ženske možnost 1/677, kar predstavlja velik zdravstveni problem s pomembnimi izzivi za načrtovanje učinkovitejšega dolgoročnega zdravljenja in zdravstvenih politik," je opozorila ob današnjem svetovnem dnevu debelosti. 

"Debelost je bolezen sodobnega časa, ki ima epidemične razsežnosti – odpravimo stigmo in bolnikom ponudimo učinkovite in varne načine zdravljenja s kirurškimi posegi, varno obravnavo bolnika pred in po kirurškem posegu in dolgotrajno spremljanje bolnika."

Debelost je treba zdraviti
Strokovnjakinja dodaja, da je kirurško zdravljenje debelosti  varna in učinkovita metoda zdravljenja bolezenske debelosti, vendar takšno zdravljenje zahteva multidisciplinarno obravnavo, ki zahteva tudi sodelovanje bolnika. "Bolniki morajo biti v procesu zdravljenja enakovredni partnerji in prevzemati skrb za dolgotrajne rezultate ob podpori multidisciplinarnega tima," dodaja Pintarjeva, Zdravnica ugotavlja, da izvajalci zdravstvenih storitev kljub "razpoložljivosti varnih in učinkovitih načinov zdravja s posegi metabolične in bariatrične kirurgije pogosteje usmerjajo svoje aktivnosti v obravnavo posledic debelosti kot pa zdravljenju debelosti."

Po njenem je treba bolniku ponuditi varno dieto z lokalno pridelanimi živili, varna in izbrana nadomestna živila in dopolnila. Bolnikom je  treba ponuditi tudi varna in prilagojena mesta za telesno aktivnost.

Kdo je upravičen od operacije?
Do bariatrične operacije je upravičen človek, ki ima indeks telesne mase nad 40 ali pa indeks telesne mase 35, ob tem pa še spremljajoče bolezni, denimo sladkorno bolezen, povišan krvni tlak, povišano raven holesterola v krvi in podobno, zaradi česar so znatno bolj ogroženi za srčno-žilne dogodke. Pogoj za bariatrično operacijo je tudi pripravljenost za spremembo življenjskega sloga, predvsem za drugačen prehranjevalni režim, ki se ga mora človek na novo naučiti, in telesno vadbo.

Kaj je debelost?
Svetovno združenje IFSO (International Federation for Surgery of Obesity and related diseases) navaja:

Vir: zurnal24.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20200702181959527Domov
Powered By GeekLog