Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/2020032015452173
E-izobraževanje ali “misija mogoče”

petek, 20. marec 2020 @ 15:45 CET

Uporabnik: ivancsasa

Danes zjutraj sem videl mojega otroka, kako teka okrog po stanovanju, in ga vprašal, kaj počne. "Sem pri telovadbi, mama," je odgovoril.

Medtem ko berete to, ste te dni verjetno že naleteli na temo e-učenja in se morda celo spraševali, ali ga je res mogoče izvajati oziroma kako bi ga bilo mogoče izvajati tako učinkovito kot konvencionalno izobraževanje. Te dni se je izkazalo, da je ta tema postala skupna točka tako vzgojno-izobraževalnih ustanov in učiteljev, kot tudi staršev in študentov, saj so se vsi znašli v istem vrvežu vprašanj glede prihodnosti izobraževanja in glede tega, kako bi tehnologija lahko rešila omejitve, ki so nastale zdaj, ko se je celotna družba ustavila.

Če imate še vedno težave z nadaljevanjem izobraževalnega procesa od doma in vzdrževanjem stikov z vsemi v razredu, vam je tu na voljo naš predlog, ki dokazuje, da e-izobraževanje ni le »misija mogoče«, temveč ima svetlo prihodnost.

Osnova dobrega načina za nadaljevanje izobraževalnega procesa od doma in vzdrževanja stikov in povezanosti je skupno spletno mesto, kjer so na voljo posodobitve in izmenjava informacij, po možnosti v aplikaciji za sporočanje, ki ga učenci (in učitelji) že dobro poznajo.

Tako mesto, kjer lahko učitelji dosežejo vse svoje učence na spletu, so skupnosti oziroma communities na Viberju Viber Communities. Vzpostavljena skupnost na Viberju ni omejena s številom članov, nudi napredna orodja za moderiranje in vsakdo, ki se pridruži pozneje, lahko vidi vso vsebino za nazaj oziroma objavljeno do sedaj.

Predstavljajte si, da ustvarite skupnost za vaš predmet slovenščine oziroma književnosti za 9. razred. Tu je nekaj nasvetov, s katerimi lahko postanete čarovnik za e-učenje v samo 5 korakih:

1. Skupnost ustvarite tako, da odprete Chats > tapnite ikono pisala v zgornjem desnem kotu za iPhone ali vijolični krog z ikono oblačka za tekst v spodnjem desnem kotu za Android > New Community > Dodajte informacije o skupnosti pod “About” in ime skupnosti pod “Name”.

2. Odločite se, kakšno vrsto skupnosti boste izbrali, v kateri boste zbrali vaš razred:

Closed – zaprta skupnost, namenjena določeni oziroma zaprti skupini ljudi (povabil jih je le učitelj).

Public -  javna oziroma odprta skupnost – pridruži se lahko kdorkoli in/ali doda druge z neposrednim povabilom ali klikom na povezavo s povabilom.

3. Odločite se, kakšna bo komunikacija v skupnosti:

➡ One way – enostranska komunikacija - objavljate lahko samo vi, učenci pa lahko samo berejo, všečkajo in posredujejo.

↔ Two ways – dvostranska komunikacija - člani skupnosti lahko tudi objavljajo.

Te funkcije oziroma pravila lahko spremenite skozi čas, odvisno od situacije.

4. Postavite pravila vašega novega kanala za širjenje znanja. Napišite splošna pravila in pogoje skupnosti in jih pripnite na vrh, da bodo vidni vsem, ki se pridružijo.

Če nekdo od uporabnikov krši vaša pravila, ga lahko blokirate in v svojo e-učilnico vrnete red.

5. Bistveno je ustvarjanje vsebin ter nagovarjanje in vključevanje razreda. Ne pozabite, da ste vi tisti, ki narekujete pravila. Klepet z vašimi učenci je lahko zelo hiter način za interakcijo in sodelovanje, zato bodite v svojih objavah kratki, relevantni in natančni. Poskusite uporabljati funkcijo anket - »polls« - s katerimi lahko zbirate povratne informacije in pogosteje spremljate pretok informacij.

Zdi se, da ste pripravljeni!

Začnite dodajati člane in moderirajte vašo novo skupnost! Vanjo delite spletne lekcije, nudite lahko usmeritve učencem, pošiljate lahko do 15 minut dolga govorna sporočila ali katerekoli vrste datotek do velikosti 200 MB; postavljajte vprašanja ali pa spremljajte napredek učencev ali študentov preko anket.

Vaša nova skupina ponuja neskončne priložnosti, ki so na dosegu vaših prstov in enostavne za izvajanje vsakodnevnih učnih ur.

Trenutna globalna agenda je sprožila nove izzive na področju izobraževanja, tako učiteljem kot njihovim učencem. Zdaj je čas, da izkoristimo priložnost za doseganje kakovosti izobraževanja, za katerega si prizadevamo na globalni ravni in dokažemo, da lahko v digitalni obliki poskrbimo za enako ali celo boljšo kakovost kot pri običajnih metodah učenja in formalni šolski izobrazbi.

Delite ta članek med svojo skupnostjo, širite znanje in prevzemite ključno vlogo pri prinašanju novih pomembnih učnih izkušenj v svet.

Ste mogoče že začeli uporabljati funkcijo Viber communities za potrebe vašega e-razreda ali imate še dodatna vprašanja? Pridružite se slovenski skupnosti e-učiteljev tukaj: Viberjev vodič za e-učitelje.

Upoštevajte, da Viber ni namenjen otrokom, mlajšim od 13 let!

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/2020032015452173Domov
Powered By GeekLog