Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20200623105949585
Alternative belemu sladkorju

torek, 23. junij 2020 @ 10:59 CEST

Uporabnik: Sonce

V želji po bolj zdravem prehranjevanju mnogi namesto po navadnem belem sladkorju posežejo po različnih naravnih in "bolj zdravih" alternativah, v dobri veri, da s tem v svoje telo vnesejo več koristnih snovi. Tudi če je kakšen gram več, gre namreč za "čisto drug sladkor" …

Pa je to res? Na ZPS so podrobneje pogledali sestavo nekaterih priljubljenih alternativ namiznemu sladkorju in preverili, katere so boljša izbira.

Ne glede na obliko sladkorja, ki jo uživamo, ne bo odveč ponovno opozorilo, da je uživanje prekomernih količin sladkorja povezano z debelostjo, diabetesom, boleznimi srca, rakom in drugimi kroničnimi nenalezljivimi boleznimi.

Glede na priporočila Svetovne zdravstvene organizacije je treba uživanje prostega sladkorja v kateri koli obliki omejiti na največ 10 odstotkov oziroma za otroke na 5 odstotkov celodnevnega energijskega vnosa.

Živila, predstavljena v tem članku, so nekoliko boljša alternativa, a ključna beseda tu je alternativa - kar pomeni, da jih je treba uporabljati namesto rafiniranega sladkorja in spadajo v omenjenih 10 odstotkov.

Članek je v celoti dostopen na https://bit.ly/2YCeQRO.

Vir: www.zps.si/

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20200623105949585Domov
Powered By GeekLog