Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20200317121757168
Plačaj z verzom - Pesniška pobuda se seli v digitalno sfero

torek, 17. marec 2020 @ 12:17 CET

Uporabnik: Sonce

Natečaj #instapoezije podaljšan do vključno 21.3. in se z omrežja Instagram širi še na Facebook

Zaradi epidemije novega koronavirusa se množična pesniška pobuda Plačaj z verzom, ki jo ob svetovnem dnevu poezije podpira Julius Meinl, dunajska pražarna kave, seli na splet. Na družbenih omrežjih Instagram in Facebook bo potekala v obliki pesniškega natečaja, izbrani verzi pa bodo objavljeni v edinstveni zbirki instapoezije različnih avtorjev.

V soboto, 21. marca 2020, naj bi na svetovni dan poezije akcija Plačaj z verzom potekala v več kot 40 državah in preko 1000 kavarnah po svetu. V sodelovanju z organizacijo Worldreader Julius Meinl zbrane verze letos usmerja v boj proti nepismenosti v državah, izvoznicah kave, kot so Etiopija, Kenija in Indija. A zaradi ukrepov za preprečitev širitve novega koronavirusa bo globalna akcija močno okrnjena.

Natečaj #instapoezije poziva k množičnem pesnjenju prek družbenih omrežij
V Sloveniji so se organizatorji ob popolni zaustavitvi javnega življenja odločili, da pesniško pobudo preselijo na družbena omrežja in že začeti natečaj #instapoezije podajšajo in razširijo.

V natečaju za prvo zbirko instapoezije lahko do vključno 21. marca sodelujejo vsi polnoletni uporabniki omrežja Instagram in Facebook, in sicer z javno objavo avtorskega verza na osebnem profilu, ki mu dodajo ključnika #placajzverzom in #natecaj[1]. Najboljši verzi bodo predstavljeni v posebni pesniški zbirki, deset izbranih avtorjev pa bo nagrajenih tudi s finančno nagrado. Pravila in pogoji natečaja so objavljeni na www.meinlcoffee.com/sl/.[2]

»Letos ob kavi ali čaju še najbolj odgovorno pesnite doma. V teh dneh, ki so vse prej kot običajni, vas pozivamo, da svoje misli in občutke strnete v verz, pesniško misel ali pesem, in zapis delite preko družabnih omrežij. Tudi tako se lahko povezujete z drugimi poeti, prispevate k ustvarjanju pesniškega odtisa trenutne situacije in jo začinite s kančkom optimizma,« je povedal Tomaž Milič, direktor Julius Meinl d.o.o.

Edinstvena zbirka poezije, ki bo zaznamovana z duhom časa
»Zamisel o pesniški zbirki, v kateri bodo zbrane avtorske pesmi z omrežja instagram in facebook, se je porodila, ko še nismo vedeli, da bodo ti verzi nastajali v prav posebnem času. Znašli smo se v izrednih okoliščinah in naneslo je, da so se tudi naša tradicionalna pesniška druženja ob kavi v veliki meri preselila na druženja na spletnih omrežjih.

Zbirka, ki jo bomo v teh dneh skupaj ustvarili, tako ne bo le svojevrsten novum, temveč bo prav gotovo zaznamovana tudi z duhom časa, v katerem živimo. Vsem, ki se nam boste pridružili, želim veliko navdiha. Pa ne pozabite, pri pesnjenju gre med drugim tudi za to, kako s čim manj besedami povedati čim več,« je povedal Feri Lainšček, pesnik in pisatelj ter podpornik akcije Plačaj z verzom.

Več o pesniški pobudi Plačaj z verzom najdete na www.meinlcoffee.com/sl, kjer najdete tudi pogoje nagradnega pesniškega natečaja.

***

[1]Upoštevane bodo tudi različice ključnikov #plačajzverzom, #natecaj2020, #natečaj in #natečaj2020.

[2]Najdete jih v sklopu akcije Plačaj z verzom, v razdelku pravila in pogoji: Pravila Natečaj za zbirko instapoezije.

O podjetju Julius Meinl
Julius Meinl je avstrijsko družinsko podjetje, ki je že več kot 150 let ponosen ambasador dunajske kavarniške kulture. Globalni uspeh Juliusa Meinla temelji na tradicionalnih vrednotah, ki v teh dneh niso več samoumevne: pet generacij strokovnega znanja o kavi, izdelki vrhunske kakovosti in odlične storitve za stranke.

Julius Meinl želi navdihovati ljudi po celem svetu, tako kot so navdih včasih širili kavarniški literati. Podjetje, danes prisotno v več kot 70 državah, se uvršča med tri vodilne blagovne znamke kave v več kot 40 državah. Julius Meinl zavzema vodilno pozicijo v segmentu HoReCa (v hotelih, restavracijah in kavarnah) v Avstriji, Srednji in Vzhodni Evropi, na Jadranu, v Rusiji in Dubaju.

O svetovnem dnevu poezije:
Svetovni dan poezije, ki ga obeležujemo 21. marca, je leta 1999 razglasil UNESCO (Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo). Namen dneva je spodbujati branje, pisanje, založništvo in poučevanje poezije po vsem svetu in, kot pravi Unesco, “dati novo priznanje in spodbudo nacionalnim, regionalnim in mednarodnim poetičnim gibanjem”.

1 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20200317121757168Domov
Powered By GeekLog