Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20200331143208424
7 načinov, kako lahko v času karantene skrbimo drug za drugega

torek, 31. marec 2020 @ 14:32 CEST

Uporabnik: Sonce

Zaradi širjenja novega koronavirusa COVID-19 smo ljudje po vsem svetu zaskrbljeni za svoje bližnje in prikovani na celodnevni cikel novic. Medtem pa vsak od nas, še posebej družine z otroci, prilagajajo svoj vsakdan na spremembe, ki so se zgodile. Mnoge med nami tudi skrbi, kako bodo plačali naslednjo najemnino, ali bodo ohranili svoj posel oz. obdržali svojo službo.

Posledice pandemije so namreč razkrile tudi sistemske neenakosti med ljudmi. Nekateri se lahko lažje soočajo s krizo kot drugi. Ekonomskim posledicam pandemije so še posebej izpostavljeni samozaposleni, veliko breme izkušajo starši z nefleksibilnim delavnikom, še posebej samohranilne družine z nizkim dohodkom.

Veliko pa je tudi tistih, ki se v trenutni situaciji ne morejo zateči v varnost svojega doma. Brezdomci, ki se za topel obrok, prenočišče in možnosti osnovne higiene zanašajo na zavetišča. In tisoče ljudi, ki trenutno bivajo v prenaseljenih begunskih taboriščih na grških otokih s pomanjkljivo oskrbo z vodo.

Četudi ima vsak od nas te dni zagotovo veliko svojih skrbi, ne pozabimo na druge. Ne le, da bomo širjenje virusa uspešno zaustavili le z mislijo na druge, temveč lahko v tem času krepimo vezi naše skupnosti. Tudi v razmerah karantene se lahko med sabo podpremo. Tukaj je 7 načinov, ki smo jih do sedaj zasledili, s katerimi lahko ljudje skrbimo drug za drugega v času te krize. 

#1) Pazi nase in pazil boš na druge
Dosledno spoštuj pravilo, da ostajamo doma in imamo stike le s tistimi, s katerimi si delimo gospodinjstvo. Namesto rokovanj in objemov, pa lahko v pozdrav drugim pomahaš, nameniš pogled in nasmeh, položiš dlan na srce, pokažeš simbol miru… Se spomniš še kakšnega pozdrava na daljavo? 

#2) Preveri, kako so tvoji stari starši ali starejši sosedi 
Pokliči, pošlji sms ali email, in preveri, kako so tvoji stari starši in starejši sosedi. V izolaciji se lahko mnogi starejši soočajo z osamljenostjo, zlasti, če živijo sami.

#3) Upri se rasizmu, ksenofobiji in stigmatizaciji 
Virus ne diskriminira na podlagi rase ali etnične pripadnosti. A širjenje koronavirusa je na dan prineslo tudi te negativne plati človeštva - predsodke, rasizem in ksenofobijo. V trenutni situaciji so lahko temu podvrženi predvsem ljudje iz vzhodne Azije. Pomagaj zaustaviti rasizem in ksenofobijo s tem, da komentiraš in popraviš takšne izjave ali obnašanja, če si jim priča. 

Mnogi oboleli z novim koronavirusom pa se morda bojijo tudi (nadaljne) stigme. Izkazuj sočutje in ne obsojaj obolelih. Stigmatizacija je popolnoma odveč. Kot sta pred kratkim zapisala dr. Janez Tomažič in dr. Tatjana Avšič Zupanc: “Stigma je največji sovražnik javnega zdravja”. 

#4) Bori se za informacije in proti neverodostojnim informacijam
V časih krize je ključno transparentno delovanje oblasti in obveščenost javnosti. Omejevanje informacij, pomanjkanje transparentnosti in cenzura ne smejo postati del odzivov držav na sedanjo krizo. Pri tem, da ostaja javnost dosledno obveščena igrajo ključno vlogo novinarji, ki tudi te dni neumorno delajo, hkrati pa se mediji soočajo predvsem z upadom prihodkov od oglaševanja. O tem, kako lahko podpreš verodostojno novinarstvo, lahko prebereš v pozivu Društva novinarjev Slovenije.

V poplavi informacij bodite pozorni na vire teh informacij. Glede koronavirusa se zanašajte na verodostojne vire kot so Svetovna zdravstvena organizacija, Nacionalni inštitu za javno zdravje, ali vaš osebni zdravnik.

#5) Deli novice o pozitivnih in sočutnih dejanjih
V zadnjih tednih smo lahko videli veliko primerov, kako ljudje drug drugemu pomagajo lažje preživeti ta čas. Posnetki iz italijanskih mest, kjer prebivalci skupaj pojejo na balkonih, skupni aplavzi za trud zdravstvenega osebja, uporaba restavracij za pripravo brezplačnih kosil za najšibkejše, in še bi lahko naštevali. Deli takšne primere. Govori o teh primerih. Širi besedo o tem, kako tudi ti pomagaš. 

#6) Podari svoj čas
Veliko od vas bi morda želelo še bolj aktivno pomagati drugim v tem času. In prav nudenje vašega čas bi lahko bil velika pomoč nekaterim v stiski. Slovenska Filantropija je dobrim tednom dni izdala obvestilo, v katerem pravijo: »Vsi, ki bi kot posamezniki radi izrazili pripravljenost za prostovoljsko pomoč ljudem v stisku v času epidemije, lahko to naredite tako, da: - izpolnite obrazec Rdečega križa, - izpolnite obrazec Slovenske karitas, ali se obrnete na svojo občino/občinski štab Civilne zaščite.« Za vse sprotne novice glede prostovoljnega dela v času epidemije koronavirus spremljajte spletno stran Slovenske filanotropije

#7) Reci hvala
Mnogo ljudi je še vedno vsak dan na delu in veliko od teh jih je še posebej izpostavljenih. Poleg zdravstvenih delavcev te dni delajo tudi trgovke, poštarji, smetarji, delavci v bencinskih servisih, kmetje, in mnogi drugi. Za to smo jim vsi zelo hvaležni. Tako da če vidite, ko vam naslednjič odvažajo smeti, le pomahajte čez okno in recite hvala ali napišite sporočilo na vhodna vrata. Imate še kakšno idejo, kako se na varen način zahvaliti vsem v izpostavljenih poklicih?

Vsi se dobro zavedamo, da bomo ob koncu pandemije COVID-19 še vedno soočeni z reševanjem podnebne krize, obvarovanjem naših oceanov in gozdov. Medtem pa poskrbimo zase in drug za drugega. Načini, kako ravnamo v tej krizi, kot skupnost in država, bodo določili tudi, kako uspešno se bomo zaščitili pred okoljsko degradacijo našega skupnega doma.  

Katja, v imenu ekipe Greenpeace Slovenija

1 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20200331143208424Domov
Powered By GeekLog